PRIČE IZ VOJVODINE: Kolač u čast zabranjene ljubavi

Jelena LEMAJIĆ

četvrtak, 28. 03. 2019. u 18:02

ПРИЧЕ ИЗ ВОЈВОДИНЕ: Колач у част забрањене љубави
Kako je nastala i postala omiljena poslastica "rigojanči". Probaj, smeđ je poput moje kože, a sladak poput tvog srca

RIGO Janči, mađarski violinista, nije bio ni poslastičar, čak ni neki veliki sladokusac, ali je "kum" jednoj od najpopularnijih poslastica, i to zahvaljujući ljubavi sa prelepom belgijskom kneginjom Šime, koja je sredinom 19. veka bila prava senzacija u celoj Evropi.

Sa pravom ćete se zapitati kakve veze imaju romski svirač i njegova zabranjena ljubav sa kolačem koji se nalazi u vitrinama gotovo svih poslastičarnica u ovom delu Starog kontinenta i čiji recept se brižljivo čuva u starim rokovnicima i prenosi generacijama.

Elem, Rigo Janči je rođen 1858. godine u mestu Pakozd u Mađarskoj i već odmalena je držao violinu u rukama. Veoma mlad počeo je karijeru u Nađkanjiži, da bi kasnije otišao u Peštu i od vrsnih muzičara sastavio orkestar. Sa njim je proputovao svet uzduž i popreko.

Tako se 1896. godine obreo u Parizu. U restoran gde su nastupali, jedno veče je došao grof Šime sa znatno mlađom suprugom, poreklom Amerikankom, glumicom Kler Vard. Kako je Janči bio pravi umetnik i znao da se ulaguje svojoj publici i koketira sa njom, nije čudo što se grofica na prvi pogled zaljubila u šarmantnog Roma. Mlada plavuša počela je češće da navraća u lokal oduševljena muzikom mađarskog orkestra, ali i primašem. Zanesena romantičnom umetnošću i probuđenom strašću, grofica je vrlo brzo načinila, za to vreme, i te kako hrabar korak - napustila je muža i dvoje dece i svu raskoš u Parizu i otišla da živi sa violinistom u Pešti. Janči je, takođe, napustio svoju ženu Marišku.

Pročitajte još - Priče iz Vojvodine: Kamerom podigao ljude ”sa dna”

O događaju je brujala cela Evropa. Iako tada nije bilo žute štampe, o ovoj avanturi pisalo se nadugo i naširoko. Ljubavnici su, s jedne strane, postali tema intriga bogatog sveta širom Evrope, dok su s druge strane, u rodnom Jančijevom gradu dočekani uz svečanost, jer ne osvaja skromni Rom svakog dana srce francuske kneginje.

Kako usmeno predanje kaže, zaljubljeni par je jednom prilikom otišao u poslastičarnicu u Pešti. Kako bi iznenadio svoju suprugu, Janči je odabrao čokoladni kolač koji su do tada zvali čoko kremeš (čokoladna krempita).

- Probaj, smeđ je poput moje kože, a sladak poput tvog srca - rekao je zaljubljeni Janči svojoj izabranici.

Rigo Janči i Kler Vard

Poslastičaru nije trebalo dugo i kolač je nazvao "rigojanči". To je, vrlo brzo se ispostavilo, bila sjajna ideja koja mu je donela dobar profit.

Par se venčao, a kumovi su im bili ondašnji američki i engleski ambasador u Mađarskoj. Njihova priča se, međutim, ne završava rečenicom "živeli su srećno do kraja života". Ljubav između lepe plavuše i tamnoputog muzičara nije dugo trajala. Posle otprilike deceniju, svako je otišao svojim putem. Kler se udala za jednog lepog Italijana, recepcionara hotela u Italiji, a Rigo Janči se okrenuo piću i 1920. godine umro u Americi siromašan i zaboravljen od svih.

Iz njihove ljubavi profitirao je samo dovitljivi poslastičar, ali i svi mi sladokusci koji uživamo u specifičnom ukusu "rigojančija".

Pročitajte još - PRIČE IZ VOJVODINE: Slama kaže ono što reči ne mogu

ROMANTIČNA PRIČA I NA FILMU

ROMANTIČNA priča je dospela i na bioskopska platna. Po njoj je 1959. godine snimljen film "Crne oči noći". U Engleskoj je 2004. godine osnovana rok grupa (koja nije postala popularna) pod imenom "Rigo Janči". Njihova muzika je navodno imala za cilj da prenese poruku slušaocima - da muzika sve pobeđuje.


Plakat za film o ljubavi primaša i prelepe kneginjeRECEPT

Patišpanj (za dve kore): 10 jaja, 10 kašika šećera,

10 kašika brašna, 2 kašike vode.

Fil: 1 kg slatke pavlake, 250 g prah šećera, 4 kašike

kakaoa, 2 kesice vanilin šećera i malo mleka (tek da se

razredi pavlaka, ako je gusta).

Glazura: 100 g čokolade "menaž", 50 g putera, malo mleka ili vode.


Za jednu koru - umutiti pet jaja (odvojeno belanca i žumanca), dodati šećer i brašno, kašiku vode... Peći koricu na 180 stepeni, 15 minuta. Zatim umutiti i ispeći drugu... Jednu koricu iseći na jednake kvadrate (20 komada).

Za fil - u pavlaku dodati sitan šećer, razrediti malo mlekom i uz mućenje mikserom pri srednjoj brzini, dodavati kašiku po kašiku kakaoa. Pojačati brzinu i mutiti dok masa ne postane sasvim čvrsta. Oprez, ne mutiti previše dugo da se ne bi dobio puter...

Filovati donju koru, poravnati, pa odozgo poslagati kvadratiće druge kore i preliti ih glazurom.

Za glazuru - istopiti čokoladu i puter na blagoj temperaturi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije