ČUVENI AMERIČKI ISTORIČAR: NDH i Nedićeva Srbija nisu isto

NovostiOnline

06. 03. 2018. u 20:44

ЧУВЕНИ АМЕРИЧКИ ИСТОРИЧАР: НДХ и Недићева Србија нису исто

Foto Arhiv Muzej žrtava genocida

Američki istoričar mađarskog porekla Ištvan Deak autor je hvaljene knjige „Evropa na suđenju“ koja se bavi „kolaboracijom, otporom i odmazdom tokom Drugog svetskog rata“
Američki istoričar mađarskog porekla Ištvan Deak autor je hvaljene knjige „Evropa na suđenju“ koja se bavi „kolaboracijom, otporom i odmazdom tokom Drugog svetskog rata“.

Reč je o istoriografskoj sintezi koja se bavi time kako su se različiti evropski i narodi i države odnosili prema nacistima tokom Drugog svetskog rata, koju je kritika opisala briljantnom, a prevedena je i objavljena i na više svetskih jezika.

Devedeset dvogodišnji Ištvan Deak danas je živahan starac koji penzionerske dane provodi u Kaliforniji, a tokom svog dugog života bio je i profesor istorije na poznatom američkom Univerzitetu Kolumbija. Rođen je 1926. u Mađarskoj, u porodici asimilovanih Jevreja koji su prešli u katoličanstvo, piše „Indeks“.

*U knjizi pišete i o NDH. Kako gledate na NDH, koja je bila saveznik Adolfa Hitlera u Drugom svetskom ratu?

— Kolaboracija je pojava s mnogo različitih strana koju nije lako definisati. Za neke zemlje u Hitlerovoj Evropi ne koristim izraz „kolaboracija“ i njegove izvedenice, a među njima je i fašistička NDH. Kolaboraciju definišem kao saradnju i pomaganje okupacijskim trupama. Nemačke, italijanske i druge trupe su bile stacionirane u Hrvatskoj, ali su vrlo retko nametale svoju volju vlastima u Zagrebu, koje su imale mnogo slobodnog prostora za svoje poteze.

NDH je proglašena u aprilu 1941. dok su nemačke trupe osvajale Jugoslaviju, a mnogi su Hrvati — iako ne svi — bili oduševljeni proglašenjem nezavisne hrvatske države. Samoimenovani lider NDH Ante Pavelić, čije su prve političke veze išle ka italijanskom fašizmu, 1941. je potpuno gledao u pravcu nacističke Nemačke, s čijom se ideologijom potpuno slagao. Pavelić je NDH čvrsto povezao s Trećim rajhom, ali njegova Hrvatska nije bila kolaboracionista niti vazalna država. Umesto toga, sporazum između Hitlera i Pavelića se odlikuje savezništvom i međusobnim divljenjem dva zla nacistička režima. Nemačka je očito bila snažniji partner u tom savezništvu, ali NDH je pokazivala mnogo nezavisnosti u unutrašnjim poslovima, pa čak i u spoljnoj politici.

Na primer, pred kraj rata je i ustaškim liderima postalo jasno da Nemačka gubi, pa su članovi ustaške vlade inicirali tajne razgovore s britanskim predstavnicima kako bi NDH eventualno promenila stranu u ratu. Istina, zaverenici su razotkriveni i pogubljeni, ali pitanje je koliko je Pavelić bio protiv takvih očajničkih poteza.

Kada govorimo o vazalnoj državi, Srbija generala Nedića je mnogo bolji primer, jer u njoj nemački okupatori nisu lokalnim vlastima prepustili nikakvu moć. Vođstvo NDH imalo je mogućnost da određuje vlastiti politički smer, a to je ponekad činilo i nasuprot željama SS i nemačkog vojnog vođstva. Zbog svega toga smatram da je pogrešno, kao što neki pokušavaju, prebaciti odgovornost za ustaške zločine na Nemce.

*Kakva je bila politika NDH prema Jevrejima i Srbima?

— Za početak, moramo biti svesni da je cela Evropa 1939. i 1940. godine, sa samo nekoliko izuzetaka, sprovodila antijevrejsku politiku. To se odnosi i na neutralnu zemlju poput Švajcarske, koja je godinama odbijala da prihvati jevrejske izbeglice iz ostatka Evrope, čime su pomagali Nemcima u njihovim ratnim ciljevima. Skoro nijedna evropska zemlja nije bila spremna da prihvati jevrejske izbeglice, pa čak ni Danska. Ona je tokom rata hrabro zaštitila danske Jevreje od nacista, ali pre rata nije uopšte puštala jevrejske izbeglice u svoju zemlju.

