Mrtva baka Radojka premestila doktora na drugo radno mesto

R. Šegrt

20. 06. 2018. u 11:02

Мртва бака Радојка преместила доктора на друго радно место

Foto Shutterstock

I mesec dana nakon što je proglašena pokojnom, Radojka Stankov (69) iz Kikinde, živi u gerontološkom centru. Lekar Siniša K., koji je potpisao umrlicu, ne radi više u Hitnoj pomoći

Radojka Stankov (69), iz Kikinde, koju je lekar Hitne službe u tom gradu pre mesec dana proglasio mrtvom, i danas živi u gerontološkom centru. Ipak, njeno zdravstveno stanje je teško, jer je nepokretna. Doktor Siniša K., koji je 14. maja uveče baku proglasio mrtvom, a ona narednog jutra, ipak, "oživela", prebačen je na drugo radno mesto.

Pročitajte još: Lekar baka Radojku proglasio mrtvom, a ona oživela posle 12 sati

- Komisija za unutrašnju proveru kvaliteta rada naše ustanove utvrdila je da je doktor napravio propust, pa je sankcionisan - prebačen je na drugo radno mesto i dobio je opomenu pred otkaz. On više nije zaposlen u Hitnoj službi, već radi kao lekar opšte prakse u Prvoj zdravstvenoj stanici. Slučaj smo prijavili i inspekciji Ministarstva zdravlja, koja će se dalje baviti ovim slučajem - izjavila je, za "Novosti", dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja u Kikindi, u čijem je sastavu i Hitna medicinska služba.

Pročitajte još: BIZARAN SLUČAJ: Živog čoveka sud proglasio mrtvim

Nesvakidašnji slučaj dogodio se pre mesec dana u gerontološkom centru u Kikindi, u zgradi "Stari dom". Pošto u ovoj ustanovi noću nema lekara, dežurni medicinski tehničar je oko 22 sata pozvao Hitnu službu zbog Radojkinog teškog stanja,pošto je nepokretna i ima nekoliko ozbiljnih dijagnoza. Kada je došla ekipa Hitne službe, njihov lekar Siniša K. je tada konstatovao smrt žene. Telo je prebačeno u posebnu prostoriju predviđenu za takve slučajeve, u gerontološkom centru, ali je ujutru drugi tehničar primetio da Radojka pokazuje znakove života.


Foto R. Šegrt

- Kada smo utvrdili da je baka živa, pregledali smo je i uputili na dodatne preglede u Opštu bolnicu. Specijalisti neurolog i internista su konstatovali iste dijagnoze koje je baka imala i ranije i savetovali da nastavi s terapijom. Baka je vraćena iz bolnice kod nas, gde se i sada nalazi, i njeno stanje je nepromenjeno - kaže Ružica Janković, doktorka u gerontološkom centru.

Radojka Stankov skoro godinu dana živi u gerontološkom centru, a o njoj brinu Jelena Krvopić i njen suprug. Oni vode brigu i o Radojkinom mužu Vladimiru, koji je teški srčani bolesnik i koji, posle smrti sina u februaru ove godine, živi sam u porodičnoj kući, dok drugi sin živi u Australiji. Krvopići nikoga nisu krivili za ovu situaciju.

- Ne krivimo ni gerontološki centar ni lekara Hitne službe, jer znamo kakvo je njeno zdravstveno stanje. Nama je objašnjeno da je baka Radojka preživela kliničku smrt i mi u to verujemo - izjavila je Jelena Krvopić pre mesec dana.

ISKUSTVO

Lekar Siniša K., koji je baku proglasio mrtvom, ima dugogodišnje iskustvo. U Hitnoj službi radi dvadesetak godina. Pre toga je radio u ambulantama opšte prakse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nuclear Vlasta

20.06.2018. 12:11

Свака част, дајте специјализациу човеку.

Ma daj

20.06.2018. 14:08

Promenite zakon bolje, kad umre covek nemoj odmah iste sekunde u frizider.Malo nek ostoji pa onda ponovo provera.Nemozes da znas uvek 100% dali je umro. Mozes u 99.999% slucaja ali za 20 godina desice se neka klinicka smrt, neki izuzetak. Nije covek kriv, nego menjajte postupak. Odlezi dan, prekontrolise se se jos jednom

Mila

20.06.2018. 16:58

Ako neko stručan pročita komentar, molila bih za objašnjenje. Kako je lekar kriv, ako je to bila klinička smrt? Hval