Za koga je 1389. zvonio Notr Dam?

Goran Čvorović

nedelja, 28. 04. 2019. u 20:02

За кога је 1389. звонио Нотр Дам?

Foto Tanjug -AP

O obeležavanju Kosovskog boja i pobedi hrišćana u Parizu, između ostalog, piše u "Hronici kaluđera iz Sen Denija" koja obuhvata istoriografske tekstove od 1380. do 1422.

OD STALNOG DOPISNIKA IZ PARIZA

KRALj Francuske je s radošću primio vest o pobedi, a sutradan je otišao da se zahvali Bogu u pariskoj crkvi Notr Dam sa svojim stričevima i veleposlanicima kraljevstva, gde je održana svečana misa s predanošću Svetom duhu.

Pročitajte još: Istina o bogatašima koji se bahate obnovom Notr Dama

Tako o obeležavanju Kosovskog boja i pobedi hrišćana u Parizu, između ostalog, piše u "Hronici kaluđera iz Sen Denija". Ovo delo anonimnog autora, pisano na latinskom, obuhvata istoriografske tekstove od 1380. do 1422. godine i hronološki opisuje život kralja Šarla Šestog u tom periodu. Njegov spis je Luj Belage 1840. godine preveo na francuski.

Priča se da je, u kontekstu onog doba, kada je od venecijanskih ambasadora kralj dobio informaciju da je slomljena otomanska vojska koja je nameravala da pokori celo hrišćanstvo, Šarl Šesti otišao je u crkvu na moleban, a tom prilikom zvonila su i zvona čuvene katedrale.

Pročitajte još: PRVE PROCENE: Da li je sakupljeno previše novca za obnovu Notr Dama?

Pobedničku vojsku kaluđer opisuje kao neustrašivu, naglašavajući da su malobrojnije snage s verom u Boga pružile požrtvovan otpor i da nisu zatreptala junačka srca ni kod neočekivanih napada i zaseda. U celoj ovoj priči treba razumeti kontekst onog doba, kada se svaka pobeda hrišćana nad otomanskom vojskom slavila kao veliki trijumf celog hrišćanstva. A vesti su tada stizale sa zakašnjenjem, i sa nekim neproverenim podacima, ponekad i izmenjenim imenima.


Aleksi Trud

Tako je poraz postao pobeda. U arhivama se naime, navodno, krije i istorijska glasina da su zvona sa katedrale u stvari zvonila u čast trijumfa ugarskoga kralja, a ne u slavu Lazarevih vitezova. Mada se u istim izvorima Turcima pripisuje osvajanje Bugarske i Vlaške, koju tada nisu imali, Bajazit je ispao sultanov nećak, kod Belagea u fusnoti nalazimo da većina istoričara ističe da je Murat ubijen od strane hrišćanskog vojnika na bojnom polju Kosova.

- Suština je ista. Vesti su onda putovale sporo i neprovereno. Tako je slavljena pobeda umesto poraza, ali je pre svega slavljen pretpostavljeni uspeh hrišćana u kome smo mi imali ključnu ulogu - kaže, za "Novosti", francuski istoričar i profesor na univerzitetu u Versaju Aleksi Trud.

On naglašava da je to tada bio veliki događaj.

- Prema podacima iz onog vremena, dok je putovala vest do Francuske, zvonile su sve crkve u Evropi, a nedavno se saznalo da je Šarl Šesti tim povodom naredio da se oglase zvona ne samo u Notr Damu, već i u svim francuskim crkvama - otkriva Trud.

Činjenica da je poraz pretvoren u pobedu po njemu ne menja mnogo u istoriografskom kontekstu.

- To ima izuzetno veliki simbolični značaj koji pokazuje vezu između Istoka i Zapada, katolika i pravoslavaca, koji su se u ono vreme ujedinili u zaštiti hrišćanstva - ističe naš sagovornik.

I njegov kolega, poznati francuski istoričar i profesor sa Sorbone Žan-Pol Bled naglašava važnost ovog događaja.

- Iako su u to vreme katolici i pravoslavci već bili odvojeni, osećaj jedinstva u određenim prilikama je i dalje postojao. To, naravno, ne treba transponovati u današnje vreme. Ono što taj događaj govori je, takođe, da prijateljstvo između Francuske i Srbije seže mnogo dublje od 19. veka - ističe Bled za "Novosti".

Razne verzije kruže o ovom događaju, a o svemu su pisali i drugi putopisci.

- O svemu detaljno izveštava u svom delu "Snivanje starog hodočasnika" i francuski srednjovekovni putopisac Filip de Mezijer. On navodi podatke da je Šarl Šesti tražio da se u Notr Damu služi Te Deum tim povodom - kaže, za naš list, francuski novinar Žan-Kristof Bijison, koji je u svojim tekstovima u savremeno doba i sam pisao o ovom događaju, podsećajući, u teškim trenucima, na veze između dve nacije kroz istoriju.

Ovaj događaj često je istican u važnim trenucima, pa je tako, sve detaljno objasno akademik Luj Leže, univerzitetski profesor i prvi francuski slavista, u svom članku "Kosovska bitka i pad srpskog carstva" u okviru radne sednice francuske Akademije 1916. godine, usred Prvog svetskog rata, u periodu kada je Srbiji i junaštvu srpskih ratnika u Francuskoj odavana velika počast.


Žan-Pol Bled

GAF SA ZASTAVAMA

SRPSKA zastava se u novijoj istoriji vijorila u Notr Damu, uz zemlje pobednice, kada je svim zvonima slavljen trijumf u Prvom svetskom ratu, a onda i sto godina kasnije, pod drugačijim okolnostima, kada su pobednicama pridodate i sve ostale zastave, poraženih i nepostojećih država uključujući i takozvano Kosovo. Zvonima s Bogorodičine katedrale obeležen je i kraj Drugog svetskog rata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Lazar

28.04.2019. 20:20

Sve je to lepo, ali nasim precima bi mnogo vise znacilo da je francuski kralj poslao pomoc u vojsci.

anaig

28.04.2019. 21:32

@Lazar - Lazare, nasim precima bi bilo bolje da su Srbi jedinstveni i solidarni. Ali to nismo niti cemo biti dostojni predaka, na zalost. Hristos vaskrse.

Rade

28.04.2019. 20:26

Nasa vojska nije izgubila! Nadji te mi jednu jedinu bitku u istroiji gde je bobednik posle krvave borbe ostavio polje i vratio se 500km nazad odakle je dosao!!!!!????!!!!! Razume te? ;) I to se tek vratili posle 50 godina! Razume te braco???? POBEDA!!!!! Lazarova vojska nije izgubila! Primer: Znaci NATO ulazi sa pesadijom na KiM posle krvav borbe i onda od jednom se opet vrati i sve ostavlja Sprksoj vojski???? Kako da ne!!!! ;)...PS....ni 99 nisu nas na terenu pobedili!

Јабре

28.04.2019. 20:32

Niko normalan neće poverovati da je Kosovski boj bio poraz Lazara. Murat je jedini sultan koji je bio ubijen u bitci, izgubili su sultana i princa, i morali da se vrate nazad u Tursku a lazareva država je još punih 70 godina postojala.

Miso.Pec

28.04.2019. 20:33

Od Miterana pa na ovamo mi u Francuskom državnom rukovodstvu ne da nismo imali prijatelja već naprotiv pojedini predsednici kao naprimer Makron su izuzetno neprijateljski nastrojeni prema Srbiji.Makron zbog unutrašnje situacije u Francuskoj otkazuje posetu Srbija,ali zato može da ide u Berlin i vrši dodatni pritisak na Srbiju.

Pitu Guli

28.04.2019. 20:44

To i jeste bila pobeda srpske vojske a ne njen poraz, možda je bilo grešaka u pojedinim detaljima kada su se prenosle vesti, ali tako krupna greška se nikada nije mogla prevideti čak ni tada, s druge strane potpuno je druga priča što je ta pobeda, zbog nesloge među Srbima, bila pirova pobeda.

