Hrvati uz NDH, u partizanima ratovali Srbi

Ivan Miladinović

29. 04. 2018. u 19:02

Zašto vrh hrvatske države uporno pokušava da "opere" ustaške zločine u drugom svetskom ratu. Maček, a ne Pavelić, pozvao hrvatski narod da podrži ustašku državu, što je i učinjeno

Хрвати уз НДХ, у партизанима ратовали Срби

Ante Pavelić

OD pada Berlinskog zida do ovih dana dešava se revizija istorije i istoriografije, "pranje ruku" u čijoj pozadini je poricanje zločina koji su obeležili gotovo ceo prošli vek. Novo iščitavanje "učiteljice života" svelo se na to da ono što se dogodilo - nije se dogodilo. Da sve što smo znali, više ne znamo.

U odmotavanju ovog klupka zamena teza, obmana, krađa i falsifikovanja dokumenata, udvorištva, tajnih politika, zavera, propagandi... ne moramo da se vraćamo daleko unazad, otkako se volšebno menjaju krivica i uzroci za izbijanje Prvog iliti Velikog rata i otkako su se na optuženičkoj klupi našle Srbija i Rusija. I, naravno, od kada je istorijska nauka ušla u rašlje globalističkog tumačenja sveta i svesno opovrgavanje ustaljenih moralnih načela. Preskočimo to novo zamagljenje kojim se već generacije đaka truju i zadržimo se samo na onom što se dešava u našem neposrednom komšiluku.

VEĆ godinama unazad, krajem aprila i početkom avgusta, svedoci smo gotovo šablonizovanog scenarija koji se odvija u Hrvatskoj. Govor mržnje, grubo krivotvorenje istorijskih činjenica, neodmerene izjave najodgovornijih državnika, optuživanje Srba i Srbije za sve nedaće ovog sveta, sve su glasniji, a kulminacija se dostiže na pomenu žrtvama Jasenovca i na godišnjici "Oluje", sa obaveznim ustaškim pokličem "Za dom spremni".

Od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju sve je očigledniji nacionalizam koji raspiruju političke stranke, koje napuštaju svoje demohrišćanske i socijalističke korene, u savezu sa onima koji zastupaju i pronacističke, odnosno proustaške stavove.

Brisel i Vašington o tome ćute. Povremeno su spremni da samo Srbe upozore, da moramo da zaboravimo prošlost, da zaboravimo šta nam se događalo u prošlom veku, da zaboravimo istoriju, da se okrenemo budućnosti i da gradimo drugačiju Srbiju i drugačije odnose u okruženju.

Nažalost, i našu i njihovu, a upravo nam oni to ne dozvoljavaju. Ono što se dešavalo u Jasenovcu i oko Jasenovca proteklih dana primorava nas da se po ko zna koji put susretnemo sa istorijom. Ideja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i njenog ličnog izaslanika na jednom od većih stratišta Drugog svatskog rata Ivana Zvonimira Čička, o formiranju komisije koja će, korišćenjem savremenih forenzičkih tehnologija, istražiti šta se zapravo dogodilo u Jasenovcu, ko su žrtve i koliko ih je bilo, upravo se uklapa u pomenuti manir "pranja zločina". Kolinda je još zatražila da se ispita šta se u Jasenovcu dešavalo ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije, a Čičak je ustvrdio da u Muzeju genocida u Beogradu govore o 50.000 žrtava, a ne o više stotina hiljada.

Zagrepčani pozdravljaju ulazak nemačkih vojnika / Foto arhiv "Borbe"


JEDNA od najtužnijih stranica jasenovačke tragedije je upravo licitiranje brojem žrtava, koje traje više od sedam decenija. Zemaljska komisija Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača prijavila je Međunarodnom sudu u Nirnbergu da je u Jasenovcu ubijeno 600.000 ljudi. Herman Nojbaher, Hitlerov opunomoćeni ministar za jugoistok, pisao je da je u logoru Jasenovac ubijeno 225.000 Srba. Nemački komandant jugoistoka general Aleksandar Ler navodio je 400.000 žrtava u NDH, a isti broj pominjao je i nemački general hrvatskog porekla Lotar Rendulić. NJegov kolega Ernest Fik je idejnom tvorcu Holokausta, generalu Hajnrihu Himleru, 16. marta 1944. pisao da su ustaše pobile 600.000-700.000 Srba.

Ustaše su 22. aprila i 1. maja 1945. do temelja srušile jasenovački logor i spalile arhivu, jedino nisu uspele da spale sve tek pobijene logoraše i unište peć u ciglani u kojoj su spaljivali žive ljude. Ono što nisu stigle da sruše ustaše, uradila je tek uspostavljena komunistička vlast u Hrvatskoj. Naložila je da se do temelja ukloni zid oko jasenovačkog logora, poruše sve stražarnice i osmatračnice, žičane ograde i poljski bunkeri. Srušena je i ciglarska peć, koju su ustaše bile pretvorile u krematorijum.

Simbol iz koga je procvetala etnički čista Hrvatska / Foto Tanjug


I na tom mestu nikao je Kameni cvet, iz koga je procvetao "tisućljetni san" - Hrvatska Hrvatima.

HRVATSKA kao članica Evropske unije, koja je podignuta na ideji antifašizma, opravdanje za svoju kvislinšku prošlost bazirala je na tvrdnjama da je u pitanju bila samo "šačici Pavelićevih sledbenika". Dokazi, međutim, govore da nikako nije bila u pitanju "šačica", već veliki deo naroda.

A sve je počelo onog dana kada je nemački okupator 1941. godine, 10. aprila, ušao u Zagreb. Radost građana je bila toliko velika da je iznenadila i same Nemce. Prema nekim njihovim izvorima, nigde u Evropi takav doček nisu doživeli. Međutim, ta "neugodna epizoda" postaće tabu tema za života Josipa Broza. Jednostavno, bilo je nemoguće videti snimak ulaska vojske Trećeg rajha i oduševljenje "purgera". Potom će komunistička vlast ovaj događaj skloniti pod tepih, da ne bi bila poremećena ulepšana i idealizovana slika o svenarodnom otporu prema okupatoru.

Kada je Franjo Tuđman, prilikom osnivanja HDZ, rekao da Nezavisna Država Hrvatska nije samo proizvod Ante Pavelića već ostvarenje sna o samostalnoj državi, bio je potpuno u pravu. Zapravo, Pavelić sa aktom proglašenje NDH nije imao nikakve veze!

PRVIH dana aprila 1941. godine u Zagreb je doputovao Hitlerov opunomoćenik, oficir SS dr Edmund Vezenmajer, čovek s proverenim iskustvom, koji je u martu 1937. godine proglasio nezavisnost Slovačke. Vezenmajer se odmah povezuje sa Slavkom Kvaternikom, penzionisanim austrougarskim pukovnikom. NJih dvojica pridobijaju policijsku, oružanu i kompletnu vojnu strukturu stacioniranu u Zagrebu, koja je uglavnom bila iz sastava Hrvatske seljačke zaštite, specijane oružane formacije Hrvatske seljačke stranke, na čijem je čelu bio Vlatko Maček. Maček, u tom trenutku već dve godine drugi čovek jugoslovenske vlade, već 7. aprila daje ostavku i vraća se u Zagreb. Edmund Vezenmajer i Slavko Kvaternik dobijaju njegovu saglasnost o proglašenju NDH.

Desetog aprila 1941. godine u 17 časova i 45 minuta Radio Zagreb je emitovao proklamaciju o stvaranju Nezavisne Države Hrvatske, koju je potpisao Slavko Kvaternik. Pročitan je zatim i proglas Vlatka Mačeka:

"Hrvatski narode! Pukovnik Slavko Kvaternik, vođa nacionalističkog pokreta u zemlji, proglasio je danas slobodnu i nezavisnu hrvatsku državu na cjelokupnom historijskom i etnografskom području Hrvatske, te je preuzeo vlast. Pozivam sav hrvatski narod, pozivam sve pristaše HSS, koji su na upravnim položajima, sve kotarske odbornike, općinske načelnike i odbornike, da iskreno surađuju sa novom narodnom vladom."