Evropske i američka vlada su bile negativno nastrojene prema Jevrejima, i NDH nije bila izuzetak u svom učešću u njihovom istrebljenju. Zapravo, za razliku od konzervativnih krugova u mojoj rodnoj Mađarskoj i polufašističkoj Rumuniji, Jevreji nisu bili glavni neprijatelj u NDH. To su bili Srbi, tako su naglašavali fašistički lideri Hrvatske. Zato Srbi pravoslavci čine najveći broj žrtava u logoru smrti Jasenovac i na drugim stratištima u NDH. To, naravno, nije zaustavljalo ubice u Jasenovcu da masakriraju i Jevreje i Rome. Ali glavna briga za ustaše su bili Srbi, koje je trebalo ili prisilno pokrstiti ili etnički očistiti ili poubijati. To je jedan od jedinstvenih događaja u Drugom svetskom ratu — u Hrvatskoj su civili i vojnici, katolički laici i sveštenici bili uključeni u progon, premlaćivanje, pljačku, prisilno pokrštavanje i ubijanje stotina hiljada nekatoličkih hrišćana.

*U tom smislu, kako komentarišete ponašanje Katoličke crkve u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata?

— Katolička crkva načinila je svuda ustupke u odnosu na fašizam, i to na temelju principa koje je izrazio i praktikovao kardinal Paceli, koji je kasnije postao papa Pije XII. Prema njemu, nacizam je bio nova antihrišćanska religija koju dobri katolici ne mogu da prihvate, ali kada dođe do izbora između antihrišćanskog nacizma i bezbožnog, ateističkog materijalizma, onda katolici moraju da favorizuju nacizam. Uostalom, nacizam se bori i protiv kapitalističke i protiv komunističke verzije materijalizma. Kapitalizam i boljševizam su moralni neprijatelji Svete rimske crkve jer poriču postojanje boga, isključuju Crkvu iz obrazovanja i odbacuju sve hrišćanske vrednosti.

Ukratko, Katolička crkva je smatrala kako je potrebno praviti kompromise s nacističkom Nemačkom, ali nije pokazivala entuzijazam za Hitlera i njegov pokret. U Hrvatskoj je situacija bila značajno drugačija, jer je hrvatska Katolička crkva pomogla u stvaranju ustaške fašističke države. Istina, crkveni lideri nisu bili podjednako entuzijastični prema ustašama — kardinal Alojzije Stepinac je u tom pogledu bio oprezniji od sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, koji je otvoreno pozivao na istrebljenje pravoslavaca i Jevreja. Ipak, hrvatski lideri Katoličke crkve podržali su Pavelićev režim. Moramo se setiti i da je Vatikan pomogao mnogim monstruoznim ustaškim liderima, uključujući i Pavelića, da pobegnu iz Evrope nakon rata.

Da je NDH 1941. stvorena kao humana i tolerantna država, koja je razumela da mnogi njeni stanovnici nisu ni katolici ni Hrvati, ali da se prema svima treba odnositi jednako, onda je moguće zamisliti da bi takva NDH preživela Drugi svetski rat. Ali s ustašama je na vlast došao najviše radikalno netolerantan element političke scene u zemlji, pa su njihova klanja izazivala očaj čak i kod Hajnriha Himlera, esesovaca prisutnih u Hrvatskoj i kod visokog predstavnika Trećeg rajha u Zagrebu, generala Glajsa fon Horstenaua. Oni su čak pokušavali da intervenišu kako bi spasli neke manjine, jer su videli da ustaška klanja dovode do rasplamsavanja etničkog rata i komunističke revolucije. Neki od njih su se u pismima Hitleru žalili kako nemaju dovoljno vojne moći da intervenišu i zaustave ustaše.

U svakom slučaju, nema nikakve sumnje da lideri fašističke NDH nisu zaslužili da vladaju, niti danas treba da se održavaju komemoracije ili svete mise u sećanje na njih.

*Progovorimo na kraju i o temi kazne, odnosno odmazde nad kolaboracionistima i saveznicima nacista. Koji su ključni zaključci vaše knjige o tome?

Zemlje koje su bile saveznici Nemačke su po sporazumima o prekidu rata bile obavezne da sude svojim ratnim zločincima, i neke su to učinile s više angažmana od zemalja koji su imale pokret otpora protiv nacista. Hoću reći, oko odmazdi se ne može generalizovati.

Jedna je stvar sigurna — proporcionalno gledajući, najmanji broj nacističkih zločinaca osuđen je i kažnjen u Zapadnoj Nemačkoj. A većina masovnih ubica nalazila se tamo. Razlog tome je što je nemačka javnost smatrala da su na suđenjima u Nirnbergu osudili sve ratne zločince i da su tako i Nemci oslobođeni krivice. Još jači razlog za tu apsurdnu situaciju bio je Hladni rat, koji je Britance i Amerikance usmerio na blisku saradnju s nemačkim kancelarom Konradom Adenauerom, a on je tražio da se ratni zločinci ostave na miru. I zaista, oni su zajedno s nemačkim narodom postali uzorne demokrate.

