VIŠE OD 1.000 mališana sa Kosova i Metohije stiglo je u Republiku Srpsku, u okviru projekta "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske" koji se sprovodi već osmu godinu zaredom.

Za njih je u Andrićgradu, u Višegradu, organizovan centralni doček koji su organizovale opštine Višegrad i Han Pijesak u saradnji sa Odborom za pomoć Srbima sa KiM.

Deca sa Kosova u pratnji nastavnika i roditelja u narednih sedam dana biće raspoređeni kod svojih domaćina u 24 opštine Srpske, a njih 50 iz Zvečana ostaje u Višegradu.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov rekao je na centralnom dočeku u Andrićgradu da je ponosan na ovaj projekat koji već osam godina spaja našu decu.

- Iza mene je hram Svetog cara Lazara i svih kosovskih mučenika, ispred mene ste vi, potomci Lazarevi, vi ste snaga Kosova i Metohije, i sigurno će doći vreme kada ćete vi odlučivati o svojoj sudbini. Uz vas je cela Republika Srpska i naša matica Srbija - poručio je Arlov deci okupljenoj na Njegoševom trgu u Andrićgradu.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević naglasio je da je ovo izuzetno važan projekat čija je posebna dimenzija to, što se kroz njega deci sa Kosova koja nemaju slobodu u svom odrastanju omogući da zajedno sa svojim vršnjacima uživaju u onome što je normalno detinjstvo.

- Draga deco, velika mi je čast što mogu da vas ovde dočekam i pozdravim ispred Vlade Srbije. Ovoliko vas ovde u Andrićgradu svedoči da reka Drina više nije reka koja deli naš narod nego ga spaja - istakao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Damjan Jović, i poručio okupljenoj deci da oni sada stvaraju temelj srpske sloge za decenije koje dolaze.

Iz Novog Brda prvi put u Višegrad stigla je Tijana Petrović, koja nije krila iznenađenje organizovanim dočekom i gostoprimstvom domaćina. Njena drugarica iz Prilužja Jovana Disić treći put učestvuje u ovom projektu, i kako kaže, dosad je bila u Gradišci i Doboju, a sada put nastavlja ka Stanarima.

Deca iz Kosovske Kamenice u Trebinju, Foto D. C.

Jovana je učenica sedmog razreda i raduje se dolasku u Srpsku, gde je već ovde stekla drugare.

Mališani sa KiM pristigli su u Višegrad iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Vučitrna, Srbice, Goraždevca, Kline, Osojana, Velike Hoče, Orahovca, Prizrena, Gračanice, Lipljana, Štrpca, Kosovske Kamenice, Novog Brda, Vitine, Obilića i Kosovog polja.

Prvi put ove godine u projekat je uključeno i 55 dece ometene u razvoju, članova udruženja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice koji su stigli u pratnji svojih roditelja i narednih sedam dana boraviće u Prijedoru.

I Trebinje je već treću godinu zaredom deo ovog projekta, a 50 mališana iz Kosovske Kamenice biće gosti grada na Trebišnjici do 23. juna.

- Nekoj deci je ovo možda i jedino putovanje ovog leta. Mogu vam reći da su presrećna, a da nam ni put od 17 sati nije teško pao. Trebinju se iskreno i od srca zahvaljujem - rekla je Jadranka Vasić, direktor OŠ "Desanka Maksimović" u Kosovskoj Kamenici.

Goste je dočekao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

- Ovo je veoma važan projekat kojem se Trebinje sa zadovoljstvom pridružilo razumevajući svu težinu svakodnevice u kojoj ta deca žive. Hvala i našim sugrađanima koji su se odlučili da prihvate decu sa KiM - istakao je Ćurić.


PODRŠKA DVEJU VLADA

OVO je dosad najveći broj dece koja učestvuju u projektu "Spojimo decu Kosova i Republike Srpske", a podržavaju ga Vlada Srbije i Vlada RS, Ministarstvo prosvete i kulture i Ministarstvo omladine, porodice i sporta RS, Kancelarija za KiM, te Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.


MANASTIRI, EKO-KAMP I AKVAPARK

DECA sa KiM će u narednih sedam dana upoznati lepote i znamenitosti Trebinja, posetiti manastire Zavala, Duži, Tvrdoš i Petropavlov manastir, Mrkonjiće, ali i eko-kamp na Ušću i akva park u Gradu sunca.