Junaka ožalili, a on se kući vratio - živ!

B. PUZOVIĆ

24. 07. 2019. u 19:00

Neobičan spomenik zahvalnosti podigli potomci ratniku Veličku Plećiću u Osladiću, kod Valjeva. Kad je ranjen na Ceru, došao glas da je poginuo, a nije

Јунака ожалили, а он се кући вратио - жив!

Veličko u poznim godinama

POSLE punih osam godina, ratnik Veličko Plećić iz sela Osladića, kod Valjeva, pojavio se na kućnom pragu, na zaprepašćenje njegovih najbližih, koji su ga uveliko bili ožalili, jer je do njih stigao glas da je nastradao u Velikom ratu! Danas, njegovi potomci, podigli su mu u selu, na njegovom imanju, spomen-obeležje, koje prolaznike-namernike podseća na neobičnu, junačku sudbinu ovog srpskog vojnika.

Veličko, rođen 1892, a preminuo 1969. godine, učestvovao je i u oba balkanska rata. Borio se u svim značajnim bitkama u ta dva, te u Velikom ratu, prešao Albaniju peške, bio ranjen na Ceru i tada je do njegovih, u Osladiću, bila stigla vest da je poginuo...

- Deda je bio pripadnik prvog poziva slavne Drinske divizije, sa njom je učestvovao i u proboju Solunskog fronta - kažu njegovi unuci. - U srpsku vojsku otišao je 1911. godine, a demobilisan 1919. u Mariboru. Kada se pojavio u Osladiću, svi ukućani, rođaci i seljani mislili su da se, daleko bilo, povampirio.

Vrativši se na ognjište, borio se Veličko, kažu njegovi potomci, sa velikom nemaštinom. Dok je bio u vojsci, otac mu je poginuo, a majka se preudala. Sa suprugom Ranđijom imao je po tri sina i kćeri. Imao osmoro unučadi.

- Veličko je bio seljak, ponosno je živeo od svojih deset prstiju, od letine, sa svog imanja - kažu potomci. - Od države, za koju je krvario, dobio je samo kartu za besplatno putovanje vozom. Kao i stotine hiljada srpskih mladića, služio je kralju i otadžbini, a mi smo mu u znak zahvalnosti podigli spomenik u zaseoku Kamenoresci, na putu Valjevo - Osečina, pored kog zastanu mnogi znatiželjnici, poklone se u znak poštovanja. Spomen-obeležje, kažu svi, veoma je neobično, jer je jedno od retkih posvećenih srpskom seljaku, koji je podneo najveći teret kroz istoriju.

Spomen-obeležje u zaseoku Kamenoresci

Odlikovan je Ordenom Miloša Obilića za hrabrost u Velikom ratu. Spomen-obeležje potomci su mu podigli povodom stogodišnjice ponosa i slave, kako je u kamenu uklesano.

- Do svoje smrti Veličko je neizmerno voleo Francusku, kao uostalom i svi solunci - vele unuci. - Uvek je, svakom prigodom, naručivao pesmu "Kreće se lađa francuska", a kad bi začuo prve reči i melodiju, obavezno bi pustio suzu. U sportu, uvek je navijao za Francusku, i vazda ponavljao: "Francuska nas je spasila."

Veličko (levo) sa ratnim drugom

SELO KAMENOREZACA

OSLADIĆ je selo u Podgorini, dvadesetak kilometara od Valjeva, na putu za Loznicu, poznato po brojnim kamenorescima. Većina seljana bavi se izradom nadgrobnih spomenika, još od kraja pretprošlog veka. Mnogi kamenoresci, od Valjeva do Beograda, i šire, poreklom su iz - Osladića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Миро Марковић

24.07.2019. 20:15

Нека је вечна слава и хвала њему и свим његовим саборцима, знаним и незанинм, јер су сви они дали њихове животе, да бисмо ми данас живелии говорили нашим језиком, писали нашим писмом, чували нашу древну веру и традиције као један од најстаријих народа међу Свовенима и свим Европљанима.

Нишлиа

25.07.2019. 09:13

@Миро Марковић - Нису Французи што су некад били. На жалост.

Bogdan SAD

25.07.2019. 12:50

@Миро Марковић - Procitao, dopalo mi se. cestitam porodici.

Maki Toronto

25.07.2019. 15:32

@Миро Марковић - Lepo, plakao sam nad njegovom sudbinom. Veliki pozdrav porodici i novinaru koji ih je pronasao.

XXXXX ne primetni

25.07.2019. 16:57

@Миро Марковић - Valjevci konacate ste se setili da uvelicate Veliki rat a ne Zikicu koji ubija Srbina i dize ustanak protiv Nemaca. Dolazite pameti dragi moji Valjevci. Svaka cast porodici Velicka Plecica. Obi'i'u spomen obelezje jer to nije daleko od mene.

Мила Зрењанин

25.07.2019. 17:15

@Миро Марковић - Драго ми је да су се унуци и унуке сетили 100 годишнјице завршетка Великог рата и славне српске војске и подигли свом деди спомен обележје. Хвала им и у наше име јер је он ратовао и за нас.Слава му.

Драго

25.07.2019. 08:53

Свака част породици за овакво дело. Заслужио е свакако.Честитке.

Митар Бања Лука

25.07.2019. 12:47

@Драго - Коначно се Србиа враћа себи. Ово изазива дивљење. Честитам.Могу ли добити адресу ове породице или пак новинара. У сваком случау честитам.

Маша

25.07.2019. 08:58

Имам 22 године. На нама младима е да поштуемо оне кои су се борили за нас. Честитам породици.

Nekoime

25.07.2019. 14:37

Slava junackim Valjevcima Drinke divizije, ginuli su prvi u svim ratovima od ustanaka protiv Turaka do danas. Zajedno sa Sumadincima, komsijama Uzicanima i Sapcanima. Slava im! Drinska divizja!

Još jedna priča o naivnim Srbima

26.07.2019. 12:36

Demobilisan u Mariboru... za čije babe brašno?