UPOREDO sa usvajanjem odluke o kreditnom zaduženju po kojem će 1,25 miliona KM biti utrošeno za regulaciju korita reke Bosne radi sprečavanja poplava, odbornici Skupštine grada dozvolili su da se nastavi opasna gradnja objekata između magistralnog puta i korita reke.

Tim neodgovornim postupkom vlasti u lokalnom paralamentu, dato je "zeleno svetlo" za nove buduće poplave. Lokacija za gradnju poslovnog objekta sa ugostiteljskim i hotelskim sadržajem, kao i benzinskom pumpom, data je nepoznatom biznismenu Benjaminu Lukavici. Nezvanično, reč je o privredniku iz Gračanice, odnosno Klokotnice u susednoj opštini u FBiH.


PROČITAJTE JOŠ:
FOTO+VIDEO: Zaplena duvana u Obudovcu, nastavak akcije "Ronhil"

Uzalud su bile kritike opozicionih odbornika iz SP RS Srđana Todorovića i Vedrana Gligorića, pa i molbe iz SNSD da se odustane od izglasavanja odluke o izmeni tog plana, kojom bi se investitoru omogućili planirani radovi.

- Najavljivano je rušenje objekata od magistrale do reke Bosne, a sada se daje odobrenje za gradnju novih - izrazio je čuđenje odbornik Zoran Blagojević.

Sve to, kao i još oštrije kritike nije pomoglo da se odluka o gradnji poslovnog kompleksa povuče sa dnevnog reda.

- Tim projektom obezbediće se nova radna mesta - bilo je šturo pravdanje gradskih vlasti.

Srđan Todorović

Nakon ovog začuđujućeg poteza vlasti u Doboju, pravdajući se da će na taj način ozbezbediti 24 miliona KM, usledile su oštre kritike na društvenim mrežama. Posebno ako se zna da je Doboj 15. maja 2014. bio potpuno pod vodom i da je plavni talas počeo da otiče iz grada u neposrednoj blizini mesta gde se sada planira gradnja spornog kompleksa.

Tada je presečen magistralni put. Odnosno, kod ranijeg tržnog centra "Tuš", čija je gradnja osporavana upravo zbog opasnosti da bi mogao sprečiti eventualni protok vode ako bi doprla u grad, što se na kraju i dogodilo.


PROČITAJTE JOŠ:
MACUTE - Spalo selo na dve kuće

DOZVOLA

AKO je za utehu protivnicima da se dozvoli gradnja na opasnoj lokaciji, najave su da će tu odluku osporiti Republička inspekcija.

- Ubeđen sam u to, ali ostaje na sramotu da odluka ostane na snazi. Potpisali bi sebi presudu da kao u maju pre četiri godine doživimo i gore razmere vodene stihije. Dozvoliti gradnju objekta u najužem delu izlaza iz Doboja je suludo - kaže Srđan Todorović.