Tako je upravu u kvislinškoj, ustaškoj Hrvatskoj preuzela Hrvatska seljačka stranka, koja je bila na vlasti u Hrvatskoj banovini od formiranja koalicije Cvetković-Maček 1939. godine.

NEMAČKI napad na Jugoslaviju zatekao je Pavelića u Italiji. Grozničavo je počeo da okuplja ustaše koje su bile "razbacane" po raznim mestima. Desetog aprila u Pistoji (Toskana) organizovao je smotru. Sakupilo se njih oko 200 i otišli su u Karlovac, koji su okupirali Italijani.

Ko će biti na čelu nove "nezavisne" vlade - Pavelić ili Slavko Kvaternik? Tih dana ovo pitanje nije bilo jasno. Ali to je trajalo kratko. Ribentrop 12. aprila javlja Vezenmajeru da su Nemci rešili da hrvatsko pitanje prepuste Italiji. Sutradan je potvrdio da firer priznaje Nezavisnu Državu Hrvatsku na čelu sa Pavelićem. U noći između 15. i 16. aprila, odmah pošto su Nemačka i Italija priznale NDH, poglavnik je doputovao u Zagreb. Počela je četvorogodišnja krvava vladavina ustaša.

Slavko Kvaternik, Vlatko Maček


Dakle, temelj te zločinačke države postaviće Maček i njegova Hrvatska seljačka stranka, koja je bila neosporni autoritet među Hrvatima. Zato ne čude svi izvori, partizanska dokumenta, izveštaji pisani u toku rata o nacionalnom sastavu, govori partizanskih komandanata, posleratni memoari učesnika rata, pa čak i dokumenta iz nemačkih arhiva - da ogromnu većinu u antifašističkim, partizanskim jedinicama čine Srbi.

U ZBORNIKU dokumenata, tom V, knjiga 30, objavljen je nacionalni sastav divizija koje su formirane na teritoriji današnje Hrvatske ovim redom:

- Šesta lička divizija - 96 odsto Srba; - Sedma banijska divizija - 92 odsto Srba; - Osma kordunaška divizija - 95 odsto Srba; - Dvanaesta slavonska divizija - 85 odsto Srba.

Slobodan Nešović je u knjizi "Prvo i Drugo zasjedanje Avnoja" objavio, prema zapisniku, govor Vladimira Bakarića, hrvatskog komuniste i predstavnika NOP Hrvatske, docnije visokog jugoslovenskog funkcionera, koji je rekao: "Na prvom zasjedanju mi smo bili više predstavnici srpskog otpora u Hrvatskoj nego predstavnici NOP Hrvatske."

Sve je to tako do kapitulacije Italije i Drugog zasedanja Avnoja u Jajcu, kada će se u hrvatskoj delegaciji naći predstavici Mačekove Hrvatske seljačke stranke. I otad hrvatski živalj počinje masovnije da pristupa partizanskom pokretu...

U NDH postojao jedini dečji logoru na svetuZa sve to vreme Vlatko Maček je bezbedno živeo na svom imanju u Kupincu. U maju 1945, u vreme kad partizani ulaze u Zagreb, bez ikakvih smetnji otići će za Salcburg. U godinama koje su sledile, njegova i uloga njegove stranke u stvaranju ustaške države guraće se pod tepih. "Povjesničare" iz Zagreba to ne zanima, oni bi da opet prebrojavaju mrtve iz Jasenovca...

TITOV "OPROST" U GLINI

JOSIP Broz Tito je sedam godina posle likvidacije jasenovačkog logora, 27. jula 1952, na jedanaestogodišnjicu jednog od najtežih ustaških zločina nad Srbima, u Glini, kada su ustaše spalile 1.764 ljudi, u svom govoru odgovornost za zločine nad Srbima, Jevrejima i Ciganima, izvršen u NDH, skinuo sa leđa ove zločinačke države i pripisao ga nemačkom okupatoru.

NAJMANJE POLA MILIONA ŽRTAVA

NA osnovu dosadašnjih istraživanja, beogradski istoričar Dragan Cvetković procenjuje da broj žrtava u Jasenovcu iznosi između 122.300 i 131.100 ljudi, žena i dece. I da su ustaše, pored Jasenovca, u drugim logorima i na kućnim pragovima širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske pobile i u jame bezdanke bacile još 345.000 Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије!

