Ciljaju palatu cara Herkulija

J. MATIJEVIĆ

27. 06. 2018. u 20:28

Srpski i australijski arheolozi detaljno istražuju lokalitet Glac kod Sremske Mitrovice. Veruju da je ovde bila građevina čoveka važnog ne samo u Sirmijumu već i u celom Rimskom carstvu

Циљају палату цара Херкулија

Istraživači svesni važnosti predmeta koje nalaze na ovom lokalitetu Foto T. Ćirić

ČAK iz Australije potegli su na put sedmoro studenata, doktoranada i profesora Univerziteta u Sidneju, da nadomak Sremske Mitrovice učestvuju u arheološkim iskopavanjima na lokalitetu Glac. Predvođeni profesorom Ričardom Majlsom, prorektorom sidnejskog Univerziteta, pridružili su se srpskim stručnjacima iz Arheološkog instituta, Muzeja Srema i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice, koji otkrivaju tajne slavnog rimskog Sirmijuma. Svi oni, a tridesetak ih je, ne skrivaju nadu da su na tragu velelepnog kompleksa palate rimskog cara Maksimijana Herkulija, Dioklecijanovog suvladara.

Da su njihova očekivanja opravdana, potvrdili su tronedeljni prošlogodišnji arheološki radovi koje su predvodili kodirektori projekta "Glac", profesor Majls i dr Stefan Pop-Lazić, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu. A, ono što su tokom poslednjih dvadesetak dana ovoj srpsko-australijskoj ekipi "podarile" sremske njive, po njihovim rečima, ukazuje da su nadomak cilja - legendarne Herkulijeve palate.

PROČITAJTE JOŠ - Otkopava se palata Herkulija

- Izuzetni primerci luksuznog kamena, do kojih smo došli, potvrđuju da ovaj rimski kompleks u Glacu nije bio obična vila, već palata imperatora - kaže Stefan Pop-Lazić. - Samo su tadašnje carske palate imale podove i zidove od ekskluzivnog purpurnog porfira iz Egipta, zelenog porfira iz Grčke, brečakoralina iz Italije, žućkastog, pink i crnog mermera iz čuvenog kamenoloma Čemtou kraj Kartagine u Tunisu, kao i kamena iz male Azije. Ovogodišnji nalazi ohrabruju nas da je ovde bila značajna građevina čoveka važnog ne samo u Sirmiujmu već i u celom Rimskom carstvu.

Optimista je i profesor Majls, stručnjak svetskog glasa koji je dve decenije predvodio brojna arheološka iskopavanja u drevnoj Kartagini. Čim je, kako kaže, okončao radove u Hanibalovoj postojbini, poželeo je da nova istraživanja radi u Sirmijumu, još jednoj izuzetno važnoj "tački" na karti Rimske imperije. Želja mu se ubrzo ispunila.

- Stručnjaci Arheološkog instituta i kolega Stefan Pop-Lazić su me odmah upoznali sa sjajnim ranijim radovima srpskih arheologa na lokalitetu Glac, i njihovim sumnjama da je tu palata cara Maksimijana Herkulija - otkriva profesor Majls. - Čim smo 2013. godine, prvi put zajedno, došli u Sremsku Mitrovicu, i posetili Glac bilo mi je jasno da taj teren, iako tada pod kukuruzom, krije veliku tajnu. Od tada sam 16 puta ovde dolazio i verujem da ću dolaziti još mnogo puta. Zajedno istražujemo, a sve je više iskopanog arheološkog materijala koji ukazuje da je pred nama carska palata. Samo moramo biti strpljivi i raditi temeljno.

Ričard Majls, Stefan Pop-Lazić i Natali Mendez

Zato što veruje da je na tragu palate legendarnog cara Maksimijana Herkulija, profesor Majls je u Sremsku Mitrovicu pozvao i svoje kolege i studente iz Sidneja. Da i oni, kako kaže, "osete svu lepotu i draž rada na antičkom lokalitetu". Među australijskim arheolozima koji ove godine rade na Glacu je i Natali Mendez, doktorand u oblasti istorije starog veka.

- Oduševljena sam što sam u Sremskoj Mitrovici i što sam deo ekipe koja radi na izuzetno važnom i interesantnom projektu "Glac" - priča Natali. - Radim na delu gde je zid palate uništen radovima iz savremenog doba. Bila sam oduševljena kada sam prvi put otkrila fragmente fresaka sa zidova rimske palate i keramičkih posuda, kao i kada su kolege pronašle rimske fibule - kopče koje su se koristile na ogrtačima. Svi želimo ponovo da dođemo, jer je Glac nesumnjivo veliki projekat, a za naučnika nema većeg izazova.

Radove na projektu "Glac", koji će trajati do 13. jula, podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ambasada Australije u Beogradu i Grad Sremska Mitrovica.

Egipatski purpurni porfir iz carske palate (slika 1)


U TIMU I KRIS DEJVIS

PROFESOR Ričard Majls, poreklom je Britanac, a za Bi-Bi-Si je snimio nekoliko dokumentarnih filmova o arheološkim radovima u Kartagini. Isto, sada čini i u Sremskoj Mitrovici. Za dokumentarac od šest epizoda, sve radove snimaju i srpske i australijske kamere. Zanimljivo je da je deo ekipe i Kris Dejvis, čuveni majstor specijalnih efekata u filmovima "Park iz doba jure", "Čuvari galaksije 2", "Pobesneli Maks"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

.

27.06.2018. 22:34

po ugledu na komsije iz Makdonije, ako nadju jos i to, sve rimske careve proglasiti Srbima, a Rimsko carstvo Srbskim... Ili Centralno Srbsko-rimsko carstvo...

Kale

28.06.2018. 11:24

@. - Ne nego treba za svagda ukinuti germansku istoriografiju iz obrazovnog sistema. Sve posledice vestfalskog sporazuma bečkog i berlinskog kongresa izbaciti iz školstva. Ko ne zna ruski, sanskrit ili staroslovenski može da se pita šta znači reč "varvari" . Varvari su nam pisali tj izmišljali istoriju i kad spominju sebe varvare onda normalno ne znaju šta to znači.

Zoran

27.06.2018. 23:40

Marko Kraljevic je bio Srbin kao i njegov otac koji je vladao podrucijem Makedonije. Nigdje se kod Makedonaca ne spominje da je bio Srbin. Nego npr. u Wikipediji pisu "makedonski kral". A kod oca Marka Kraljevica Vukasina namjerno nisu stavili njegov grb. A grb je jasno srpski sa 4 ocila.A i druga istorijska lica koja su vladala na podrucju Makedonije i sire - proglasili su ih Makedoncima.

Kiki

28.06.2018. 10:59

Hej dosta više sa rimokatoličkim falsifikatima antičke i srednjovekovne istorije!! Hoćemo natrag našu istoriju!

Sanja

28.06.2018. 11:59

Tako su celu istoriju protiv nas pisali kao što su snimili park iz doba jure, to znači iz mašte. Neverovatno koga mi i dalje puštamo da se meša u naše nasleđe.

komad

28.06.2018. 12:06

'Zanimljivo je da je deo ekipe i Kris Dejvis, čuveni majstor specijalnih efekata u filmovima "Park iz doba jure", "Čuvari galaksije 2", "Pobesneli Maks"...' Ako nešto nije prošlo kroz Holivud znači da ga nema? Pa bila to i autentična rimska palata ne-Las-Vegasskog tipa?Holivud ili ništa! Wow, baš vam je novinar bio oduševljen isprdcima popularne kulture.