Sad svi žele u bele mantile

N. RADIĆ

utorak, 03. 07. 2018. u 11:28

Сад сви желе у беле мантиле

Polaganje prijemnog - Foto Univerzitet BL

Na univerzitetu u Banjaluci održani prijemni ispiti za prvi upisni rok. Za upis na studije u prestonici Srpske polagalo je juče 2.039 kandidata

KVALIFIKACIONI ispit za upis na prvi ciklus studija na fakultetima i akademiji na Univerzitetu u Banjaluci polagalo je juče 2.039 kandidata, saopšteno je iz te visokoobrazovne ustanove.

Najviše kandidata, njih 390, prijavljeno je na Medicinski fakultet, zatim na Filozofski 224 i Elektrotehnički 215 kandidata, dok je najmanje prijavljeno na Rudarski fakultet, njih - petoro.

Pročitajte još: Na Univerzitetu u Banjaluci slobodno 4.660 mesta

Na Akademiju umetnosti prijavljeno je 105 kandidata, na Arhitektonsko-građevinsko-geodetski i Mašinski fakultet po 100, zatim na Ekonomski 159, Poljoprivredni fakultet 40. Na Pravni fakultet konkurisalo je 111 budućih akademaca, Prirodno-matematički 107, Tehnološki 74, Fakultet bezbednosnih nauka 145, zatim na Filološki 117, Šumarski fakultet 24 kandidata...

- Najveće interesovanje je za studijske programe medicina i psihologija, računarstvo i informatika, kao i za bezbednost i kriminalistiku i arhitekturu. Na Akademiji umetnosti najveće interesovanje vlada za studijski program Dramska umetnost - saopšteno je iz Univerziteta.

Rezultati konkursa biće objavljeni u sredu, 4. jula, do 14 časova, a konačne rang-liste do ponedeljka, 9. jula.

Upis primljenih kandidata počinje 10. jula, a završava se 13. jula.

U SREBRENICI 135 STIPENDIJA OPŠTINA Srebrenica objavila je odluku sa spiskom od 135 redovnih studenata državnih fakulteta kojima su odobrene stipendije za minulu 2017/18. akademsku godinu. Nakon sprovedene zakonske procedure biće uplaćeno ukupno 60.000 KM za svih 135 studenata, koji su ispunili uslove javnog poziva. Taj iznos planiran je i obezbeđen za stipendije iz opštinskog budžeta.

Na Akademiji umetnosti polaganje prijemnog ispita traje od danas do petka 6. jula, dok je objavljivanje rezultata konkursa predviđeno takođe u petak do 16 časova, a konačne rang-liste do utorka, 10. jula.

Pročitajte još: VELIKI TALENAT: Na fakultet bez prijemnog

Upis primljenih kandidata počinje dan kasnije, 11. jula, a završava se 13. jula.

Na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta polaganje prijemnog ispita održava se danas i sutra u devet časova, dok je na Fakultetu bezbednosnih nauka polaganje prijemnog ispita danas i sutra sa početkom u sedam časova.


DRUGI UPISNI ROK

DRUGI upisni rok prvog, drugog i trećeg ciklusa studija organizovaće fakulteti i akademije koji u prvom roku ne upišu planirani broj studenata, a prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok počinje 27. avgusta, a završava se 5. septembra.

Polaganje prijemnog ispita je 7. septembra sa početkom u devet časova na svim fakultetima i akademijama.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Horus

03.07.2018. 14:18

Greska. Ovi medicinari dok zavrse, potpuno ce se promeniti potrebe za tim kadrom van Srbije. Treba pametnije predvidjati, ako ste jedino resenje videli u bezanju iz Srbije...

Šćepan Šćekić

06.07.2018. 17:00

Ne nego trebaju da uče 8 godina i da kad dobiju posao u nekoj bolnici čekaju platu po 3 mjeseca?