ГРАДЕ ХРАМ ЗА ШТИЋЕНИКЕ: Васпитно-поправни дом у Крушевцу добија цркву (ФОТО)

С.Бабовић

петак, 04. 10. 2019. у 18:00

ГРАДЕ ХРАМ ЗА ШТИЋЕНИКЕ: Васпитно-поправни дом у Крушевцу добија цркву (ФОТО)

Фото: С.Бабовић

Градња православне богомоље кренула је прошле године, а темељ су, симболично, поставили штићеници

КРУШЕВАЦ - ЦРКВА посвећена Светим Филимону и Онасиму гради се у кругу Васпитно-поправног дома у Крушевцу, а прва литургија у новом храму треблао би да се одржи средином наредне године, речено је у петак, приликом посете високих представника Управе за извршење кривичних санкција,Епархије крушевачке и Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.


Градња православне богомоље кренула је прошле године, а темељ су, симболично, поставили штићеници. Верски објекат рађен је од избрушених и обликованих цигли, које су раније биле у једном од старих објеката ВП дома,скоро сасвим изгорелог у пожару.


- У ову установу редовно долазимо, увек смо као међу својима - напомиње епископ крушевачки Давид. - Ту су служене литургије, чињене су свете тајне, причешће. Посетићивали смо уметничке радионице, школу, непосредно разговарали са штићеницима и све је то и на нас васпитно утицало, то су и наше дивне успомене. Крушевљани су црквољубиви људи, који непрестано размишљају о томе где ће градити наредни храм.


Црква се гради уз подршку Министарства правде, средствима ВП дома, запослених и захваљујући бројним донаторима. Скоро 90 посто спољних радова приведено је крају. У Управи за сарадњу са црквама и верским заједницама подвлаче да ће од наредне године и конкретно помоћи како би се неимарски радови привели крају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Васпитно-поправни дом у Крушевцу: За 70 година више од 10.000 штићеника


- Мислим да је дивна идеја изградња цркве, која ће омогућити штићеницима да исповедају своју веру на прави начин, да се моле Господу и покушају да се врате са погрешног пута - каже Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама. - Држава са своје стране чини напор да свима омогући да у скалду са законом и Уставом исповедају своју веру.

Иван Мијаиловић,заменик директора Управе за извршење кривичних санкција и до пре шест месеци управник ВП дома наглашава да идеја о изградњи постоји годинама, као и да су након реновирања и свих објеката где живе и где се школују штићеници, као и побошљања услова за рад васпитача, планови о градњи почели да се реализују.

- Храм је рађен по угледу на манастир Хопово на Фрушкој гори, по жељи нашег епископа, који је и одредио место у кругу установе за темеље цркве-истиче Иван Мијаиловић. - Светитељима којима је посвећена црква, посвећени су и сви храмови у објектима оваквог типа у Грчкој. Крст смо освештали 2017.године, а почели да градимо годину дана касније. Истовремено смо увели и праксу уношења бадњака, ломљења Божићне чеснице, са златником, који је поклон управника. У овој установи слави се и Свети Сава. Цео простор око цркве имаће пссебан парк са садржајима, биће приближен и грађанству, које ће моћи да присуствује служби.


ШТИЋЕНИЦИ


ОСИМ штићеницима православне вере који и практикују веру и кроз постове, у кухињи ВП дома се припрема и посебна храна у данима важним за припадике свих других вероисповести. У ВП дому по различитим васпитним мерама, које трају најмање шест месеци, а најдуже четири године, у просеку борави око 200 штићеника од 14 до 23 године. За више од 70 година рада, кроз ову установу прошло је вие од 10.000 малолетника.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације