ĐORĐA Ostovića, stogodišnjaka iz Laminaca, najvećeg sela u Lijevče polju, a i šire, zatekli smo elegantno obučenog i raspoloženog. Upravo se spremao da biciklom krene kroz Lamince. Ugodan razgovor započeli smo u prijatnoj atmosferi. Đorđo je rođen 8. novembra 1919. u Prijeđelu, selu nadomak Tjentišta, u Opštini Foča. Njegovi roditelji u Prijeđelo doselili su se iz crnogorskog sela Graovo. Vrlo rano ostao je bez oca. Kao jedanaestogodišnjak pomagao je majci da podigne još dva brata i dve sestre. Danas je, iako najstariji, jedini živ od petoro dece Ostovića.

- Oženio sam se 1950. godine, supruga mi je poživela 96 godina. U Prijeđelu smo stekli dve kćerke, a onda sam došao u posetu svastici i pašenogu, ovde u Lamince. Svidela mi se ravnica, pa sam po povratku u Foču prodao imanje i skućio se ovde - priseća se starina Đorđo.

U Lamincima su podigli veliku porodičnu kuću, kupili 43 dunuma zemljišta. Tu mu se rodio i sin Milan. Đorđo je radio u Jesenicama, a potom u Gradišci. Penzioner je već 40 godina.

- Zdrav sam kao dren. Vozim svakodnevno bicikl, razgovaram sa ljudima, druželjubiv sam. Radim oko kuće, kosim travu, hranim pomalo stoku. Svakodnevno popijem koju čašu šljivovice, to je zdravo. Pre 40 godina sam preboleo čir na želucu i od tada nema nikakvih problema - priča Đorđo Ostović.


PROČITAJTE JOŠ - Ima 125 god, puši osam decenija i ima 7-godišnjeg sina: Tajna je u? (VIDEO)


Milan Ostović za oca kaže da je pedantan, uvek skockan, obrijan i uredan. Drugim rečima ima stav kao oficir.

- Nekoliko puta me prekorio što sam otišao u prodavnicu u odeći u kojoj radim oko kuće. On se uvek presvuče, vodi računa o higijeni. A voli da pogleda i pokoju babu u selu - kroz smeh kazuje Milan.

Đorđo Ostović


Iako nosi slušni aparat Đorđo je vrlo dobro čuo da smo pomenuli gledanje baba. Odmahnuo je rukom i dodao.

- Lep je život iza mene. Ovih stotinu godina prošlo je kao dlanom o dlan. Uvek sam voleo lepo društvo, pesmu i igru. To me i drži - kaže Đorđo, stogodišnjak koji izgleda mlađe 20 do 30 godina.


PROČITAJTE JOŠ - 150 ljudi u Srbiji prevalilo stotu!


BROJNI POTOMCI

ĐORĐO je u braku sa suprugom Marom stekao troje dece, ima šestoro unučadi i desetoro praunučadi. Najstarija praunuka ima 21 godinu, tako da je vrlo moguće da doživi da postane i čukundeda. Đorđo, iako je za leđima ostavio 100 godina i dalje planira šta da radi. Njegova majka Sava živela je 101 godinu.


BICIKLOM I NA PROSLAVU

U PRISUSTVU velikog broja rodbine i prijatelja Đorđo je nedavno proslavio stoti rođendan. On je na proslavu došao biciklom, izmamivši snažne aplauze i ovacije. Potom ga je komšija Mićo Ristić provozao kroz selo belim fijakerom i rasnim konjima. Nek se zna kad je Đorđo napunio stotu.