STUDENT matematike i poznati srbački karatista, Gojko Basurić (25), i njegov prijatelj, pedagog bez zaposlenja Mladen Mačinković (30), vratili su se iz Crne Gore, prepuni utisaka i duhovno ispunjeni posle prošlonedeljnog praznika Svetog Vasilija Ostroškog. Posebno su ponosni na ostvarenje svog velikog podviga - pešice su prevalili 470 kilometara od svog Srpca do Ostroga, velikog duhovnog svetilišta.

- Nabijeni fizičkom kondicijom, voljom i željom da peške stignemo do čudotvornog svetilišta, nismo ni trenutka sumnjali da ćemo u tome uspeti. Za 14 dana prepešačili smo 470 kilometara ili u proseku 33 kilometra na dan i u manastir stigli uoči praznika Sveti Vasilije Ostroški, gde smo se pomolili i zahvalili Bogu što smo ovoliki put prošli bez problema. Spavali smo na otvorenom, a put od donjeg do gornjeg manastira prešli smo bosi i na cilju dočekani aplauzom velikog broja vernika - prenosi impresije Gojko Basurić.

Gojko se godinama bavi karate sportom, a kao veliki poštovalac pravoslavne vere, tri puta zaredom je plivajući na Bogojavljenje u ledenoj Savi kod Srpca osvojio časni krst i dukat.

Pročitajte još: Osam dana pešačenja do Ostroga

Hodočašćem do manastira Ostrog oduševljen je i Mladen Mačinković.

- U naseljima kroz koje smo prolazili nalazili smo privatni smeštaj kod prijatelja i poznanika gde smo spavali i malo se okrepili. Posebno se zahvaljujemo porodicama Jerinić i Damjanović iz Stanara koje su nam pomogle da prevaziđemo neke probleme. Poslednjeg dana putovanja od Nikšića do Ostroga pešačili smo sa grupom hodočasnika sa Sokoca, a za sve nas osveženje su pripremili članovi nikšićke NVO "Pandurica" na čemu smo im zahvalni - kaže Mladen, koji je završio pedagogiju na Pedagoškom fakultetu u Banjaluci i kako nema posla, podigao je plastenik na porodičnom imanju i krenuo sa proizvodnjom povrća uz podršku Švajcarskog programa za samozapošljavanje.