I u Srbiji se može biti vrhunski matematičar. U inostranstvu jesu bolji uslovi, ali ovde mi je najlepše: Profesorka iz Niša postala član Borda svetskog udruženja ILAS

Daliborka Alihodžić

23. 02. 2020. u 13:30

И у Србији се може бити врхунски математичар. У иностранству јесу бољи услови, али овде ми је најлепше: Професорка из Ниша постала  члан Борда светског удружења ИЛАС

Dragana Cvetković Ilić sa kolegom iz Kine Foto Privatna arhiva

Dragana Cvetković Ilić je prva dobitnica nagrade za žene u nauci, koju od 2010. godine dodeljuje Unesko u saradnji sa našim ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

SRPSKI matematičari se visoko kotiraju u svetu, i to je veliki uspeh ako se uzme u obzir činjenica da smo mi mala zemlja. Da biste se bavili matematikom, nije vam potrebna laboratorija, skupi aparati, potrebna je volja, strast, entuzijazam, pristup bazama podataka sa radovima i, naravno, olovka i papir.

Ovako, za "Novosti", govori Dragana Cvetković Ilić (42), redovna profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, koja je nedavno izabrana za člana Upravnog odbora najznačajnijeg svetskog matematičkog udruženja za linearnu algebru (ILAS). Dragana je prva dobitnica nagrade za žene u nauci, koju od 2010. godine dodeljuje Unesko u saradnji sa našim ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Verujem da se sklonost ka matematici na neki način nasleđuje, ali je rad svakako neophodan. Matematiku studira samo onaj koji je zaista voli, jer se po pravilu za ovu profesiju ne vezuje neki veliki novac, ili položaj. Da će matematika biti moje životno opredeljenje, znala sam još u gimnaziji, da bi se kasnije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu ljubav prema ovoj nauci potpuno učvrstila. Matematika je naša svakodnevica, mada toga nekada nismo svesni.

PROČITAJTE JOŠ -Profesor matematike rešio problem iz doba antike: Beranac dokazao da je moguće konstruisati kvadraturu kruga

Cvetković Ilić objašnjava da za bavljenje naukom nije dovoljna samo motivacija, već je potrebna i podrška institucija i države. Ministarstvo prosvete je obezbedilo pristup određenim bazama podataka, te su naučni radovi u velikoj meri dostupni. Internet je izbrisao sva teritorijalna ograničenja jer danas putem mejla mogže da se kontaktira s naučnicima iz bilo kog dela sveta, da se razmenjuju ideje i radovi.

Na pitanje kako to da se nije odlučila da ode u inostranstvo, iako je prilika svakako bilo, ona kaže:

- To zavisi od osobe i njenih težnji i od toga šta zapravo želi od života. Nisam otišla i mislim da neću otići, zato što je meni ovde najlepše, okružena sam ljudima koje volim. Ovaj posao mi pruža mogućnost da dosta putujem i upoznajem različite delove sveta. Naravno da su uslovi bolji na stranim univerzitetima, ali i naša država pokušava da kroz niz mera podrži i zadrži naučnike u Srbiji. Možda manje u tome uspeva kada su u pitanju eksperimentalne nauke, ali svakako se ide u pozitivnom smeru.


Specijalno odeljenje za nadarene matematičare u niškoj gimnaziji "Svetozar Marković"


Prof. Dragana Cvetković Ilić dodaje da postoji mnogo načina za unapređenje položaja nastavnika i istraživača. Jedan deo aktivnosti se već realizuje kroz Fond za nauku koji je pokrenuo niz projekata, a prvu šansu su dali mladim naučnicima.

- Data im je prilika da budu vođe timova, da iznose i realizuju inovativne ideje, i to je ono što je ranije nedostajalo. U daljim ciklusima dobiće priliku i iskusnije kolege i veći timovi. Takođe, postoje evropski fondovi preko kojih se mogu pronaći određeni izvori finansiranja - veli profesorka koja više od 15 godina predaje učenicima specijalnog odeljenja za nadarene matematičare u niškoj gimnaziji "Svetozar Marković". - Prepoznajem kod njih veliku ljubav prema matematici, koja je i mene vodila, tako da ova nauka ima budućnost u Srbiji. Radost kada reše neki nagradni zadatak i istrajnost u radu kada propuste odmor, to je upravo ono što me inspiriše da radim sa ovom decom.

PROČITAJTE JOŠ -Matematika me čini boljim čovekom


RADOVI KAO "ULAZNICA"

Društvo za linearnu algebru (ILAS) sa sedištem u Americi osnovano je 1989. godine. Draganu Cvetković Ilić je za članstvo u upravnom odboru nominovala petočlana komisija vrhunskih matematičara iz ove oblasti. "Ulaznica" su, pretpostavlja, bili njeni radovi i izlaganja na konferencijama. Mandat im počinje 1. marta i traje tri godine.


Prirodno-matematički fakultet u Nišu


PORODICA

DRAGANA Cvetković Ilić priznaje da nije lako biti žena u nauci.

- U kući sam majka i supruga i naravno da imam dosta obaveza, ali sve to donosi i mnogo zadovoljstva. Nije sve lako uskladiti, ali je izvodljivo - poručuje majka dveju devojčica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije