SREDSTVIMA humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" Slavica Spasojević iz sela Jelašnica kod Niša, udovica Miroslava Stojanovića, koji se 10. jula prošle godine otrovao zbog silnih problema i nedaća u životu - kupila je kuću u mestu Klek, nedaleko od Zrenjanina. Uselila se u nedelju. Agoniji porodice Spasojević, koja je prvo zbog rata morala da napusti okolinu Šehovića 1992, a potom da beži i iz novog doma na Kosovu 1999, nazire se kraj. Slavica, njena majka Vela i četvoro dece ubuduće će živeti u pitomini Banata.

Slavičin nevenčani suprug, kako smo pisali, ubio se zbog duga struju od 22.000 dinara. Nije mogao više da podnese bedu i očaj koji su im godinama bili za vratom.

Presrećni smo i zahvalni humanim ljudima iz organizacije "Srbi za Srbe", tek smo stigli, ali deci se na prvi pogled svidelo i to je najvažnije - suznih očiju komentarisala je Slavica Spasojević, nezaposlena, samohrana majka četrnaestogodišnjeg Kristijana, tri godine mlađeg Lazara, osmogodišnjeg Veljka i ćerkice Kristine, koja je napunila šest godina.

Slavica je, kako kaže, izabrala Klek jer joj se sredina dopala, kada je letos bila u poseti kod rođenih sestara u Novom Sadu i Inđiji, pa je u oglasima pronašla prizemnu kuću sa dvorištem u Ulici Vase Miskina broj 5, koja je kupljena za 14.000 evra.

Novi dom Stojanovića, osim prostranog dvorišta, ima četiri sobe, kuhinju i kupatilo, kao i specijalni boks za kućnog ljubimca, pitbul terijera Kibu, o kojem najviše brine jedanaestogodišnji Lazar.

Uz Slavicu i njeno četvoro dece, sa njima je u Klek došla i Slavičina majka Vela Kovačević, koja živi u Nišu i još uvek je u dilemi hoće li ostati uz ćerku i pomoći joj oko dece ili će se vratiti kući.


PROČITAJTE JOŠ - UBIO SE ZBOG DUGA ZA STRUJU, SUPRUGA KAŽE: Molili smo ljude iz Socijalnog da nam pomognu, rekli su da nije trebalo da rađamo decu


Mi smo u stvari iz Bosne, iz Šehovića kod Zvornika, a 1992. godine u ratnom vihoru napustili smo rodnu grudu i otišli na Kosovo, odakle se zbog novog zveketa rata selimo 1999. godine u okolinu Niša. Slavica je sa svojim nevenčanim suprugom živela u Jelašnici, kuća im je bila u katastrofalnom stanju i zbog toga su se odlučila na novu selidbu - priča Vela Kovačević.

Dok se najstariji sin, Kristijan, odmarao posle napornog puta, najmlađi Kristina i Veljko tokom naše posete bezbrižno su gledali crtaće, a jedanaestogodišnji Lazar je stigao do fudbalskog terena u centru Kleka i odradio je prvi "trening" u lokalnom klubu.

Rekli su mi da sa majkom sutra dođem na trening i da će me sigurno primiti - tiho je pričao Lazar, dok je pomagao majci i baki oko raspremanja stvari u ormane.


PROČITAJTE JOŠ - NE MORAJU VIŠE DA STREPE: Kuća za decu Nišlije koji se ubio zbog duga za struju


SOCIJALNA POMOĆ

PETOČLANA porodica preživljava od sredstava dobijenih kao socijalna pomoć u iznosu od 22.000 dinara, uz još 14.500 koliko iznosi dečji dodatak. Jedva su skrpili novac za kamion i selidbu, a s obzirom na to da im je ponestalo para, sami su skidali stvari sa kamiona i unosili nameštaj u svoj novi dom.