Osnovac živi u Srbiji, a školuje se u Makedoniji

D. RISTIĆ

11. 05. 2018. u 20:02

Osnovac Marko Arsovski (11) iz sela Starac u Bujanovačkoj opštini nastavu pohađa u inostranstvu

Основац живи у Србији, а школује се у Македонији

PEŠAČENJE Marko Arsovski na putu do škole

U SRBIJI je i dalje mnogo đaka pešaka, ali je jedanaestogodišnji Marko Arsovski jedan od retkih koji po znanje moraju čak u susednu Makedoniju. Jedini je školarac u selu Starac u bujanovačkoj opštini, uz samu granicu sa Makedonijom, a od njegove mahale Čivčija do najbliže škole u srpskom selu Klenike ima punih sedamnaest kilometara. Zbog takvih životnih okolnosti, koje ne maze malobrojne meštane ovog kraja, mališanu je mnogo bliže i lakše da se školuje u drugoj državi. Učenik je petog razreda OŠ "Hristijan Harpoš" u selu Dragomance, u makedonskoj opštini Staro Nagoričane.

- Nastava je na makedonskom jeziku, ali imam časove i na srpskom, kao i još nekoliko đaka srpske nacionalnosti. I pored svih teškoća, uspevam da postignem vrlo dobar uspeh - kaže stidljivo mali Marko, kome se povremeno omakne i pokoja makedonska reč.

Teže od pohađanja škole na makedonskom jeziku ipak je svakodnevno putovanje. Kuća u kojoj dečak živi nalazi se uz samu reku Pčinju, koja razdvaja Srbiju od Makedonije, ali i dečakovu mahalu Čivčije od ostatka sela. Do puta koji ga vodi u školu najbliže se stiže preko ne tako duboke, ali hladne planinske reke.

- Leti i nije tako strašno, mada je Pčinja uvek hladna. Prelazimo svi preko reke i na obali ostavljamo gumene čizme. Neke komšije imaju i improvizovane štule na kojima prelaze vodu. Ali zima, koja ovde dugo traje, predstavlja nam teškoću - kaže Markov otac Goran Arsovski.

LEDENO Goran Arsovski celog života gazi preko reke Pčinje

On kaže da celog života gazi Pčinju kako bi završio bilo koji posao van svog domaćinstva. Alternativni način prelaska reke je traktorom. Međutim, kad reka nabuja, Marko mora da putuje zaobilaznim kozjim stazama koje mu putovanje produžavaju za skoro dva kilometra.

- Svakog jutra ustajem najkasnije u šest sati, pa pređem preko reke ili stazom dolazim do lokalnog puta u Makedoniji. Tamo me čeka kombi kojim stižem do škole. Ponekad, kada žurim, tata me na leđima prenese preko Pčinje - opisuje svoju svakodnevicu mali Marko.

Zbog toga što je jedini đak iz ovog kraja, nema ni organizovanog prevoza do najbliže srpske škole u selu Klenike, pa je Marko prinuđen da svakodnevno prelazi državnu granicu. Kaže da carinici i policajci imaju razumevanje za njegovu situaciju i ne prave mu problem.

Zbog ovako komplikovane situacije, Markov stariji brat Miloš (15) je napustio školovanje. Najmlađi Arsovski, Darko, ima urođeni invaliditet i vezan je za kuću i majku Ilinku, jedinu domaćicu u zaseoku Čivčije.

Iako u mnogim stvarima zavise od Makedonije, odakle im stiže i struja, Goran navodi da su ovdašnji ljudi, ma kako malobrojni, ipak državljani Srbije i da i pored svega ne gube nadu da će od svoje države dobiti pomoć kako bi ostali na svojim ognjištima. Neki od meštana nisu bili tako strpljivi, pa se iz sela u dolini Pčinje iseljava sve više ljudi.


MOST ČEKAJU DECENIJAMA

GORAN Arsovski kaže da meštani sela Starac decenijama čekaju da im se izgradi most koji bi im makar malo olakšao život, ali se stvari sporo pokreću sa mrtve tačke.

- Još pre nekoliko godina je bujanovačka opština obezbedila materijal za most, ali kažu da se još čeka saglasnost Republike Makedonije. Zbog toga se mučimo svaki put kada obavljamo najosnovnije poslove, poput odlaska u opštinu ili kod lekara. Jednostavno, kad nema ljudi, nema ni interesa da nam se pomogne - kaže Arsovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Vlado

12.05.2018. 23:43

@zaliv.net - Да, учи се баш тако. Колико год имало оних који не препоручују овај коментар, ипак се учи лекција под називом "Македонија под српском окупацијом", а односи се на период после Балканских ратова и Првог сведског рата. Осим тога, из историје су избачени српски владари средњег века који су владали на територији данашње Македоније, или се преименују у македонске владаре, као на пример Марко Краљевић. Према историји коју уче ђацу у Македонији испада да су после Византије одмах дошли Турци Османије.

Ivica Dimitrijevikj

28.12.2018. 19:15

@zaliv.net - Kako su vasi komentari za tacnu istoriju pomogli ovom detetu pa to je prosto neverovatno.

Klinovcanin

12.05.2018. 06:53

Zbog ovoga ministri prosvete i gradjevinu treba da podnesu ostavke. Setice se juga kad svi ljudi odu...

Milan Andonov

13.05.2018. 03:05

Treba traziti od opstine ili Mesne zajednice, da mu se kupi jedan bicikl, da dete ne ide peske.