POTPUKOVNIK ZA “NOVOSTI” O OBARANjU F-117: „Nevidljivog“ videli, pa razneli!

Dragan VUJIČIĆ

ponedeljak, 20. 05. 2019. u 21:02

ПОТПУКОВНИК ЗА “НОВОСТИ” О ОБАРАЊУ Ф-117: „Невидљивог“ видели, па разнели!
Potpukovnik Đorđe Aničić, za "Novosti", otkriva kako je iznad Srbije, 20. maja 1999. godine razbijen mit o američkom tzv. stelt programu

AMERIČKI strateški bombarder B-2, ponos američke avijacije, pogođen je 20. maja 1999. godine, tačno u 00.11 sa dve rakete PVO sistema "neva". Ista posada Trećeg diviziona 250. brigade PVO VJ koja je oborila F-117, krajem marta, (samo bez Zoltana Danija), srušila je i B-2, dejstvujući sa položaja u Bečmenu. Avion "Duh Misurija" posle pogotka uzeo je kurs 270 ka Tuzli i čulo se kako traži dozvolu za iskakanje. Posada nije dobila dozvolu da napusti letelicu i srušili su se u Spačvanskim šumama kraj Županje.

Ove detalje obaranja B-2, za "Novosti", otkriva potpukovnik Đorđe Aničić, čovek koji je tokom agresije lansirao projektile i na F-117 i na B-2.

Aničić kazuje da su rušenju svog najskupljeg aviona ozbiljno pripomogli Amerikanci. Oni su tog dana pokušali da pregovorima o primirju pridodaju "argument sile". Tog dana u Beogradu je bio Viktor Černormirdin i nije trebalo da bude NATO dejstava. Utvrđivali su se uslovi primirja, a ruski posrednik je pre ponoći iznenada odleteo sa aerodroma u Surčinu. Kako je njegov avion napustio nebo Srbije, usledio je nikad žešći nalet NATO-a!

- Divizion nije bio spreman da dejstvuje po dobijanju uzbune i to je prevarilo NATO taktičare - objašnjava Aničić. - Prvi veliki talas NATO lovaca koje je trebalo da lociraju našu PVO, prošao je iznad nas, a da nismo ni upalili radare. Takođe, prošao je i drugi ogromni talas bombardera koji je takođe trebalo i da posluži kao mamac za našu raketnu odbranu. Mi smo postali operativni tek kada su "nevidljivi", "stub 1" i "stub 2" ušli u domet. Odabrao sam cilj na radaru praktično iznad naših glava i lansirali smo dve rakete. Cilj se razlio na radaru što je bio znak da su rastureni. Pojavila se buktinja u vazduhu.

Pročitajte još - Noć kada je u Buđanovcima pao "noćni soko"

Tada je nastao haos nad nebom iznad Srema. Naš sagovornik se seća kako su NATO avioni posle pogotka B-2 upalili sva svetla u letu, što je standardna procedura NATO kada piloti pokušavaju da pomognu posadi u nevolji. Za to vreme naši raketaši su lansirali projektile pod velikim uglom, a u međuvremenu im je popustila lansirna rampa. Jedna raketa je spala, srećom bez eksplozije. Bili su zarobljeni na položaju na deponiji đubreta u Bečmenu nemajući kud da beže dok su se jata aviona nadvijala nad njima.

Potpukovnik Đorđe Aničić (levo) i Petar Nedeljković na mestu lansiranja rakete


- Iste noći smo znali šta smo pogodili, a vest nam je na položaj doneo general Bane Petrović - nastavlja potpukovnik Aničić. - Prvi američki vojni izaslanik, koji je posle 5. oktobra došao u Beograd u Upravu Artiljerijsko-raketnih jedinica PVO, 2001. godine, doneo je pismo sa devet pitanja od kojih su se tri odnosila na okolnosti pod kojima smo oborili F-117, a četiri o rušenju B-2. Interesovalo ih je kako smo prepoznavali avion pri preletu, kako smo ih osmotrili i da li smo na terenu koristili vizuelne osmatrače. Dalje, kako su avioni praćeni i da li je posada "neve" mogla da identifikuje tip aviona.