29.04.2018. 19:32

Није баш до краја тачан текст, јер било је и више кУрвата у антифашистима и партизанима.Наравно након што су 9 маја 1945, брзином светлости пресвукли црне усташке одоре, и заменили их по налогу Јоже Кумровачког партизанским.Но у "2 полувремену", које тако жељно призивају по својим "кометарима" овде, овај ће пут своје "витешке" НДХ2 униформе, ће моћи да пресвуку само у црне пластичне џакове.То ће им бити једна једина опција.

Filip F.

29.04.2018. 22:30

@Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије! - Do pada Italije u 9.1943. samo je 21% boraca iz Srbije bilo u partizanima a 75% iz Hrvatske, što samo za sebe govori istinu o vašem antifašizmu. Nijedna velika ofenziva se nije dogodila u Srbiji. Da nije bilo Rusa i Bugara još bi bili okupirani. Zato što je hrvatski kadar prevladavao u visokim i višim činovima poslije rata su ih masovno penzionirali. A vašim napadima na zločine iz drugog svjetskog rata samo želite prikriti vaše velikosrpske zločine iz rata 1991-2000. Nalijte si čista vina.

@@@

30.04.2018. 13:02

@Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије! - @Filip F.Ni ti sam nevjerujes u to sto si napisao..Da pojasnimo ti "hrvatski" partizani ili "partizani iz Hrvatske" su 95% Srpske nacionalnosti..Uglavnom preci onih koje ste proterali iz Krajine..Jako providno Fico,al dobro,uvek nekako dolazimo do Jovana Ducica..kada pricamo o vama..

naranca

30.04.2018. 14:04

@Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије! - @filipf A gde ste vi to dizali ustanke?U zagrebu, zadru.splitu ili djubrovniku?Nego kad je Italija kapitulirala, krenula usoljena pucina u pljacku.Zimmer frei.Hrvatski partizani?Ha ha ha. I sam su znas sta pricas

naranca

30.04.2018. 19:36

@Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије! - Hrvatski partizani su jedino bile ZNG u proslom ratu:)

Svasta

01.05.2018. 14:05

@Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије! - Srbija je imala 2 priznata i odlikovana antifašistička pokreta. Partizani su jedan od njih

Marko

02.05.2018. 00:34

@Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије! - Tacno da je 75% patrizana bilo iz tzv Hrvatske od kojih su 90% srbi koji su tamo ziveli. Gde su se to hrvati masovno borili protiv nacista kad ih docekuju cvecem? Prikrivaneo ustastvo koje nikad do kraja nije osudjeno je i dovelo do ponovnog dvljanja i skrnavljenja zrtava.

Mija Pećanac

29.04.2018. 20:13

Hrvatski politički vrh je jedini u Evropi koji se ponosi onim čega se svi drugi stide. Njihovie komplekse nebitnog naroda u istoriji oni leče srbofobijom.

Potomak ladjara

29.04.2018. 20:16

Na samom pocetku okupacije KJ moj pokojni otac radio na slepovima koji su bili u reci Savi i radili na relaciji Beograd Obrenovac prenoseci raznu robu za NDH i Nemacku. Svaki slep je imao pratioca obicno folksdojceri ili hrvatski domobrani. Otac mi je pricao da je video strahote koje su Ustase cinile u Jasenovcu i svu surovost i cinizam.Savom su plovili lesevi povezani zicom sa natpisima na komadima dasaka: besplatna karta Srbima za Crno more. Zato je broj zrtava tesko utvrditi.

Шумадинац

29.04.2018. 20:21

Наша држава треба на сва уста, што више да прича о свим тим усташким злочинима! Не смемо то никако да заборавимо! Морамо имати поштовања према свим жртвама, иначе ће нам се све то поновити!

barakuda

29.04.2018. 21:16

@Шумадинац - Vlasenica je mesto u istočnoj BiH u kojoj je do Drugog svetskog rata postojala brojna zajednica Jevreja. U aprilu '42 u naletu francetićeve Crne legije svi do jednog su pobijeni i bačeni u jame, koje se nalaze blizu magistralnog puta Vlasenica- Han Pjesak. Ubijeno je 50 članova porodice Altarac. Na mesto stradanja podseća jedino omaleni spomenik koji su 2011. podigli američki Jevreji, potomci vlaseničkih Altaraca. Jame su, posle "onog" rata zatrpane i zabetonirane...

