JEDINSTVENA zbirka insekata beogradskog Poljoprivrednog fakulteta, stara više od pola veka, prvi put će biti predstavljena javnosti danas na izložbi u prostorijama fakulteta. Naša ekipa je imala priliku da prva zaviri u čudesni svet buba, od kojih su neke izuzetno retki primerci, cenjeni među kolekcionarima. Najznačajniji je, svakako, paunovac, najveći noćni leptir u Evropi.

Pored raznih vrsta leptira, skakavci, smrdibube, tvrdokrilci, štetne muve, štitaste i biljne vaši, lisne buve, vilin konjic, fazmide... bili su do sada samo "pod lupom" studenata Odseka za fitomedicinu - nekadašnju zaštitu bilja. Sakupljani su u prirodi, na poljoprivrednim gazdinstvima, a ima i onih koji su doneti iz inostranstva.


PROČITAJTE JOŠ: GRADE HRAM ZA ŠTIĆENIKE: Vaspitno-popravni dom u Kruševcu dobija crkvu (FOTO)

- Paunovac je najveći noćni evropski leptir - objašnjava nam prof. dr Olivera Petrović, sa Katedre za entomologiju i poljoprivrednu zoologiju, dok nam pokazuje par ovih insekata. - Mužjak može da oseti ženku po mirisu na nekoliko kilometara, a one su deblje i tromije od partnera. Njima oči ne znače puno, miris im je sve - osećaju čak i najmanje koncentracije feromona. Takođe, tu je i golijat, jedan od najvećih tvrdokrilaca iz Afrike.

OSIM prepariranih buba, posetiocima će svakako biti zanimljivi i živi insekti, smešteni u specijalnim kavezima obloženim mrežicama, koji u unutrašnjosti imaju lišće i grane. Među njima, posebnu pažnju privlače fazmidi, insekti koje su prepoznatljivi po svojoj mimikriji. Oni oponašaju listove i grane, tako da ih je teško prepoznati i razlikovati od prirodnog okruženja u kome borave.

- Među eksponatima imamo i insekte iz pedesetih godina prošlog veka - kaže profesorka Petrović. - U svetu postoji više od pola miliona vrsta tvrdokrilaca, od kojih nekoliko hiljada živi u Srbiji. Kolekcionarstvo insekata je veoma popularno i u Mađarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji... Najtraženije vrste među ljubiteljima su vilin konjici, dnevni leptiri i tvrdokrilci. Recimo, pre sto godina, par krompirove zlatice je vredeo čitavo bogatstvo. Malo ljudi zna da su mravi zaštićena vrsta i da se mravinjaci ne smeju rušiti.
KAO stručnjak za fitomedicinu, prof. dr Olivera Petrović naglašava da više od 700 vrsta insekata napada kulture naših poljoprivrednika, i dodaje da se u poslednjih deset godina pojavilo isto toliko novih vrsta vaši, koje su stigle iz Evrope i opasnije su od već poznatih. Takođe, smrdibube koje su poslednjih godina "šetaju" po stanovima nisu zaobišle ni njive i povrtnjake. Tako su nanele veliku štetu soji, kukuruzu, paprici i paradajzu.


PROČITAJTE JOŠ: Jedna od najotrovnijih gljiva pronađena u Australiji, hiljadama kilometara od staništa

PAUNOVAC

LEPTIR paunovac na krilima ima tačke koje liče na oko, po kojima je i dobio ime. Rasprostranjen je u Evropi, Severnoj Africi, Srednjem istoku i Sibiru. Veliki noćni paunovac ima raspon krila od 12 do 15 centimetara, a dužinu između šest i sedam centimetara. Telo mu je sivo-braon boje, krila imaju tamne, promenljive šare. Smatra se da ove šare na krilima imaju mimikrijsku svrhu i odbijaju predatora. Larve (gusenice) su prvo crne, kasnije postaju zlatnozelene, dužine do 120 milimetra. One se učauruju u tamnim svilenim čaurama, a njihove navlake su se upotrebljavale za proizvodnju visokokvalitetne svile.
IZLOŽBA

IZLOŽBU "U svetu buba", Beograđani će imati priliku da vide danas od 11 do 15 sati, u okviru manifestacije "Dani evropske baštine". Eksponati će biti izloženi na drugom spratu Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, koji ove godine obeležava i 100 godina postojanja.

Kroz izložbu će ih voditi profesori, asistenti i studenti fakulteta. Organizatori su Dom kulture Zemun i Poljoprivredni fakultet.