Željko lutao za pravim poslom, pa iz Francuske doneo dve KOZE: Gradio biznis “NAOPAČKE”, ali je delikatesima osvojio i najprefinjenija nepca

Zorana Rašić

19. 12. 2019. u 14:02

Жељко лутао за правим послом, па из Француске донео две КОЗЕ: Градио бизнис “НАОПАЧКЕ”, али је деликатесима освојио и најпрефињенија непца

Ljubimice hrani iz ruke,Foto Z. Rašić

Poljoprivrednik iz Lebine kod Paraćina u stočarstvu i preradi mleka prepoznao šansu

UMATIČENIH 50 koza, francuskih alpina i dva jarca, stado su Željka Miletića (34), preduzimljivog mladog čoveka iz Lebine kod Paraćina. Već nekoliko godina baš to stado jedini je i dobar izvor prihoda kojim obezbeđuje pristojan život porodici - supruzi, ćerki i roditeljima. Ideju da se bavi kozarstvom "pokupio je", kaže, iz Francuske, dok je još "lutao" za pravim poslom. Uvideo je da kozji sir lako nađe kupca, pa se kući vratio sa dve alpine i dobro osmišljenim poslovnim planom.

Pročitajte još: Na srpski ajvar "otkidaju" i Meksikanci: Porodične firme šalju našu hranu širom sveta

- Shvatio sam da je proizvodnja sira mnogo isplativija od prodaje mleka - priča Željko. - Išao sam obrnutim putem od većine kozara u Srbiji. Dok drugi proširuju stado, pa potom pokušavaju da nađu tržište, ja sam najpre uspostavio kontakt sa restoranima, a onda sam uvećavao farmu u skladu sa potrebama. Zasad imam 50 koza izuzetne mlečnosti, a za plasman sireva ne brinem. Snabdevam veći broj restorana, a probirljivi kupci sira, mleka i surutke, sami dolaze na moj kućni prag.

Miletići dnevno pomuzu 150 litara mleka i gotovo sve ručno prerade u sir. Muža se obavlja nakon što se koze vrate sa jutarnje paše, i to je obično posao majke Zorice i supruge Izvorinke. O kozama na ispaši brine cela porodica, čak i osmogodišnja ćerka Milica. Željkove obaveze najviše se tiču pripremanja sireva i njihove isporuke restoranima.

Pročitajte još: Pančevka kupila stan, u njemu našla "porodično blago": Pomislila je da je bogata, ali desio se obrt

- Čim se koze pomuzu, počinje prerada mleka - objašnjava Željko. - Najpre se dobije mladi sir, koji je osnova za sve ostale koje radim po recepturi. Osim klasičnog belog, proizvodimo sireve u maslinovom ulju, dimljene, kao i sa začinskim biljem, najčešće sremušom, pikant paprikom, mirođijom, slačicom... Za kilogram sira u ovo doba godine treba četiri litra mleka, a leti više, od šest do sedam. Mleko je najmasnije kad se koza ojari. Trenutno, svih pedeset grla čeka prinovu, tako da je krajem novembra prekinuo sa mužom. Jarići stižu u januaru i februaru, i svi su za prodaju jer zimus ne planiram da proširujem stado. Od polovine naredne godine, možda hoću, jer se povećava plasman sireva.

Da bi se dobio stari sir, kako kaže naš domaćin, potrebno je sedam do 12 dana, dimljenom - za grilovanje do pet-šest, dok se za izradu mekog kačkavalja čeka čak mesec. Najdugotrajnije je pripremanje sira sa plesnima, jer traje 40 i više dana. Osim sira, Miletići prodaju kozje mleko i surutku, a kupci dolaze čak iz Beograda.

Ove godine Željko je počeo da izlaže na etno-festivalima i sajmovima. Izuzetno je, veli, zadovoljan. Na festivalu u Paraćinu prodao je 180 kilograma sira za dan, a na Privrednom sajmu - 250 kilograma. Među izlagačima u Varvarinu osvojio je zlatnu medalju u kategoriji najukusnija domaća trpeza, a u Kruševcu na izložbi poljoprivrednih proizvoda dobio je posebnu nagradu... Mnogo sireva prodao je u Francuskoj, Austriji i Nemačkoj. Restorani, kaže, naručuju najviše dimljeni kačkavalj, tako da će sve što proizvede do kraja novembra, kada prestaje muža, biti prodato. Sledi period jarenja, a nova sezona muže i proizvodnje počinje početkom marta.

- Očekujem osamdesetak jarića, koje ću posle 15 dana da prodam, što je takođe solidan izvor prihoda - kaže Željko. - Sa stadom od pedesetak koza, poput mog, ako se imaju dobar proizvod i plasman, moguć je solidan život celog poljoprivrednog gazdinstva. Da se kupe nafta, đubrivo, sve ostalo što je potrebno, a i da porodica lepo živi.

AUTOMAT U PARAĆINU

U BELGIJI, poljoprivredna gazdinstva imaju automate, aparate sa kozjim mlekom i sirevima koji se kupuju po principu samoposluživanja - priča Željko. - Planiram da kupim takav aparat i postavim ga u centru Paraćina, da bi sugrađani mogli da natoče sveže mleko i surutku, i da kupe sir. Uskoro idem u Francusku, gde sam stekao prva iskustva u uzgoju koza, da saznam gde aparat može da se kupi.

UDRUŽENjE KOZARA SRBIJE

U OKOLINI Paraćina ima nekoliko uzgajivača koza sa mnogo većim iskustvom od Željkovog, ali oni se nisu posvetili sirevima i plasmanu. Neki prodaju mleko otkupljivačima, po ceni koja je izuzetno niska, ili čak i ne muzu, već prodajom jarića "vraćaju" deo uloženog novca. U Kumanu kod Zrenjanina je nedavno održan Peti susret kozara i formira se njihovo udruženje u Srbiji, a cilj im je da animiraju mlade da se bave kozarstvom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)