TAJNA BAKE OD 101. LETA: Za dug život treba mnogo rada i malo rakije

I. Mitić

18. 08. 2018. u 17:02

Leskovčanka Danica Bulatović proslavila 101. rođendan, a za "Novosti" otkriva koja šta se krije iza njene dugovečnosti. Kao beba bila u zarobljeništvu, kasnije ranjavana u nogu, ali nije posustala

ТАЈНА БАКЕ ОД 101. ЛЕТА: За дуг живот треба много рада и мало ракије

Božidar, Danica i Marko

Leskovčanka Danica Bulatović, još kao beba bila je u zarobljeništvu. U Drugom svetskom ratu ranjena je u nogu. Sa pokojnim suprugom Blagojem izrodila je tri sina i dve ćerke. Ima po devetoro unuka i praunuka i 101 godinu.

Preživela je dva infarkta, brinula o kući i deci, a kada su sinovi i ćerke malo poodrasli našla je i posao i stekla invalidsku penziju. U starosti o njoj brinu sin, ćerka i unuk, ali je još pokretna i trudi se da ni od koga ne zavisi. Sada slabije čuje, ali ukućanima pokušava da pomogne svojim bogatim životnim iskustvom i pričama iz mladosti.

Ovo su samo segmenti baka Daničinog životnog puta za koji kaže da nije bio lak. Uvek je mnogo radila i stalno je bila u pokretu, pa je to recept koji preporučuje za dug život. U petak je proslavila svoj 101. rođendan. U trosobnom stanu, na petom spratu, u centru Leskovca bilo je veselo, a stigla je i torta i drugi prigodni pokloni od gradonačelnika.

- U Leskovcu imamo desetoro sugrađana koji imaju više od 90 godina i svima njima želim da dožive i 101. rođendan kao naša slavljenica. Tu smo da bismo pokazali da lokalna samouprava vodi računa o najstarijima i da mlađim generacijama budemo uzor za vreme kada oni budu vodili brigu o nama - kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović, poželevši baka Danici dug život i dobro zdravlje.

Slavljenica je na pitanje kako doživeti stotu, i da li je tome doprinela neka posebna hrana, odgovorila samo osmehom i gostima poželela sve najbolje u životu.

- Bog vam svaku sreću dao i napredak. Budite srećni, zdravi i uvek veseli. Neka vas sreća sve prati u životu. Nikako nemojte imati prepreka da budete složni i mirni. Sve vas voli baka - poručila je ova starica.

Njen sin Božidar (70) kaže da je Danici dugovečnost u genima, i možda u nekim navikama koje nije menjala celog života.

- Svakog jutra, uz meze, popije čašicu rakije. Toga mora uvek da ima. Voli i slaninu i malo belog luka. To smo i mi kao deca jeli, ali je tada slanina bila jeftina - šali se Božidar i dodaje da se njegova majka uvek mnogo kretala.

Baka Danici nikada ništa nije bilo teško. Bila je hrabra i otresita žena koja se uvek uspešno nosila sa svim životnim nedaćama.

- U Drugom svetskom ratu neki Albanac je hteo da joj otme mašinu za šivenje. Pružila mu je otpor. On je pokušao da je zaplaši i pucao joj je u nogu. Posle oslobođenja sa dedom su se iz Leca, u okolini Medveđe, preselili u Leskovac. To je relacija od oko 50 kilometara u jednom pravcu koju je mnogo puta prešla pešice jer tada nije bilo prevoza - ističe baka Daničin unuk Marko i naglašava da od bake uvek može da se čuje dobar savet, ali da se u poslednje vreme najradije seća svog detinjstva i imanja na kom je provela prve godine svog dugog života.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Buki

18.08.2018. 21:59

To je i moja baba govorila i dozivela 92 god. Sta cu ja kad mi rakija smrdi a duvan mirise? Tesko da cu i penziju docekati.