U oknu srećno i tokom Prvog maja: Rudari “Resavice” ne prave pauzu

Z. Gligorijević

petak, 01. 05. 2020. u 10:00

У окну срећно и током Првог маја: Рудари “Ресавице” не праве паузу
Rudari devet rudnika JP PEU "Resavica" ne staju sa kopanjem. Ugalj sad proizvodi 1.900 radnika. Svi nose maske i koriste dezinfekciona sredstva, na ulasku se svakome meri temperatura

RUDARI devet rudnika JP PEU "Resavica" rade 24 sata, a "crno zlato" kopaće i tokom prvomajskih praznika. Kako je reč o strateškom preduzeću, ono je i od uvođenja vanrednog stanja radilo u tri smene uz primenu svih mera zaštite koje su naložili Krizni štab i Vlada Srbije. Rudnici "Soko", u kome je 14 rudara bilo kovid-pozitivno, i "Lubnica", koja ima troje inficiranih, rade smanjenim kapacitetom.


- Rudari odgovorno rade svoj posao. Od prvog dana vanrednog stanja počeli smo sa primenom svih mera. Kada su se u rudniku "Soko" u Sokobanji pojavili prvi slučajevi obolevanja od virusa korona, rudnik je stavljen na minimum procesa rada. Potom je to učinjeno i u rudniku "Lubnica". Po nalogu premijerke Ane Brnabić, testirali smo sve zaposlene i očekujemo rezultate - kaže v. d. direktora JP PEU "Resavica" Marko Vuković.


On dodaje da bi posle prvomajskih praznika proizvodnja u devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja trebalo da krene punim kapacitetom. Ugalj trenutno proizvodi do 1.900 rudara. Svih 4.000 zaposlenih dužni su da nose maske na radnom mestu i dezinfekciona sredstva, a na ulasku u firmu svakome se meri temperatura.


- Prvi radnici sa simptomima su izolovani i poslati u kovid-ambulante. U Despotovcu su se zarazili pacijenti na hemodijalizi, pa su pozitivni bili deda i supruga pojedinih naših radnika. Svi su testirani, a pošto su bili negativni, proizvodnja je nastavljena - dodaje Vuković.


KREDIT


PREMA Vukovićevim rečima, JP PEU "Resavica" bilo je na pragu potpisivanja robnog kredita sa Vladom Češke u vrednosti od 10 miliona evra za modernizovanje proizvodnje, ali vanredna situacija je dogovor odložila.Komentari (4)

Никола

01.05.2020. 10:32

Да ли је нормално да раде за први мај? Не због самог првог маја, већ због потребе да са својим породицама буду заједно, да се одморе од рада, да се покаже да је човек најбитнији, а не профит.

Diomiojko

01.05.2020. 12:07

@Никола - Nije normalno bilo u socijalizmu u kome se pravilo "tri osmice" primenjivalo (osam sati rada, osam odmora i osam sati spavanja ) a za sta su se radnici sirom sveta bili izborili u krvavim sukobima, npr. u Cikagu, s policijom. Normalno je u kapitalizmu. Mi smo se bez otpora odrekli i socijalizma a i toga stecenog prava i penzije u 55 i 58 godini. Zato i rudari, gradjevinci, lekari sagorevaju jer rade i dezuraju petkom i svetkom, dan noc i pod tolikim su pritiskom na poslu jer smo pristali na to.

Muctuc

01.05.2020. 10:33

Esencijalno vazni i vredni radnici, u esencijalno losim uslovima rada, nevidljivi, medijski nezanimljivi jer ne prave afere, sete ih se kad poginu na poslu...

Milan M

01.05.2020. 10:35

Šta reći ljudi za smešne novce rizikuju živote svakoga dana za sve nas za državu !