Da pokušam da sumiram: pravda u većini slučajeva nije bila zadovoljena, niti su svi ratni zločinci završili na sudu i bili pravedno osuđeni, ali mnogi od njih su ipak bili kažnjeni i dobili šta su zaslužili. To se ne može reći ni o ranijim ni o kasnijim ratovima. Samo se setite koliko je Amerikanaca osuđeno za zločine počinjene u Vijetnamskom ili Iračkom ratu.


(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

SKANDAL

06.03.2018. 20:59

Komisija koja je odlučila da je ZDS dozvoljen u RH u izuzetnim situacijama i komemoracijama je odlučila da će Hrvatska maknuti sa srpskih grobova u RH sve nadgrobne spomenike koje imaju napisano bilo šta šta vređa hrvatske građane!

Утеривач

06.03.2018. 21:13

Замислитие Србија је била поробљени вазал а НДХ савезник! Ау какво откириће!! Јел` сазнао и да је НДХ објавила рат Америци одмах по оснивању? Као да ми нисмо знали да Србија није била исто што и НДХ! Само што не видим какве везе то има са Недићевом сарадњом са Немцима? Нити га терети нити га ослобађа!

Лазар

07.03.2018. 02:42

@Утеривач - Ми јесмо али многи странци нису, и циљана групација његове књиге нису Срби.

Gnu

06.03.2018. 21:27

Svačija se interpretacija istorije uvažava samo vise ne socijalističke Jugoslavije. U njoj je navodno bilo jednoumlje a u demokratiji jednoumlje je politički nekorektno. Ipak u demokratiji se još manje uvažavaju osecanja potomaka žrtava čije se sudbine i fotografije eksploatisu bez ikakve moralne i materijalne odgovornosti. Farsa od demokratije gde ni žive ni mrtve nema ko da brani od zloupotrebe njihove tragične prošlosti kao da su javna imovina dok kolaboracioniste brane i rehabilituju.

Nikola I.S.

06.03.2018. 21:37

Ustaše su u NDH po zločinima nadmašili Nemce jer su ubijali strasno noževima mučeći žrtve, dok su Nemci to radili industrijski.Italijani su se brzo zgrozili ustaških zločina i odbili su da im pomažu u gušenju Srpskih ustanaka. Pod kraj rata Ruzvelt je predlagao da se Hrvatska stavi pod starateljstvo UN jer Hrvati ne zaslužuju državu. To je odbijeno, a onda je došao Hrvat Broz i umesto kazne nagradio Hr novim teritorijama (i sakrio ustaške zločine), a Srbe kaznio komadajući Srbiju na sedam država

zaliv.net

06.03.2018. 22:09

Od Tita pa do danas svi olako prelaze preko ustaskih zlocina, Tito ih je u vecoj meri prikrivao ili je sprecavao da se otkrije puna istina a od 1990god se ti zlocini ili negiraju ili Srbija i Srbi cute jer se plase reakcije zapada. Naprosto mi Srbi nemamo pravo da cutimo i moramo da ucinimo sve da se koliko toliko pravda zadovolji. Dakle Srbija mora da nadje nacina da tuzi Hrvatsku takodje mora da nadje nacina da popise sto je vise moguce zrtava jer je jasno da sve zrtve nikad nece biti popisane

Miki

06.03.2018. 22:18

@zaliv.net - Pa zato ti je sada taj Tito u Kući cveća a ne u svom rodnom Kumrovcu pa nismo u 91g da se lažemo? Josip Broz Tito, Karadjordjevo 1971g: Prije će Sava poteći uzvodno nego što će hrvati dobiti državu!

Апсурд

07.03.2018. 08:54

@zaliv.net - Да ли вам је познато да се целокупна документација о Јасеновцу налази у Њујорку? Да ли вам је познато да је мало оригиналних документа код нас? За време Тита је практично свака ђачка екскурзија из Србије пре одласка и Кумровец најпре свраћала у Јасеновац? Ако је то тако, на који је начин "заташкан усташки злочин"? Занимљиво, хрватска пописна комисија установила знатно више српских жртава него што је установила српска. Урађена су чак 2 послератна пописа да се утврди укупан броја жртава у рату!

rurik

07.03.2018. 12:50

@zaliv.net - Prilikom casova istorije koji su ukljucivali i Jasenovacke zrtve- sva stratista srba su prelazila milion zrtava. Sad se sve marginalizuje u ime cega...uvlacenja EU i amerima u....

Nikola I.S.