Niko

28.04.2019. 20:56

voleo bi da mi neko objasni kako je to vojska koja je navodno pobedila posle "pobede" otišla kući i nije opet došla skoro dve godine?!! i nemojte sad onu priču, pobili se naslednici pa nije imao ko, pa bre turska je imala imperiju u to doba, imali su nekog pašu da delegiraju da to radi, nije sve radio sultan. pročitati knjigu velike turske bitke do 15 veka od turskih autora.

Рит

28.04.2019. 22:21

@Niko - ...ако су Турци победили, зашто се нису прошетали кроз Србију све до Дунава. Нешто им је дуго требало до Смедерева??? Западно католичко племство се радовало звонећи црквеним звонима нашој "победи", јер су Османлије заустављене у свом походу на Европу. Нити су Османлије наставиле даље, нити се ко од Спске војске жив вратио. Да су западњаци после Косовског боја са својом војском кренули доле...е да је баби...

Pravi Delija Veran Je Ko Pas

28.04.2019. 21:03

nije slavljen poraz umesto pobede, nego ste vi neobavešteni

ТКЗ. СРБИ

28.04.2019. 21:03

И ЈЕСМО ПОБЕДИЛИ! А нашим ткз. Србима и дн данас жао што смо победили. То су они исти који су дошли у 7 веку и потичу од мајмуна.

Tkz. nacisti

28.04.2019. 22:57

@ТКЗ. СРБИ - Zbog vas što Srbe delite na one što vam se sviđaju i one koje mrzite, decenijama smo u čabru.

Звечанац

28.04.2019. 21:21

Смешно,увек нам је туђе мишљење битније од нашег!!

Jezik

28.04.2019. 21:28

Meni jedno nije jasno, zašto prevoditi na Francuski jezik nešto što je pisano u Fransuskoj?

Hristos Voskres

28.04.2019. 21:49

A sto ne kazete i to da su zapadni kraljevi odbili da pošalju pomoc i da je vatikan tj. Papa dao ultimatum da se prizna u pravoslavnoj drzavi kao poglavar, sto su nasi odbili. Tj. Neki su odbili i tako je ostalo. Slava junacima i hvala Gospodu na ovom zivotu koji mi je podario zivot u ovoj veri i medju ovom narodu, mnogi nisu bili te sreće. Gospode pomiluj!

bojan

28.04.2019. 21:52

Zvona u Notr Damu i čitavoj tadašnjoj francuskoj su zvonila jer je "neko tamo, hrišćanska vojska" zavustavila prodor osmanlija na vrata pariza. Briga je bilo (da ne upotrebim one druge izraze) njih tada i sve do sada za Srbiju, srpski narod i Srpsku državu. Dobro je NAPLAĆENA (!!!) ta njihova "pomoć" u oba velika rata.

bojan

28.04.2019. 22:01

...i dok god nam budu sulflirali o velikom prijateljstvu francuske, neće se pojaviti dokumenta iz arhiva Srbije izmedju dva rata, da je za nas velikodušna pomoć francuske bila ratno profiterstvo!!!!

realist

28.04.2019. 22:03

Tada su ih oslobodili a Danas dovode ko gladni vukovi I sire se po Evropi jer ih Merkelova. Sve donela,da se mnoze u I zato je I Karedrala gorela a ne zvonila. Jer su prodali Bagre Hriscanstvo.

E

28.04.2019. 22:06

I Vlatko Vukovic je odneo glas u Bosnu da su Srbi pobedili. U Veneciji su preneli vest da je Lazar lično ubio Murata a zatim poginuo okružen. Turski izvori da bi prikrili sramotu izmislili su priču o mučkom ubistvu Murata, uveličali brojnost srpske vojske i time u najgorem slučaju proglasili nerešeno. U stvari, vojska koja se brani je pobednik jer posle bitke nije došlo do zauzimanja zemlje, što je bio cilj. Bitku su dobili Srbi a kasnije usvojili tursku verziju.

