Baka I.K. (89) iz Kikinde, koju je lekar Hitne službe u tom gradu u četvrtak u njenoj kući proglasio mrtvom, preminula je u nedelju u bolnici, a lekar N.B. (30) je suspendovan i preti mu otkaz. Zbog učinjene greške mladi doktor je udaljen s posla na 15 dana , dok direktorka kikindskog Doma zdravlja ne donese konačnu odluku o njegovom radnom statusu.

Podsećamo, porodica preminula žene je u četvrtak pozvala Hitnu službu radi njenog teškog zdravstvenog stanja. Kada ju je u njenoj kući u Srbobranskoj ulici pregledao, lekar N.B. je ženu proglasio mrtvom. Međutim, ubrzo se ispostavilo da je pregled bio površan. Naime, kada su malo kasnije u kuću pacijentkinje došli pogrebnici, baka je pokazala znake života, pa je čak otvorila oči, kada je rodbina zamolila pogrebnike da joj skinu nakit. Shvativši da je žena živa, prisutni su ponovo pozvali Hitnu službu koja je bolesnu staricu I.K. prebacila u kikindsku Opštu bolnicu, gde je žena, na odeljenju Neurologije, preminula četiri dana kasnije.

Ovakav propust mladog lekara iznenadio je njegove kolege u Hitnoj službi i Domu zdravlja, gde N.B. radi dve godine. Slučaj je ispitivala Komisija unutrašnje stručne kontrole Doma zdravlja i nakon nadzora zaključila da N.B. prilikom pregleda pacijentkinje nije čak koristio ni osnovne medicinske uređaje, te je napravio propust i grešku.

- Stručnim nadzorom je utvrđeno da lekar nije postupio prema pravilima utvrđivanja vremena i uzroka smrti, pa je napravio propust i grešku. Prilikom pregleda pacijentkinje on nije koristio savremena medicinska sredstva, stetoskop i EKG aparat, pa je pacijentkinju proglasio mrtvom ikao je još bila živa. Zbog ove greške suspendovan je na 15 dana, do konačne odluke koju treba da donesem o njegovom daljem statusu. Preduzeću adekvatne mere, u skladu sa zakonom – izjavila je u ponedeljak za “Novosti” dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja u čijem je sastavu Hitna služba.

PROČITAJTE I:  GREŠKA LEKARA HITNE SLUŽBE: Baku proglasio mrtvom, a ona oživela pred pogrebnicima

Lekar N.B. je radi posla u Kikindu došo pre dve godine iz Vrbasa. Najpre je godinu dana radio u ambulanti u Banatskom Velikom Selu, a onda isto toliko u Hitnoj službi, kao lekar opšte prakse. Ovo mu je, inače, prvo radno mesto. Njegove kolege iznenađene su greškom koju je napravio, jer smatraju da ima dovoljno radnog iskustva. Kažu da do sada nije imao grešaka u poslu, pa je time veće iznenađenje zbog sada učinjenog propusta.

- Budući da se pre godinu dana desio isti ovakav slučaj, načelnik Hitne službe je tada pismeno obavestio sve lekare da moraju da se pridržavaju procedure rada i da na pravilan način moraju da utvrde vreme i uzrok smrti pacijenta. Nažalost, ovaj kolega nije se ovog puta pridržavao tog pravila – objašnjava dr Marković.


PRVI SLUČAJ PRE GODINU DANA

Lekar N.B. napravio je istu grešku kao i njegov stariji kolega pre nešto više od godinu dana.

U maju prošle godine lekar Z.K. je baku, koja je živela u Gerontološkom centru, proglasio mrtvom, ali je sutradan utvrđeno da je živa, pa je prebačena u bolnicu. Iako teško bolesna ona je u Gerontološom centru živela još deset meseci, a lekar je iz Hitne službe prebačen u ambulantu opšte prakse.