Miroslav brži od Arapa

LJ. ĐURIĆ

06. 09. 2017. u 11:50

Srbin na radu u Nemačkoj želi da na napuštenoj zemlji u Vozući podigne farmu ovaca. Tri investitora, Nemac, Grk i Austrijanac, spremna da ulože u novu firmu

Мирослав бржи од Арапа

POSLE opsedanja Bošnjaka koji za račun pridošlica Arapa žele da kupe ili uzmu u zakup posede Srba sa prostora Vozuće i naselja dolinom reke Krivaje u opštini Zavidovići, napokon se pojavio i jedan Srbin zainteresovan da na ovom području napravi farmu ovaca, koji je sunarodnicima obećao da će zadržati svoja imanja.

Miroslav Ilić iz sela Predrazi sa 15 godina otišao u Minhen i sada je, kako tvrdi, inicijator projekta koji nema dodirnih tačaka sa namerama Arapa.

- Imam saznanja da su Srbi prodali svoja imanja u Vukovinama i Maričićima. Moje su namere jasne, kroz projekat uzgoja 15.000 ovaca zaposliću čak 80 čobana na poslovima čuvanja i brige o stoci - obratio se Ilić našem listu posle priloga o namerama Arapa da, takođe, uzgajaju stoku na ovim prostorima.

Miroslav priznaje da je neuko napisani javni poziv izazvao sumnjičavost, ali to pripisuje svom nedovoljnom vladanju srpskim jezikom, jer je već 30 godina izvan granica BiH.

Kaže da je i sam bio nepoverljiv da bi se u BiH mogao razviti bilo kakav biznis, pre svega zbog prisutne korupcije, pa je u razgovoru sa prijateljima biznismenima rekao da bi jedino mogli gajiti ovce. Predlog jednog od potencijalnih investitora, Grka, da se posveti uzgoju ovaca, ispočetka mu je zvučao šaljivo. Kasnije, kad je shvatio da sa tim poslom ne bi imao konkurenciju u BiH, oduševio se.

- Razvio sam biznis plan sa Haukeom Hoferom iz Nemačke, a za ulazak u taj posao i investiranje zainteresovani su i grčki i austrijski investitori. Prve godine planiraju da posao započnu sa tri hiljade grla na isto toliko hektara, a kasnije bi se taj broj postepeno povećavao do 15.000 grla. Prema biznis planu, investicija je vredna više od tri miliona evra kroz nabavku stoke, izgradnju obora i štala, kao i klanica. Meso i drugi proizvodi životinja izvozili bi se u Nemačku, ali i druge zemlje EU, Tursku, Kinu i arapske zemlje.

Prve godine prihod od delatnosti bio bi skroman i iznosio bi 400.000 evra, ali bi u drugoj bio višestruko veći i planiran je na 7,5 miliona evra. Pored izvoza mesa, planirana je i prodaja vune, drveta i ostalog.

Na naše pitanje koju korist bi imali Vozućani, koji bi ovoj firmi ustupili svoje zapušteno zemljište, Miroslav kaže da još ne izlaze sa tačnom cenom zakupa, ali bi ona bila oko pet maraka po dunumu za parcele u državnom, a do deset maraka za parcele u privatnom vlasništvu.

Zakup je prema nacrtu memoranduma o razumevanju predviđen na minimalni vremenski period od 20 godina.

ARAPI SE PRIMIRILI

BOŠNJAČKI emisari su za račun bogatih Arapa iz Kuvajta, Katara i drugih zemalja Bliskog istoka doskora bili agresivni u nastojanjima da obezbede saglasnost za prodaju zemlje Srba, rasutih nakon progona krajem rata u BiH u gradovima RS, Srbije i inostranstva. Nudili su i uzimanje zemlje u zakup po mizernim cenama, a njihove aktivnosti su u poslednje vreme prekinute, zbog sve većeg interesovanja agencija za sprovođenje zakona u BiH.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Toma

06.09.2017. 13:15

Nikako neprodavati zemlju samo iznamljivati Strancima . Srpska zemlja treba da ostane Srbima . Nezaboravite na nase potomke .