TREĆI zabeleženi slučaj misterioznog pojavljivanja krsta u stablu na Kosovu i Metohiji, ponovo zbunjuje stanovnike ovog kraja, ali kako kažu, i uliva nadu da ih vera nije napustila.

Nakon Šilova u Kosovskom Pomoravlju i metohijskog sela Žač, kada su porodice Cuckić i Komatović videle krst u drvetu, novi slučaj gotovo identičnog prizora dogodio se u selu Ajnovce u blizini Kosovske Kamenice.

Na posečenom stablu hrasta, koji su pronašli Slavica i Mića Maksimović vrlo je uočljiv krst. Ova porodica, kao i u prethodnim slučajevima ubeđena je da su drva isečena u šumama koje pripadaju Crkvi.

Maksimovići, inače, žive u gnjilanskom selu Korminjane, na neobičan prizor su naišli kada su krenuli u susedno selo kako bi obišli Slavičine roditelje.

- Pomagali smo u pripremi drva za ogrev. Sekli i ređali, kada je supruga odjednom zanemela. Bili smo srećni, čitali smo da se to dešavalo na Kosovu i Metohiji, pa nam je posebno drago što se ovaj verski znak pokazao i u našoj porodici - priča Mića Maksimović.

Kao i Cuckići i Komatovići, ovi ljudi tvrde da je ovo neka vrsta Božjeg znaka i planiraju da čuvaju panj.

Stručnjaci objašnjavaju da su godovi uvek koncentrični krugovi, na taj način stablo raste i deblja se. Za pojave, kada se javi drugačiji oblik, ne postoje jasna objašnjenja, pretpostavlja se da je možda drvo imalo neku anomaliju pri razvoju ili da je kalemljeno. Međutim, simptomatično je da je gotovo uvek reč o šumskom drveću, pa se na neki način odmah isključuje kalemljenje.