Dobrila nije imala nikakve šanse, skončala je kod mesta gde se izlegla

B. Ca. - A. R.

06. 12. 2019. u 22:04

Добрила није имала никакве шансе, скончала је код места где се излегла

Foto Rezervat "Uvac"

Ženka beloglavog supa pronađena zaglavljena u granama graba

DOBRILA, umiljata mlada ženka beloglavog supa za koju se pročulo širom Srbije i sveta - uginula je. Čuvari Specijalnog rezervata "Uvac", posle dvodnevne potrage, pronašli su preksinoć njeno telo zaglavljeno između četiri stabla graba na Orlovici - stenama kanjona Uvac, nedaleko od mesta gde se prošlog proleća izlegla. Veliku pažnju javnosti privukla je prilikom prvog poletanja kada je odlutala čak do jugoistočne Turske.

Pročitajte još: Dobrila došla do sirijske granice, pa uginula na Uvcu: Tužan kraj beloglavog supa

Po rečima Novaka Pejovića, šefa čuvarske službe koji je i pronašao Dobrilu, svima koji su se starali o njoj, mnogo je žao što ptica nije uspela da se iskobelja iz grana u koje se zaglavila. Pretpostavljaju da je nameravala da sleti na stenu, ali su je vetar ili gavranovi omeli u tome.

- Dobrila je uginula na vrlo nepristupačnom mestu, jedva smo došli do nje - kaže Pejović. - Pronašli smo je zahvaljujući satelitskom odašiljaču koji joj je pre pola godine postavljen na leđa. Uređaj koji pokazuje i toplotu tela, pokazivao je i da joj je temperatura u minusu, pa smo odmah počeli potragu. Zapravo, tražili smo odašiljač, verujući da je Dobrili spao sa leđa i ne sluteći da je i dalje na njoj. Već smo počeli da odustajemo i da verujemo da je satelit u kvaru kada smo je ugledali.

Kako Pejović objašnjava, nije imala nikakve šanse da se izvuče, uprkos tome što je bila zdrava i vitalna. Jedno krilo bilo je priklešteno između dva graba, trup i noge između druga dva stabla, drugo krilo opušteno ispod, a noge i zadnji deo trupa su visili.

O Dobrili se mnogo govorilo prošle godine kada je bez snage i iznemogla smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru. Odatle je uz posredovanje ambasadora Turske u Srbiji i našeg Ministarstva za zaštitu životne sredine, vraćena avionom u Beograd. Kao previše pripitomljena, grabljivica koja se ne plaši i voli ljude, prošla je i period podivljavanja, nakon kog je u maju ponovo poletela. Nažalost, ne zadugo.

Beloglavi sup je zaštićena vrsta ptica, jedan je od najvećih čistača prirode. U rezervatu "Uvac", njegovom najvećem staništu na Balkanu živi oko 500 ovih orlova.

IGOR SPASEN

ČUVARI Specijalnog rezervata "Uvac" istovremeno sa Dobrilom, tragali su i za beloglavim supom Igorom. Ovaj trogodišnji mužjak, srećom, pronađen je živ i zdrav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije