SEDMOGODIŠNjAK DOBIJA PRIVREMENOG STARATELjA: Deda preuzima brigu o Mirku

Z. RAŠIĆ

27. 12. 2018. u 08:18

СЕДМОГОДИШЊАК ДОБИЈА ПРИВРЕМЕНОГ СТАРАТЕЉА: Деда преузима бригу о Мирку

Deda Mijomir i Mirko Ilić

Majka ga napustila dok je bio beba, otac mu poginuo krajem novembra. U Centru kažu da se čeka izjašnjenje dečakove majke, koja živi u Obrežu kod Varvarina

CENTAR za socijalni rad u Paraćinu poveo je postupak postavljenja privremenog staratelja sedmogodišnjem Mirku Iliću iz Raševice, koji je ostao bez roditeljskog staranja nakon što mu je u saobraćajnoj nesreći, krajem novembra, poginuo otac Nikola. Ovog mališana majka je napustila kad je imao samo četiri i po meseca, pa je rastao uz oca, a brigu o njemu vodili su još deda, baba i prababa, jer su svi živeli u istom domaćinstvu.

U Centru kažu da se čeka izjašnjenje dečakove majke, koja živi u Obrežu kod Varvarina. Kako se Mirkova majka godinama za njega nije interesovala, i uz to i sama živi u lošim uslovima, teško je očekivati da će se nešto sada promeniti. Sa druge strane, deda Mijomir je izrazio spremnost da nastavi da brine o svom unuku, koji pohađa prvi razred. Kako su i životni uslovi ove porodice popravljeni nakon humanitarne akcije, o kojoj su i "Novosti" pisale, deda će, po svoj prilici, biti postavljen za privremenog staratelja.

Pročitajte još - POMOZITE DEČAKU KOJI ŽIVI U SIROMAŠTVU BEZ RODITELjA: Mirko (7) sanja svoju sobu

- Bio sam u Centru za socijalni rad i rekli su mi da moram da sačekam da se izjasni Mirkova majka. Nakon toga, čim od Centra dobijem "papir" o strateljstvu, podnosim zahtev da moj unuk dobije porodičnu penziju. Već sam prikupio dokumentaciju i raspitao se o svemu. Još čekamo novi priključak za struju. Platio sam, pa se nadam da će radnici Elektrodistribucije brzo doći. U međuvremenu, uspeli smo da se snađemo da bar sijalica u sobi svetli - kaže deda.

Mesto gde je poginuo Nikola Ilić

DOBIO POKLONE

HUMANI ljudi otvorili su žiro-račun na dedino ime, pa su u međuvremenu prikupljena značajna sredstva, a Mirko je dobio i mnogo garderobe, igračaka i poklone za Novu godinu i Božić, pa mu se, posle očeve smrti, polako vraća osmeh na lice. Mališan kaže da želi da ostane tu, u kući sa dedom i bakama. Jedini je prvak iz Raševice, pa pohađa školu u susednoj Trešnjevici. Škola mu je obezbedila prevoz, a od drugog polugođa proradiće i đačka kuhinja, pa će imati užinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

рашинац св

27.12.2018. 08:40

сада ће неко ко је дете напустио док је било нејако са пар месеци да одлучује о његовој судбини?фукса ће имати накнадну памет?тешко оном коме она живот уређује.подршка деди,без дединог коленца нема здравог одрастања.

Srbija je to brale

27.12.2018. 11:59

@рашинац св - Ekspresno ste osudili majku, bez obzira što o okolnostima nemate pojma... Jadno.

citalac

27.12.2018. 09:03

Dete treba da ostane kod ovih sto su ga gajili, on samo njih voli i oni njega, to je jasno.

Di

27.12.2018. 11:26

Sta se tu pita nemajka koja je napustila djete i koju on ne zna? Treba pomoci tom dedi cime ko moze da dobine starateljstvo i nastavi da brine o njemu.

djudja

27.12.2018. 12:42

Sva Srbuja treba da se digne na boge i da malom pomogne da ostane kod dede ibake. Srbijo pomozite decaku, mozda on nekada kad poraste vrati dug svima pa i svojoj majci Srbiji.