Amerikanci nikada nisu potvrdili, ali ni demantovali gubitak B-2 koji je nosio ime "Duh Misurija". Bili su svesni da je ostalo dovoljno tragova vazdušnog boja od 20. maja.

Posada Trećeg diviziona 250. brigade PVO VJ koja je oborila i F-117


- Preko privatnih veza sam saznao da su "stub 1" i "stub 2" doleteli iz Novog Meksika i da su pre okršaja istovarili 35 tona bombi oko Beograda - nastavlja Aničić. - Posle te 47. misije više „nevidljivi“ nisu leteli. Potpukovnik Stiven Li Bešen, zamenik komandanta 509. američkog "vinga", kojem je pripadao avion u intervjuu za tamošnju vazduhoplovnu štampu posle rata, potvrdio je da je B-2 povučen iz borbenih dejstava 21. maja 1999. Isto to je napisano i u knjizi B-2 Spirit units in Combat Tomasa Vitingtina na stranici 43.

Avion B-2, "Duh Misurija", vaskrsnuo je u Drugoj vazdušnoj kampanji na Irak 2003. i tada je (ne)namerno slikan za globalne TV mreže. Avion pod ovim imenom iz Baze Vitman u međuvremenu postao je "maneken" američkih vazdušnih operacija. Slikan je i 2017. i to u vazduhu kako izbacuje u Avganistanu "majku svih bombi" - projektil od 13 tona.

ISTINA I NA ENGLESKOM

- KNjIGA na engleskom jeziku "Neva protiv stelta" pojavila se u Kanadi 24. marta ove godine, na godišnjicu bombardovanja naše zemlje, jer sam ja tako insistirao - otkriva Đorđe Aničić koji je koautor ovog izdanja. - Prvi autor je kanadski vojni stručnjak našeg porekla Majk Mihajlović sa službom u Ontariju. Interesantno je da je knjiga napisana na njegov predlog. Zaključak autora je da je "neva" ubila stelt tehnologiju.

RIMEJK I FS 555

PRAKSU američke vojske da ne prikazuje svoje gubitke navodi i kustos Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu Petar Nedeljković. On objašnjava da Amerikanci koriste više strategija u ovakvim slučajevima, pa se tako dogodilo da se na vazduhoplovnoj izložbi SIAD 2010 u Bratislavi pojavi lovac F-16 sa oznakom FS 555 na repu. U tom avionu 2. maja nad Cerom, oboren je Dejvid Goldfejn, aktuelni komandant avijacije SAD.

- Kada sam pitao pilota koji je pozirao ispred letelice, da li su to napravili "rimejk" F-16, objašnjavajući da je pravi avion kod mene u Muzeju, čovek se postideo - veli kustos Nedeljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Janko

20.05.2019. 21:18

Nista ti nisi pogodio! Ne predstavljaj se lazno i ne brukaj jedinicu i sve nas! Uporno se trpas tamo gde ti nije mesto! .... Ziveo 3.puk 250. ali ti si njihova bruka!

Александар

20.05.2019. 21:38

@Janko - Золтане!? Јеси ли то Ти?! Како Ти је другар амер који је убијао децу по Србији?!

Mozda Veruju U Deda Mraza

20.05.2019. 21:20

Mala država, al veliko srce. No srce nekad manjka kada bi se samo vise pricalo o podvizima i desavanjima 99... To ovaj narod zaslužuje.........

Miki-Zg

20.05.2019. 21:25

Sledeće godine kada država Srbija izlazi na svoju granicu ,priznatu u UN ,nadam se da neće trebati obarati Nato eskadrile ?

Bonaparta

20.05.2019. 21:25

Bravo za ove momke. Na zalost i sramotu ovog naroda po dolasku žute kuge i Šutanovca za ministra oni su odmah penzinisani svi do jednog. Umesto počasti dobili su bedne penzije. Sram bilo DS i Šutanovca. Ovakvim ljudima bi se svaka vojska ponosila. Bitno je da im je ministar na sreću bivši završio CIA školu. Za koga radi? Mislite o tome. Sa tim kursom se hvale svi DS prvaci. Čega se pametan stidi ....

Gile

22.05.2019. 13:15

Imamo dokumente o oborenim 362 letelice, tacno mesto i vreme nisu samo 2 aviona oborena....