Nova otkrića arheologa u Viminacijumu: Izranja logor rimskih legija

B. SUBAŠIĆ

08. 03. 2017. u 07:52

U njivama oko termoelektrane Kostolac počelo otkopavanje moćnih zidina oko kojih se od 1. veka naše ere razvijao civilni grad

Нова открића археолога у Виминацијуму: Израња логор римских легија

ARHEOLOZI Viminacijuma su u njivama oko termoelektrane Kostolac počeli otkopavanje moćnih zidina rimskog legijskog logora oko kojih se od 1. veka naše ere razvijao civilni grad koji je izrastao u prestonicu provincije Gornje Mezije. Iskopavanja su počela posle detaljnog snimanja terena georadarom i utvrđivanja prostiranja zidina utvrđenja u kome su jedno vreme boravile dve legije, odnosno 12.000 -14.000 vojnika.

- Način gradnje zidova, kao i veličina i obrada masivnih blokova kvadera su zapanjujući - kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac arheološkog projekta Viminacijum. - Namera nam je da otkrijemo ceo legijski logor do sledeće godine, kad će u Viminacijumu biti održan skup najeminentnijih arheologa sveta.

Zidove logora je okruživao prostran i vrlo dubok odbrambeni jarak ispunjen vodom, pa se u utvrđenje moglo ući samo preko mosta koji se lako branio. Most je otkopan i rekonstruisan, ali ne i velika kapija legijskog logora koja je srušena u hunskoj najezdi. Ipak, njen izgled je sačuvan na reljefu Trajanovog stuba u Rimu, gde je predstavljen imperator koji iz Viminacijuma kreće u pobedonosni pohod na Dakiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

klječan

08.03.2017. 09:14

super,imaće šiptari šta da upisuju u baštinu uneska za nekakvih šezdesetak godina

Немања

08.03.2017. 09:24

Овако ће неко откопавати и окупаторску војну базу Бондстил лод Урошевца.

MIMI

08.03.2017. 10:16

Viminacijum je svetao primer kako treba da sve vode značajna arheološka nalazišta u Srbiji.

DAN

08.03.2017. 10:46

Svetom odavno ne marširaju Grčke i Rimske legije ali njihov bat još uvek odjekuje !