MODRIČA - Kod manastira Svetog Nikole na Ozrenu juče je služen parastos i položeni venci povodom Međunarodnog dana nestalih. Istaknuto je da se u Republici Srpskoj traga za još 1.662 nestalih u poslednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu. Na skupu, koji se tradicionalno 12. put održava na Ozrenu, naglašeno je da zločini nad srpskim vojnicima i civilima imaju sve karakteristike ograničenog genocida.

- Šta to, međutim, vredi kad to ne interesuje međunarodne organizacije i Institut za nestale BiH. Ako se ovim tempom bude radilo kao što to do sada radi kvaziinsitut, ni u narednih 40 godina neće se završiti proces traženja. Za devet godina pronađeno je samo 380 nestalih, 40 godišnje, to je tužno - rekao je Nedeljko Mitrović, predsednik republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

O radu Instituta i Sudu BiH svedoči i Božana Živković Rajilić, predsednica Udruženja žena žrtava rata RS.

- Kad se prijavi zločin Sudu BiH, on umesto da pokrene istragu, čeka da taj koji je prijavio umre ili da nestanu porodice koje traže pravdu. Strašno! Međunarodnih organizcija kad su Srbi u pitanju nigde nema - kaže Rajilićeva.

Institucije Republike Srpske sve preduzimaju kako bi se proces traženja nestalih priveo kraju, ali su opstrukcije na sve strane. Od 2008. godine do danas pronađeno je 29 lokacija sa posmrtnim ostacima, ali Tužilaštvo BiH nije ništa preduzelo povodom toga.


TUGA NE PRESTAJE

RADUŠKA Pavlović je proterana iz Vozuće gde joj je poginuo muž Milan, braneći kućni prag, a živ zarobljen 21-godišnji sin Slađan. Kosti muža je pronašla i sahranila pre tri godine, a za sinom još traga.

- Kako mi je zna samo majka koja je izgubila svoje dete. Do pre tri godine mislila sam da je živ, a sada se nadam da ću naći bilo šta, da mogu da ga sahranim i da imam gde sveću da zapalim - kaže Raduška.


Pročitajte još:

Iz RS otišlo 100.000 ljudi!

Bratunac: Sertifikati za spasioce

Gostović: Krivci još na slobodi