Lekar baka Radojku proglasio mrtvom, a ona oživela posle 12 sati

R. ŠEGRT

17. 05. 2018. u 20:34

Лекар бака Радојку прогласио мртвом, а она оживела после 12 сати

Gerontološki centar u Kikindi

Rodbinu Radojke Stankov (71) iz Gerontološkog centra "prerano" obavestili da je preminula. Dežurni lekar u ponedeljak uveče konstatovao smrt, a u utorak ujutru da je živa

RADOJKU Stankov (71) iz Kikinde, koja već godinu dana živi u Gerontološkom centru, lekar Hitne službe u tom gradu u ponedeljak uveče je proglasio mrtvom, ustanova je o tome obavestila njene srodnike i prijatelje koji brinu o njoj, ali je medicinski tehničar u utorak ujutro konstatovao da je žena - živa. Kako se kasnije ispostavilo, korisnica centra, koja je inače teško bolesna i nepokretna, doživela je kliničku smrt.

Jelena Krvopić, čiji suprug i ona brinu o Radojki i njenom teško bolesnom mužu Vladimiru, kaže da znaju za teško zdravstveno stanje bake, ali ne krive ni Gerontološki centar ni lekara Hitne službe zbog ove situacije. Kažu da nisu kontaktirali sa pogrebnim preduzećem, niti su štampali umrlice za baku.

- Nama je u utorak ujutro javljeno da je Radojka preminula, ali nam je nešto kasnije stigla informacija da je živa jer je primećeno da pomera nogu. Objasnili su nam da je Radojka preživela kliničku smrt i mi u to verujemo. Za ovu situaciju ne krivimo ni Gerontološki centar ni lekara Hitne službe, jer znamo kakvo je njeno zdravstveno stanje - kaže Jelena Krvopić.

PROČITAJTE JOŠ - BIZARAN SLUČAJ: Živog čoveka sud proglasio mrtvim

Šta se u stvari dogodilo u ponedeljak uveče, kada je lekar Radojku proglasio mrtvom, za "Novosti" je objasnila Ružica Janković, lekar Gerontološkog centra.

- Dežurni medicinski tehničar uveče je pozvao Hitnu službu zbog teškog stanja korisnice centra i njihov lekar je konstatovao smrt. Telo je prebačeno u posebnu prostoriju, predviđenu za ovakve slučajeve, a ne, kako su neki mediji preneli, u hladnjaču. Ujutro je drugi tehničar obišao tu prostoriju i na licu žene primetio znakove života. Kada smo utvrdili da je baka živa, uputili smo je na dodatne preglede u Opštu bolnicu. Specijalisti neurolog i internista su konstatovali iste dijagnoze koje je žena imala i ranije i savetovali da se nastavi sa terapijom kao i ranije - kaže dr Janković.


PROČITAJTE JOŠ - RUSKINjA UMRLA U NAJTEŽIM MUKAMA: Lekari je živu balsamovali


Radojka u Gerontološkom centru živi oko godinu dana jer o njoj nije mogao da brine suprug Vladimir, teški srčani bolesnik koji živi u porodičnoj kući. Njih dvoje imaju sinove blizance, od kojih je jedan preminuo u februaru, a drugi živi u inostranstvu, pa je brigu o roditeljima poverio najboljim prijateljima, Krvopićima.

Dr Ružica Janković

KOMISIJA ISPITUJE SLUČAJ

LEKAR je, nesumnjivo, pogrešio. Oformljena je komisija za unutrašnju proveru kvaliteta rada. Sankcije protiv lekara biće preduzete nakon izveštaja komisije - kaže dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja u Kikindi.


SIN OBAVEŠTEN

RADOJKIN sin, koji živi u Australiji, o svemu je obavešten, ali nije krenuo na put. Ne dozvoljavamo da bilo ko uznemirava ili fotografiše deda Vladu i svako ko to uradi, radi to bez naše saglasnosti - kaže Jelena Krvopić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Micko Lovric

18.05.2018. 00:01

Sincina rodila ga majka! Nazalos' moralna slika u srbadije, majka je jedna al dolara je mnogooo, o radnicima u zdravstvu uzalud trositi reci, cast izuzecima.

Милвас

18.05.2018. 07:44

Хоћете ,,донорске,, картице па да живим људима вадите органе.

Bgd

18.05.2018. 08:22

Obavezno proveriti diplomu lekara koji je konstatovao smrt. Ne bi me iznenadilo da je kupljena.