ЖЕНКА белоглавог супа, Добрила, која је почетком децембра нађена на граници Турске и Сирије, изгладнела, али здрава, не може сама да се врати у своје станиште у кањону Увца. Стручњаци турског Министарства пољопривреде и заштите животне средине то су јој омогућавали неколико пута, али Добрила није успела, иако је до сиријске границе одлетела самостално, ношена ваздушним струјама. После још једног неуспешног покушаја, ових дана се опет вратила у своју привремену "базу" у граду Дијарбакиру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Увац: Црни орао међу суповима

Будући да је реч о строго заштићеној врсти птица, по речима Миљке Дучић, в. д. директора Резервата "Увац", неопходно је да Добрила у Србију буде враћена по правилима ЦИТЕС, Европске конвенције о промету угрожених врста преко границе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Белоглави суп угинуо гладан

- Да би ова млада птица добила свој пасош од ЦИТЕС и била транспортована у Србију, потребно је око 1.600 евра - каже Дучићева. - С обзиром на то да управљамо Резерватом "Увац" и, да смо, заправо, Добрилин старалац, ми бисмо требали да обезбедимо та средства. Но, ми засад, имамо новца само за кавез и опрему за транспорт, јер ћемо субвенције добити тек у мају или јуну. А, птица би што пре требало да се врати родитељима у кањону Увца.

И доктор Саша Маринковић, орнитолог Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" у Београду, потврђује да би Добрилу требало што пре вратити у Србију.

- Колеге из турског Министарства, свесни важности преживљавања сваке јединке белоглавог супа, готово најбољег чистача природе, заиста су изузетно неговали Добрилу, али она очигледно није у могућности да се сама врати - каже Маринковић. - Реч је о младој птици, која се излегла пре непуну годину, а то значи да је још несамостална и да су јој и даље неопходни родитељи и њихово гнездо. Њен повратак је заправо међународна акција, али још не знамо да ли ћемо ми отићи по птицу или ће бити враћена авионом.

Фото Фондација за заштиту птица грабљивица

По речима нашег саговорника, чланови тима за маркирање Фондације за заштиту птица грабљивица, прошлог лета су у кањону Увца, маркирали Добрилу и дали јој крилну ознаку "18". По њој је у Турској и препозната.

- Била је најпитомији суп на прошлогодишњем маркирању - каже Маринковић. - Остала је упамћена и по "селфију" са члановима тима. Видело се да је добра птица зато је и добила име Добрила.

ПОМОЋ

ФОНДАЦИЈА за заштиту птица грабљивица из Београда, недавно је покренула акцију сакупљања новца за помоћ повратку Добриле у Специјални резерват природе "Увац". Број жиро-рачуна за уплате 325-9500900016839-20, са назнаком "за повратак Добриле".