pereee

29.04.2018. 21:21

@Шумадинац - Ne budi smesan. Da nije jevreja, na bi ni znali za jasenovac, a ogori je beograd po pitanju skrivanja istine nego sami hrvati.

ceda

29.04.2018. 23:20

@Шумадинац - ...Већ се поновило, 91-95 и понављаће се док то не утемељимо у историју јасно и без устезања. Усташе, потурчени, арнаути, македонци су створили своје државе захваљујући србима и њиховим уништавањем. то је чињеница.

Hercegov Grad

29.04.2018. 20:37

Čudan ste vi narod Srbi, pod okupatorom Nemcima, vlast u Srbiji od 1941 su imali Srbi u liku Nedića, Ljotića, a kadnije i četnika i u čemu se razlikuju zločinci u Hrvackoj od zločinc u Srbiji, po ničemu, osim sto su srpski izdjnici, gore nabrojani, najvise ubili Srba, a u Hrvackoj, ustase su ubijale Srbe, Hevreje i Tome, manje Hrvate! Da umalo da zaboravim u Srbiji su ubijni i Jevreji i Romi! Sad vam je za sve opet kriv Tito?! Pa vi raspirujete medjunacijonalnu mržnju kao i Hrvati! Isti ste!

Paul Kersey

29.04.2018. 20:47

Do kada ćete trovati narod partizanima, ustašama, fašistima... Pogledajte šta se oko nas dešava, u čemu živimo. Istorija je napisana, jasna i nedvosmislena. Problem je što se ne trudimo da promenimo budućnost, a ona je crna.

Marko

29.04.2018. 23:41

@Paul Kersey - Nisu tvoji "Paul" bio blizu gde su ustaše klale od 1941 do 1945, drugačije bi ti gledao na to.

Dragojlo

29.04.2018. 20:47

Sad je pravo vreme da drzava Srbija otkrije svetu ko je Hrvatska!!!Koliko vidim Dacic se ucutio!!!

Vlada Legenda

29.04.2018. 20:55

Evidentno,neosporno tačne informacije!Nažalost,sve ovo,u sadašnjem trenutku ne vredi ničemu i nikome,jer oni kojih se dotiče lažima osporavaju,u svetu gde je istina davno umrla,gde pečat pravde lagano bledi na stranicama ljudske istorije!A na kraju,od prošlosti imamo samo sećanja i stavove....u sadašnjosti se živi!To je anatema parafraze da nema budućnosti bez prošlosti?Svima kažem,ta vremena odavno ne postoje...vremena pravde,časti i dostojanstva!

ko dočeka pričaće

29.04.2018. 21:19

Najpočašćenija nacija na svetu. Ali pošto istina kad tad pobedi, izaći će im sve na nos.

Ja

29.04.2018. 21:58

Za nastanak te njihove zločinačke države smo sami krivi,za stvaranje nove Jugoslavije sa Hrvatima posle Jasenovca smo sami krivi,za Tita koji je ratovao protiv Srba smo sami krivi,za sve ono što se desilo našem narodu u Hrvatskoj,Bosni i na KIM smo sami krivi.Od zadnjeg Nemanjića na ovamo prokleti smo lošim vođama,izuzev junačkog Karađorđa koga smo sami ubili.

Hisar 008

29.04.2018. 21:59

Zločini učinjeni u vreme NDH ne mogu se izbrisati sa nekoliko tekstova u profašističkim novinama,neće žrtve da se pomire.Hrvati su tek kapitulacijom Italije 1943.g. počeli da se priključuju partizanima (antifašistički većinom Srbi) a masovnije u 1944.g. i pred kraj rata.Saradnja sa fašistima se ne sme zaboraviti .....

