OVOGODIŠNjI letnji naučni programi u Istraživačkoj stanici "Petnica" kod Valjeva jedinstveni su po rekordnom broju učesnika iz inostranstva. Na Međunarodnoj letnjoj školi nauke, popularno nazvanoj po matematičkom broju PI ("Petnica internašnal"), učestvovalo je 20 polaznika iz Italije, Hrvatske, Španije, Švedske, SAD, Bugarske i Rusije.

Tokom dve nedelje u "Petnici", studenti različitih fakulteta iz raznih krajeva sveta prisustvovali su brojnim predavanjima iz prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Takođe, učestvovali su u realizaciji jednog od šest malih naučnih projekata iz biologije, hemije, astronomije, računarstva i antropologije.

- "Petnicu" treba iskopirati svuda po svetu - kaže Danijel Kocevski, astrofizičar u NASA. - Upoznao sam mnogo petničara u SAD i želeo sam da dođem ovde. Ono što sam o "Petnici" video, bilo je fascinantno, ali sve što sam uživo video, deluje još mnogo bolje. "Petnica" je odlično okruženje za učenje i razvoj, sjajno mesto za razmenu iskustava i znanja. U njoj podjednako uče i predavači i studenti.


PROČITAJTE JOŠ - ASTROFIZIČAR IZ NASA: Petnicu treba iskopirati svuda po svetu

Ovih dana okončana je i sedma međunarodna škola astrofizike, koju IS "Petnica" organizuje sa Univerzitetom Prinston, Institutom za teorijsku fiziku iz Trsta i ETH iz Ciriha, a u toku je letnja studentska škola mašinskog učenja, koja se peti put zaredom organizuje sa "Majkrosoftom".

- Sve je vidljivija "Petnica" na evropskoj i svetskoj mapi programa za studente i srednjoškolce koje interesuje dodatno naučno obrazovanje - kaže Nikola Božić, programski direktor IS. - Veliki broj inostranih učesnika, ne samo iz regiona, rezultat je dobrog načina rada, programa i naučne opreme koja im je u "Petnici" na raspolaganju.


PRIJATELjSTVA

REALIZUJEMO i redovnih 20 programa za talentovane srednjoškolce iz svih delova Srbije, ali i stotinu njih iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije - kaže Božić. - Svima njima zajednička je ljubav prema znanju i nauci. Jezik i zemlje porekla nisu prepreka da se lepo druže i sarađuju. Radeći na naučnim projektima, rešavajući zagonetke prirode, upoznaju se i zbližavaju, a prijateljstva iz "Petnice" traju ceo život.