BANATSKA, sapunjara, pančeta, porebruša, potrbuša, dimljena, barena, posuta mlevenom paprikom, adidaska, sa prljenom kožicom, ljuta, od gronika... samo su neke od mnogobrojnih vrsta slanine kojima će do nedelje "brke omastiti" posetioci čuvene "Slaninijade" u pančevačkom selu Kačarevu.

- Za 34 godine, koliko se održava "Slaninijada", kroz naše selo je prošlo više miliona ljudi. Sa ovih naših drvenih tezgi krenuli su u uspon mnogobrojni današnji mesarski giganti. Početak je bio skroman, jer je samo nekoliko Kačarevaca imalo pušnice. Danas ih ima više od 500 - ispričao nam je Milan Ajder Lane, koji je 32 godine organizator gurmanske svetkovine u Kačarevu, kada smo se u petak pre podne probili do platoa gde se ona održava.


PROČITAJTE JOŠ: Petar Čelik i dalje „puca“ od mišića: Najpoznatiji jugoslovenski bilder trenira i u poznim godinama


U vreme "Slaninijade" u selu je vanredna situcija. Ono se pretvara u ogromno vašarište. Plato sa redovima tezgi nakrcanih brdima suhomesnatih proizvoda izdaleka je uočljiv jer ga natkriljuje dim iz kazana gde se tope čvarci i sa roštilja gde cvrče tek napravljene kobasice. Zvučni putokaz je grmljavina turbo-folka iz kafana i šatri. Prodavci robe od igle do lokomotive osvajaju svaki deo slobodnog prostora, pa je "Slaninijada", da bi sačuvala renome, zaštićena metalnim ogradama i obezbeđenjem.

Oko štandova sa đakonijama se tiskaju kupci i još više "grebatori". S veknom hleba ispod jakne idu od tezge do tezge i traže da probaju robu. Negde uzmu zalogaj slanine ili čvarak, negde čašicu rakije, i dok obiđu sve već su siti i pripiti. Prodavci seckaju supertanke komadiće za probu i komentarišu:

- Eh, nema narod para, samo licka, slabo kupuje.


Foto Z. Jovanović


Posetioci pak kažu da su cene visoke, kao na pijacama u Beogradu. Proizvođači odgovaraju da ni domaća organska proizvodnja nije jeftina.


- Naše mangulice su pojele brda lubenica i dinja i zato im je slaninica tako slatka - kaže Verica Filipovska, čiji je sin Mile osvojio prvu nagradu u kategoriji najdeblja slanina. Najbolja domaća slanina proizvedena je u Raški, a napravio ju je agroinženjer Dušan Pavlović.

- Pobednička slanina se sprema najmanje godinu dana i garantovano je bez glutena. Dakle, odlična je i za dijetu - duhovito priča Pavlović, koji je razvio proizvodnju sa bratom, doktorandom na Poljoprivrednom fakultetu. Kažu da su videli da i pored diploma nema preduzeća u kojima bi radili, pa su napravili svoju firmu.


Goran Filipovski Dušan Pavlović i Dejan Kondić,Foto Z. Jovanović

Porodičnu proizvodnju ima i Dušan Kondić, jedini uzgajivač mangulica u Kačarevu.

- Žena, sin i ja radimo sve, od uzgajanja povrća kojim hranimo svinje do prerade mesa. Pobedničku slaninu od mangulice napravio je moj sin - ponosan je Kondić.


Foto Z. Jovanović


POSVEĆENOST

SLANINIJADI u Kačarevu sam potpuno odan i posvećen 32 godine, kaže organizator Milan Ajder i duhovito dodaje:

- Toliko nisam izdržao ni sa jednom od tri bivše žene. Zato četvrtu tražim na "Slaninijadi", simbolu kvaliteta i trajnosti.


Foto Z. Jovanović

SVE MLAĐI IZLAGAČI

NA našoj "Slaninijadi" u toku je velika smena generacija - kaže Milan Ajder, jedan od organizatora ove manifestacije. - Na naše zadovoljstvo, izlagači su sve mlađi i obrazovaniji ljudi.


Foto Z. Jovanović