Rukavica desna ruka slepima: Izum mladog Nikole od maja na domaćem i na inostranom tržištu

Branka BORISAVLjEVIĆ

ponedeljak, 24. 02. 2020. u 21:30

Рукавица десна рука слепима: Изум младог Николе од маја на домаћем и на иностраном тржишту

Nikola Krstić sa "anorom" koja će biti od velike pomoći slepim ljudima ,Foto Željko Knežević

Pomagalo "govori" osam jezika, prepoznaje prepreke, novac, boje...

PRE nešto više od dve godine, Nikola Krstić bio je maturant beogradske ETŠ "Nikola Tesla" koji je osmislio jednostavnu varijantu rukavice sa slepe, a danas je preduzetnik, direktor startapa, koji je dobio grant od 80.000 dolara za usavršavanje svog izuma!

O tada osamnaestogodišnjem dečaku i njegovoj inovaciji, u decembru 2017. godine, "Novosti" su prve objavile priču. Tada nam je Nikola pokazao samo 3D model rukavice, sa dve funkcije, povezan na mobilni telefon. Danas, dve godine kasnije, "anora" se navlači na ruku, ima 10 funkcija, radi na klik, "govori" osam jezika, prepoznaje prepreke, boje, novčanice, otkriva "zalutale"... Finalna verzija očekuje se u maju, do kada će joj biti dodate još dve funkcije, a moći će da reaguje i na dodir prsta.

Nikola Krstić, od momenta kada je javnosti predstavio prvi model, maturirao je i osnovao svoju startap kompaniju koja je postala deo Naučno-tehnološkog parka na Zvezdari. Takođe, nije zapostavio ni obrazovanje i studira na Računarskom fakultetu.

Vredno je usavršavao rukavicu, a nedavno je konkurisao i dobio novac iz IPA fondova. Tokom proteklog perioda, rukavicu je isprobalo više od 200 slepih osoba iz cele Srbije. Oni su predlagali šta bi im bilo od koristi, kako bi se došlo do najboljih rešenja. Dok nije stigla pomoć iz evropskih fondova, Nikola je morao sam da se snalazi za novac - radio je softvere, osvajao nagrade na konkursima.

- Rukavica pomaže prilikom orijentacije u prostoru, putem vibracije prepoznaje prepreke na razdaljini do četiri metra, u zavisnosti od toga kako je podešena - objašnjava za naš list Nikola Krstić. - Što je prepreka bliže i vibracija je jača. Po istom principu radi i opcija za detekciju svetlosti. Raspoznaje 15 boja, koje "izgovara" na jednom od osam jezika, kao i novčanice, bilo da je u pitanju dinar ili evro.


Nikola kao osamnaestogodišnjak, u "Novostima" u decembru 2017.

Nikola pojašnjava da ukoliko bi se izgubila, slepa osoba klikom će moći da šalje poruku sa lokacije gde se nalazi. Takođe, rukavica zna da "kaže" koji je datum i koliko je sati. Kasnijim softverskim ažuriranjem, rukavica će dobijati nove funkcije.

Naš sagovornik dodaje da će elektronika moći da se skida kako bi se rukavica oprala, a postojaće zimska i letnja verzija. Otporna je na vodu i na određene udarce, ima blic za noćne uslove, baterija traje dva dana i puni se običnim punjačem. U planu je da se uradi i u dečjoj veličini, kao i u više dezena.


PROČITAJTE JOŠ: "I u Srbiji se može biti vrhunski matematičar. U inostranstvu jesu bolji uslovi, ali ovde mi je najlepše": Profesorka iz Niša postala član Borda svetskog udruženja ILAS


- Cilj nam je da rukavica bude besplatna za sve slepe osobe u Srbiji i intenzivno radimo na tome da se to i ostvari - ističe Nikola. - Neki gradovi su već izrazili želju da kupe određeni broj rukavica - Užice, Novi Pazar i Kosovska Mitrovica. Cena je 45.000 dinara, a za inostranstvo 450 do 500 evra. Uspostavili smo prve kontakte za inostrano tržište sa Austrijom, Nemačkom, Češkom, Slovačkom, Bugarskom i zemljama bivše Jugoslavije. Planiramo i prodor u Skandinaviju, Zapadnu Evropu, a potom i na tržište Kine i Amerike.

"Anora", zasad, ima integrisani govor na srpskom, engleskom, slovačkom, nemačkom, bugarskom, francuskom, italijanskom i španskom, a u planu je još. Protekle nedelje, svoj izum Nikola je predstavio u Slovačkoj.

U POTPUNOSTI DOMAĆI PROIZVOD

RUKAVICA "anora" je u potpunosti domaći proizvod. U planu je da se ove godine proizvede 1.000 komada i to u fabrici u Kikindi. Uslov za IPA fondove je da se u roku od godinu dana odobreni novac iskoristi i u potpunosti završi proizvod, kako je i navedeno u projektu i biznis planu, koji su dobili "zeleno svetlo" evropskih stručnjaka.

- Od realizacije do proizvodnje sve je urađeno u Srbiji - ističe naš sagovornik. - Bez tima, u kome su Vuk Milinković, Nemanja Stajković i Igor Sužnjević ne bih uspeo da do kraja dovedem ideju o rukavici koja pomaže slepim ljudima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije