Šljivovicom čuvaju tradiciju
17. 12. 2018. u 10:30
U Jadru proradile “vesele mašine”, kako meštani zovu kazane za pečenje rakije
Daliborka Konić sa rođacima na imanju Pavlovića - Foto V. Mitrić
U selima Jadra, Vukovog zavičaja, proradile su “vesele mašine”, kako odmilja meštani zovu kazane za pečenje rakije.
Šljive je bilo dovoljno i za slatko, džemove i pekmez, pa i za sušenje, a preteklo je i za prozvodnju čuvene srpske šljivovice. Ljudi ovog dela Srbije, posebno mlađi, u velikom broju slučajeva peku rakiju i kako bi sačuvali drevnu tradiciju svojih očeva, dedova i pradedova.
Pročitajte još: Ćerke beru voće, a otac peče rakiju
Tako je na imanju Pavlovića, kod Daliborke Konić, rođene Pavlović, kazan u punom pogonu, koju je ostao iza njenog oca Dragoslava, koji je pekao najbolju rakiju u kraju, mada nikad nije bio ljubitelj rakije. Osim za sebe, Daliborkina mašina peče rakiju i za njene rođake, Pavla i Nikolu Pavlović, te za Branka Mitića, čiji je otac Dragan bio, takođe, majstor da udesi dobru šljivovicu, ali i rakiju od džanarike, popularnu “džanu”.
- Ovo je prilika i za druženje, podsećanje na naše divne pretke, na njihove anegdote iz života i vremena kada su uživali pored ove “vesele mašine” - kaže Daliborka Konić. - Kazani su, odvajkada, podrazumevali i sabornost naših ljudi, pa se trudimo da tu tradiciju održimo.