Ateista

28.04.2019. 22:44

Zvonila je ona ko i sve hrišćanske Crkve u Evropi i to vreme i to za mrtve hrišćanske(SRPSKE) vojnike na Kosovom polju jer su skoro svi izginuli jer se za mrtve zvone zvona i dan danas a ne za pobede i.

Vera

28.04.2019. 22:47

Celu istoriju su srpski popovi na Kosovo polje na dan bitke kukali kako je tu izginuila sva srpska mladost a sada ovaj internet radi čuda?

Nile

28.04.2019. 22:48

Olivera za Bajazida nije pomogla da se Osmanlije smire i sva srpska vojska je pobijena u toj bitki i zvona su zvonila za njih i njihove duše a posle toga je bilo 500g ropstva.

Ateista

28.04.2019. 23:24

@X - Zašto ti misliš da ti je trebala katolička Evropa slati svoje vojnike da štite odvojenu krivoslavnu državu koja je na njih i Papu pljunula u 11veku?

Misa

28.04.2019. 23:56

@X - Zato da se tada odbarnila od muslimana, ne bi sada bila puna istih koji im prave probleme.

Јоле

29.04.2019. 10:41

@X - @Ateista....причаш заменом теза, тако карактеристичном за западни свет. Сабор у Никеји НИСУ напустили православни и Шизму НИСУ починили православни већ западни црквени оци. Они су Шизматици а не ми. Данас да би што више унизили српски допринос Европи какву данас познајемо, наше се победе претварају у поразе, славна дела и јунашзва стављају на стуб срама. Најсрамније је то што постоје и људи међу нама самима који се тиме баве. А ти буди Атеиста до судњега дана.

Један из Братства

28.04.2019. 23:32

Тешко је сада објаснити овакву вест и оправдати како је некад звонило у част победе која то како нас уче није била. А да се зна, била је! И то велика победа. Само та победа, за будуће генерације испоставило се да је била пирова.

historicus

28.04.2019. 23:51

Алекси Труд или како се већ зове овај француски историчар у тексту каже: "и тако је пораз постао победа". Нека мало боље провери до душе оно мало познатих историјских чињеница о боју на Косову. Та битка је или српска победа или у најгорем случају по нас, завршена је нерешено. И да нам је иста та себична и лицемерна Европа у то време пружила барем мало војне помоћи, Турци би били заустављени. Дакле господине Труд, победа или нерешено. Жалосно је као неозбиљно приступате чињеницама.

Vertical Limit

29.04.2019. 00:20

Koji bre poraz???O cemu pricate??? Da li pobednik bezi posle boja i vraca se posle sto godina??? Kada je kralj mrtav kao u sahu igra je gotova...Lazar nije ubijen u bici vec posle bitke kod crkve Samodreza...Ubio ga je Bajazit koji je cekao da pokupi tela oca i brata ...Obilic je Murata ubio u bici ne na prevaru...Probo ga je kopljem dovrsio macem...Postoji pisani trag u Hilandaru ...Dokle vise da ucimo pogresnu istoriju???

Radomir Istoricar

29.04.2019. 00:24

Vecina komentatora su iz verske sekte kojima nije poznata istorija. Oni lupaju ko "Maksim po trnju". Nije li vreme da bar malo nauce istoriju, svi oni koji hoce da govore o istoriji. Istorija je istinita prica o dogadjajima koji su se zaista dogodili u nasoj dalekoj proslosti sve do danas. Svako ko izmislja istoriju je neprijatelj svog naroda. Da ne spomenemo one koji su umno poremeceni, pa i oni postadose istoricari.

Мр Радомир Шћепановић

29.04.2019. 06:48

Садашња Француска није као некадашња!

5C

29.04.2019. 18:22

Gomila propagandnih izmisljotina.Zasto ne poslase pomoc u vojsci ako im je to toliko bilo bitno?Slavili su morda pljackaske pohode i masakre krizara,a ne srpsku pogibiju i okupaciju.