INŽENjER Dalibor Jablanović (34) iz Stubice kod Paraćina, Srbin je sa najvećim brojem Ginisovih rekorda. Za samo tri godine, različite rekorde, oborio je 26 puta u 11 različitih kategorija, a trenutno je svetski prvak u sedam. Dalibor je, međutim, jedinstven još po nečemu - verovatno je jedini inženjer elektrotehnike i računarstva koji radi kao električar. I to ne bilo kakav već jamski, u rudniku mrkog uglja "Rembas" u Resavici.

Ovom neobičnom momku nikako se nije odlazilo iz Stubice, gde živi sa majkom i bakom. Nije da nije tražio posao u struci. Radio je u Paraćinu kao inženjer-monter za alarmne sisteme i video-nadzor, ali da bi živeo u Stubici, pre dve godine zaposlio se kao rudar u jami Senjskog rudnika, nadomak sela.

- Posle devet meseci premešten sam za jamskog električara, u jami "4. blok" u Resavici - priča Jablanović. - U okna sa rudarima silazim svakog dana, u tri smene. Prvi silazak pod zemlju bio je fascinantan. Nisam osećao strah, ali jesam nelagodu. Rudare u jamu Senjskog rudnika spušta parna mašina, jedinstvena u svetu, napravljena 1872. u Gracu. Sa drvenim je zupčanicima, a kao pogon koristi vodenu paru. Sada u "4. bloku" nema tog "lifta".


PROČITAJTE JOŠ: Pod Rudnikom milioni tona olova i cinka

Na posao, u jutarnju smenu, naš sagovornik kreće radničkim autobusom koji "hvata" iz Stubice u 5.45.

- Presvučemo se, uzmemo lampe, pa idemo na "raport", po zadatke, kod šefa - kaže Jablanović. - Posedamo u specijalni vozić, zovemo ga klase, kojim donekle ulazimo u jamu. Kad siđemo, više od kilometar do radnog mesta koje je 300 metara pod zemljom, idemo peške. U smeni sa 30-40 rudara, nas je dvojica ili trojica, održavalaca elektro-instalacija. Jama kao jama, najteže je kad se radi u hodnicima pod lampama. Na sve se čovek navikne. Očeličio sam se, stekao baš dobru kondiciju. Kad krenemo kući, iz jame izlazimo kao crnci.


Poslednjih godina, Dalibor baš i nema vremena da se bavi rekordima. Poslednji je oborio 2016. godine, pre nego što se zaposlio. Ali, ne odustaje da obara nove, jer je za stubičkog inženjera, kako kaže, prilika da se takmiči i - pobedi. Kad je krenuo, nije mogao da se zaustavi.

- Neke od mojih Ginisovih rekorda ljudi nazivaju bizarnim, poput onog čiji sam još vlasnik, a to je 31 kašika stavljena istovremeno na lice, ali za to ne marim - iskren je Jablanović, dok nam pokazuje Ginisove diplome i poslednju knjigu rekorda koju ima. - Dobio sam sertifikate za svih 26, a u Ginisovu knjigu upisan sam za 2017, 2018. i 2020. godinu. Najnovije izdanje je objavljeno, ali ga još nemam.


ČUVAR SRPSKE TRADICIJE

OBOŽAVAM da sviram frulu, usnu harmoniku, duduk i dvojnice, jer su stari srpski instrumenti - kaže Jablanović. - Samouk sam, a sad isto tako učim i violinu. Deceniju sam igrao u folkloru u KUD "Radoslav Lazić".


VOĆNA BATERIJA

Za "Novosti", Dalibor Jablanović, najavljuje da ipak priprema novi rekord: da za najkraće vreme, od limunova, napravi voćnu bateriju. Davali bi, veli, struju napona do 4,5 volti, koji može da osvetli led-diodu. Rekord drži Amerikanac koji je napravio tu bateriju za 50 sekundi, a Dalibor namerava da vreme spusti na bar 40.