SAMUILO

29.04.2018. 22:24

Problem koji i Hrvatski vrh uviđa je sama priroda počinjenih zločina i način na koji su vršeni.Pobiti na najsvirepiji način preko milion civila i osnovati poseban logor za decu to je najveći genocid u Evropi u zadnjih par vekova.NE TREBA TU TEMU POLITIČARITI ZBOG POŠTOVANJA PREMA ŽRTVAMA ALI NE TREBA DOZVOLITI NIKOME DA MINIMIZIRA BROJ ŽRTAVA KADA JE POZNATO DA JE POSLEDNJA KOMISIJA DOŠLA DO BROJA OD 700 HILJADA POBIJENIH I PO NAREĐENJU TITA DALJE PREKINULA DALJE UTVRĐIVANJE BROJA ŽRTAVA

dzej

29.04.2018. 22:27

da, do 1952 sistem jasenovac radi punom parom i te godine komunisti pocinju nalivanje betonskog sarkofaga. tesko ce se tu utvrditi ko je pobedio, josip ili ante, al su srbi svakako stradali.

Marko

29.04.2018. 23:33

Što reče Matija Bećković, ćeraćemo se mi još s njima. Samo nek se malo priberu, jer mnogo su naše nevine krvi prosuli od 1941 do 1945. A vidim i Rusima su debelo stali na žulj, na ruskim tv kanalima stalno prenose o strahotama koje su oni činili nad civilnim srpskim pravoslavnim stanovništvom. Ne bi se ja busao u prsa sa NATO-om to se raspada, nema više lažne ideologije kojom ih bravar može spasiti od zaslužene kazne.

Драган КНН

30.04.2018. 12:22

Колико је срба "отпловило" Савом ? Злочин над злочинима је и што је сваки трећи сахрањени у рејону Јасеновачког логора САХРАЊЕН ЖИВ : Такву монструозност историја не памти !!! Ово се да извући из интервјуа професора Србољуба Живановића даног Вечерњим новостима 10. април 2016. који је биочлан Државне комисије судских антрополога , која је 1964. завршила прву фазу испитивања злочина у Јасеновачком логору. Испитивање , ваљда због могућих резултата никада није настављено !

naranca

30.04.2018. 14:07

Ima tu jedna sitnica .Vlatko Macek jeste podrzao NDH u pocetku ali je odmah 1941 zbog dugog jezika zagavio Jasenovac 6 meseci.Posle je bio u kucnom pritvoru do 1945. A onda pobegao u USA.Nije bas klasicni neprijatelj.

Dragan

30.04.2018. 14:36

To je bilo i za očekivati. Kada su se četnici " borili" protiv okupatora. Kada je kvisling Nedić antifašista, Kada smo se odrekli partizana i NOB-a. logično je da prihvatimo i to da su nas ustaše oslobodile.

naranca

30.04.2018. 23:30

Utvrditi istinu po svaku cenu!!!!!!!!!!!!!!!!!Po nasima Ustase ubile pola Kine.Po njima ni jednog!Logorasi su tamo pravili cipele.Ko god je umro ,umro je od tetanusa!I jos su kao ponosni(nasi).Moga su ubili maljem.Moga nozem.Moga bacilli u Golubnjacu.Jel neko zapucao?Ponosni sto su isli na klanje kao ovce.?Prosli rat me je naucio da nikome, nista ne verujem.Pogotovo bivsim ''Austro-Ugarima''.Utvrditi istinu po svaku cenu!!!!!!!

Nauta Brodic

01.05.2018. 09:35

Kada neko ne odgovara za pocinjen zlocin, pocne da smatra da je u pravu sto je taj zlocin pocinio. To se upravo dogadja u Hrvatskoj .

naranca

01.05.2018. 13:26

@Nauta Brodic - Zlocin je zlocin .Mozes ti da smatras sta hoces.Moze I da ostane nekaznjen.Ali zlocin je zlocin.

naranca

01.05.2018. 10:22

Ma Hrvati nisu vazni.Oni su samo probni balon da gazde vide kad oni mogu da obuku kozne, kratke pantalonice.Ovih dana su oprezni.Dva puta su se opekli:)

Većina parizana nisu bili komunisti

14.05.2018. 22:24

U partizanima je najviše bilo Srba, ali je rukovodstvo bilo hrvatsko i komunističko ! Većina partizana nisu bili komunisti, ali su se ovi nametnuli i preuzeli vođstvo !