Nakon što je krajem decembra prošle godine iznemogla i bez mogućnosti da leti pronađena na granici Sirije i Turske, ženka beloglavog supa iz kanjona Uvac, po imenu Dobrila, ponovo je u svom jatu i čim bude ojačala vinuće se iznad Jadovika, Zlatibora, Peštera i Zlatara...

Pročitajte još: Dobrila, beloglavi sup, vraćena kući (FOTO)

Kako ističe Stevo Radovanović, čuvar u Specijalnom rezervatu Uvac, Dobrila je, uz pomoć turske ambasade u Beogradu i turske nacionalne avio-kompanije, avionom prebačena u Srbiju, a potom i vraćena u kanjon Uvca gde koloniju beloglavih supova, jednu od najvećih u Evropi, čini 500 ovih retkih i zaštićenih orlova lešinara i još 150 njihovih mladunaca. Osim Dobrile, među njima je i Uroš Nejaki, koji je pre nekoliko godina pao u Poljskoj, odakle je, takođe, posle kraćeg oporavka, vraćen u Srbiju.

Pročitajte još: Građani pomažu da se Dobrila vrati kući

Kako naglašava Radovanović, do pre desetak godina beloglavi sup je bio pred istrebljenjem, jer je u kanjonu Uvca bilo još samo sedam parova, a danas je ova kolonija druga po veličini u Evropi i najveća na Balkanu. U planu je i da se kolonija beloglavih supova u kanjonu Uvca ojača i jednim brojem orlova bradana, koji se hrane kostima uginulih životinja i koji, kao i beloglavi supovi, važe za izuzetne "čistače prirode".


Zahvaljujući netaknutoj prirodi, beloglavim supovima i još više od stotinu drugih retkih ptica, kanjon Uvca jedna je od najvrednijih turističkih atrakcija Srbije, koju iz godine u godinu posećuje sve više domaćih i stranih turista.