LIK Dragutina Matića u uniformi postao je simbol Velikog rata, ali se ovom srpskom vojniku, učesniku balkanskih i Prvog svetskog rata društvo nije adekvatno odužilo ni 49 godina posle njegove smrti.

Pročitajte još: Putevima heroja Prvog svetskog rata

Njegova rodna kuća u Kaletincu na Suvoj planini već godinama propada, umesto da bude pretvorena u autentični muzej ne samo o Matiću, već o patriotizmu koji se danas retko sreće. Uskoro bi nešto, ipak, moglo da se promeni, jer su posle dve godine ubeđivanja mnogobrojni Dragutinovi naslednici poklonili kuću Opštini Gadžin Han, koja bi konačno mogla da započne njenu obnovu.

Polomljena šoljica iz koje je Dragutin možda poslednji put popio kafu, crni šporet na drva, krevet i nekoliko drvenih polica sa nešto malo posuđa govore da je tu živeo skroman čovek. Kao u Pompeji, sve je pokriveno slojem prašine, ali i zemlje koja se obrušila sa plafona. Od građevine je ostalo tek toliko da se može naslutiti predivan moravski stil gradnje. Boraviti u njenoj unutrašnjost nije bezbedno, jer se svakog trenutka pod može obrušiti u podrum.

Pročitajte još: Zaboravljeni heroji Prvog svetskog rata

- Pamtim ga kao stasitog starinu. Hodao je uspravno, nosio šubaru i čakšire do smrti. Bio je prijatan čovek - priseća se Ljubica Miljković svog zemljaka, koji je proneo slavu čitavog sela.

Mnogo je junaka tokom svih ratova dalo Zaplanje, ali je igrom slučaja zapalo da slavu čitavog kraja, pa i srpskog vojnika u Prvom svetskm ratu, ponese izviđač Dragutim Matić, koji je zbog svojih vojnih i izviđačkih sposobnosti nazvan Oko Sokolovo.Selo Kaletinac smešteno je u podnožju Trema, najvišeg vrha Suve planine. A kuća Matića odmah na ulazu u selo pored česme koju je meštanima poklonio tadašnji predsednik Vlade Dragiša Cvetković tridesetih godina prošlog veka.

Matićeva kuća u Kaletincu


- Ne pamtimo kada su njegovi potomci poslednji put bili da obiđu kuću, a imao je Dragutin četvoricu sinova. Eto, ne zna čovek za koga se muči i stvara. Da nije nas meštana, ne bi se kući moglo prići od rastinja, "pojela" bi je šuma - pričaju meštani Ljubiša Savić i Novica Petrović, koji su i svojevrsni vodiči namernicima koji bi hteli da posete dom Dragutina Matića. - Sramimo tuđi sram, jer Dragutin je zaslužio da se zapamti gde su mu koreni. Gorštak, koji je zajedno sa drugim saborcima branio srpski narod, prava je lekcija o patriotizmu i rodoljublju.


U ništa boljem stanju nije ni Dragutinov grob. Skroman komad kamena na kome piše da je živeo 82 godine. Grob bi se teško mogao naći bez "vodiča", iako su duž puta prema Kaletincu postavljeni natpisi da "turisti mogu posetiti grob ovog junaka".

Spomenik Dragutinu Matiću

- Pa, čak i kad bi hteli da dođu do Kaletinca, ne bi mogli, jer je put uništen. Kamioni, koji su odvozili kamen iz kamenoloma, potpuno su ga dokusurili, tako da više nemamo ni autobusku liniju - žali se Novica Savić, predsednik Mesne zajednice.

Donedavni predsednik Opštine, a sada predsednik Skupštine Saša Đorđević kaže da je lokalna samouprava konačno uspela da postane vlasnik oronule kuće Matića.

- Nismo mogli da ulažemo u privatnu imovinu. Morali smo da ubedimo naslednike da nam je prodaju ili poklone. Bili su fer i poklonili su je za potrebe muzeja, ali smo izgubili dve godine dok smo ih sve pronašli - kaže Đorđević i dodaje da bi obnova kuće mogla da košta od tri do četiri miliona dinara.

Đorđević navodi da postoji interesovanje turista, ali da je potrebno obnoviti i put do sela i da im je ministarka Zorana Mihajlović obećala da će i to biti učinjeno.

NIJE POD ZAŠTITOM DRŽAVE

Goran Radosavljević, arhitekta niškog Zavoda za zaštitu spomenika, kaže za "Novosti" da ovaj objekat trenutno nije pod zaštitom države, ali bi se nakon renoviranja mogao upisati kao takva nepokretnost:

- Pri kraju smo izrade projekta rekonstrukcije koji je naručila Opština Gadžin Han. Autentičnost objekta biće potpuno sačuvana.

OBNAVLjAJU TRG

CENTAR opštine Gadžin Han krasi spomenik "Oko Sokolovo", koji je otkriven 1998. povodom 80 godina od pobede u Prvom svetskom ratu. Trenutno se plato renovira, a veći deo, tačnije 11,5 miliona dinara, obezbedila je država. Radove izvodi preduzeće AB "Kop" iz Vlasotinca.