DOK ovog proleća sneg i sunce igraju beskonačnu igru smenjivanja, u Lunjevici kod Gornjeg Milanovca mnogi se pitaju koji će novi izum sledeći izaći iz pomalo tajnovite radionice Radoslava Grujovića (64), u ovim krajevima znanog kao Gibo Limar. Ovaj diplomac Više saobraćajne škole, koji se odavno okrenuo zanatstvu i, kako veli, neprevaziđenoj životnoj školi, Srbiju je već zadivio čudesnim napravama.

Vešt zanatlija i inovator, Grujović je iz mašte u stvarnost pretočio brojne, najneobičnije izume: džinovsku trubu, "trubicikl", šporetić koji staje na dlan, lampek koji daje celih 50 mililitara rakije...

- Trubu dugu 22 metra, na Saboru trubača u Guči predstavio sam kao jednu od najatrakcija - s ponosom priča Grujović. - Osim svirke na ljudski dah, može da svira i na kompresor, pa se milozvučni tonovi čuju baš daleko. Prečnik oboda "šešira" joj je tri metra. Izrađivao sam je tri meseca, a utrošio sam dve i po tone materijala. U njoj sam čak napravio i šest "sobica" za spavanje. Spavali su u njoj stranci, pristigli na Sabor.
Na prošlogodišnji Sabor trubača Gibo Limar je ispraćen sa izumom zvanim "trubicikl".

- Tu golemu trubu pokreće vozač, pedalama kao na biciklu - objašnjava Grujović. - Za najveće uspone postoji motor. Na njemu se vozi bezbedno, svira u trubu ko zna. "Trubicikl" vozim rastavljen na tri dela, u kombiju, sastavljam ga na planini Jelici, pa odozgo u Guču. U njega, ako treba, odmah se ugrađuje zvučnik jak 200 decibela.
Najveće i najminijaturnije, ali da sve apsolutno funkcioniše, pred proverom svih stručnjaka iz nadležnih struka! Ovo je Grujovićev moto i motiv za sve serije izuma.

- Šporetić dug 25, širok 10 i visok 15 centimetara, "radi" na drva i na ugalj, a stane na veći dlan - veli Grujović. - Pravim ih po starinskom francuskom modelu, a u srpskim krajevima poznati su kao "garonja". Isti model mogu da izradim da bude dug i do dva metra. Osim toga, moji lampeci za pečenje rakije su zapremine od svega 50 mililitara do deset litara.

Radoslav Grujović


"GVOZDEN" SA POGONOM NA PESAK

BIĆE čovek od lima, ali ne robot jer u njemu nema nikakve elektronike - najavljuje Grujović svoj novi izum. - nazvaću ga "Gvozden". To ime simbolizuje Šumadiju, njenu čvrstoću i otpornost. Hodaće samo na "gorivu" od običnog peska, koji će mu biti pokretač specijalnih poluga. Isti taj pesak, "Gvozdenu" je obnovljiv izvor energije...