NEIZVESNA BUDUĆNOST U SVEMIRU: Duga putovanja bi mogla da ubiju kosmonaute

Beta

utorak, 02. 10. 2018. u 23:20

НЕИЗВЕСНА БУДУЋНОСТ У СВЕМИРУ: Дуга путовања би могла да убију космонауте

Depositphotos

U okviru istraživanja, miševi su bili izloženi istoj vrsti svemirske radijacije koja bi očekivala ljude na dugim svemirskim putovanjima
Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište tkivo stomaka eventualnih kosmonauta, navodi se u novom istraživanju koje je finansirala NASA.

To istraživanje, kako piše britanski Independent, dovodi u ozbiljnu sumnju mogućnost ljudskog odlaska na Mars ili dalje.

Pročitajte još: ERA SVEMIRSKOG TURIZMA: Uspešno lansirana turistička letelica za put u svemir (VIDEO)

Ranije studije su govorile o tome da bi takva putovanja mogla prilično oštetiti ljudski mozak i dovesti do ubrzanog starenja.

U okviru istraživanja, miševi su bili izloženi istoj vrsti svemirske radijacije koja bi očekivala ljude na dugim svemirskim putovanjima.

Takva radijacija bi na tkivu u stomaku načinila štetu koja bi dovela do dugoročnih funkcionalnih promena, a naznačena je i zabrinutost da bi kosmonauti imali veliki rizik od dobijanja raka stomaka i debelog creva.

Pročitajte još: Uspešan test letelice za turistička putovanja u svemir

"Teški joni, poput jona gvožđa ili silicijuma, štetni su zbog svoje veće mase u odnosu na fotone bez mase koji su najčešći na Zemlji kao i protone male mase u svemiru. S trenutnom zaštitnom tehnologijom teško je zaštiti kosmonaute od štetnih efekata radijacije teških jona. Iako se lekovima možda može delovati protiv takvih efekata, takav lek još nije pronađen", rekao je naučnik Kamal Data, koji je radio na istraživanju.

Prema njegovim rečima, kratka svemirska putovanja, poput odlaska na Mesec, ne izlažu ljude prevelikim oštećenjima ali i da je prava briga "trajna povreda s dugačkog puta na Mars ili drugih misija u svemiru koje bi trajale još duže".

On je naveo da je potrebno u potpunosti razumeti sve eventualne efekte svemirskih putovanja da bi se budući putnici mogli adekvatno zaštititi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Marko

03.10.2018. 10:55

fino iskopate naseg Nikolu Teslu pa ga ozivite I onda vam on pokaze kako da odete ne na mars nego u tri lepe

Zoran

05.10.2018. 15:37

Veliki problemi traze velike naucnike! Mozda za ovaj problem nema resenja sve dok iz vedra neba se ne pojavi neko ko ce ga rijesiti. To moze da bude sutra a mozda tek za 100 godina.