07.03.2018. 15:24

@zaliv.net - To što je najveći srpski dželat još u kući cveća je dokaz koliko je srpskim komunistima ispran mozak. A to izgovoreno 1971 god je bila šarena laža za glupe Srbe, jer je Broz već te godine ustavnim amandmanima prihvatio sve što su iz Zagreba tražili, a 1974 god novim ustavom je Hrvatska postala suverena država kojoj je trebalo samo međ priznanje, a takođe i Makedonija, Kosovo,Vojvodina, BiH i CG (iskomadao je srpsku zemlju na 7 država).

Nikola I.S.

06.03.2018. 23:06

@Zaliv.net Potpuno se slažem da je Broz posle rata zataškao ustaške zločine i da je time što je sprečio popis žrtava omogućio Hrvatima da danas minimiziraju broj ubijenih Srba. Ali Broz je odavno mtrav, a mi smo vrlo malo učinili na ispravljanju te nepravde. Pre tri godine je Vučić u Donjoj gradini (R.Srpska) koja je najveće gubilište Jasenovačkog logora obećao da će sve žrtve biti popisane. Od tada niti je to više ko pomenuo, niti šta preduzeo.

Srboljub

29.03.2018. 11:40

@Nikola I.S. - Svako ko je pročitao neki od udžbenika istorije iz vremena SFRJ zna da ustaški zločini nikako nisu zataškavani, naprotiv. Sve tamo piše, ali sadašnje srbske patrijote nemaju naviku da istoriju uče iz knjiga, nego iz falsifikata sa Fejsbuka.

Tixon

07.03.2018. 08:51

Šta sprečava Dodika da organizuje iskopavanje u Gradini , gde su , po svedočenjima iz tog vremena ostaci najvećeg broja jasenovačkih žrtava ?

rurik

07.03.2018. 12:48

@Tixon - Nista ga ne sprecava. Samo da prikupi jos malo sredstava i podrsku jevrejske zajednice. Cim bude sastavio ovo dvoje doci ce i do toga pa ce opet hrvati da prebrojavaju "nekoliko" zrtava jer kako kazu srbi su tu gledali predstvae dok su im hrvati sluzili hranu i pice.

GALEB BIJELI- ANTE BAN

07.03.2018. 09:55

Razlike izmedju NDH i Nedićeve Srbije vrlo su male i suštinski- NIKAKOVE! Naime- i dan.danas ogroman broj Srba misli da su četnici u te 4 ratne godine dijelili darove! Komšije; još imate šansu provjeriti! Ako službena Srbija te dokumente krije, -a očito krije, imate još živih svjedoka u Sandžaku, srednjoj Bosni,posebno u trokutu Jablanica-Prozor-Gornji Vakuf, okolica Knina,granična zona uz BiH! Dakle; ne možemo naći zajednički jezik čak ni oko prošlosti; i zato nam je razgraničenje bilo nužno!

rurik

07.03.2018. 12:46

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - Ej komsija- sta bi sa gramatikom. Cetnici nisu delili darove jer nisu stigli od vaseg klanja njihovog naroda. Ti uopste ne znas sta znaci cetnik jer ti je toliko dobra istorija. Svaki kraljev vojnik ima pravo da se dici cetnistvom. Vi ste na zalost zaboravili koliko je takvih cetnika poginulo u prvom ratu oslobadjajuci svoje buduce krvnike- tj. vas. Sudbina se poigrala sa postenim kraljevim vojnikom i njegovom pobedom.Poltroni pape i koljaci u ime katolicanstva se nakotise.Toliko.

vuk

07.03.2018. 12:59

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - ma da...to vas najviše i boli...što svijet nikad nije stavio znak jednakosti za ustaše i četnike...svijet nije,al se zato hvatate za brozovu ideologiju...svi smo jednako krivi i zato imamo bratstvo i jedinstvo...

Kakve veze ima

07.03.2018. 13:48

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - Nedić sa četnicima... ovaj mučeni Rvat je sve pobrkao...

Srboljub

29.03.2018. 11:35

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - Pa sad, nije da su bili najbolji ortaci, ali brojni su dokazi njihove saradnje i deljenja naoružanja iz nemačkih magacina. Nemojmo se praviti toše.

Milan

07.03.2018. 13:58

U drugom svetskom ratu su se dešavale strašne stvari na prostorima bivše Jugoslavije, a posle rata su napravljene nove republičke granice na štetu srpskog naroda.Još do sada niko nije dao odgovor na pitanje: Zašto logor Jasenovac u toku četiri godine rata nije nikada napadnut i uništen u kome je bilo oko 760 ustaških koljača, a u neposrednoj blizini od 5-50 km je bilo oko 30.000-40.000 raznih partizanskih jedinica. Tito nikada nije posetio Jasenovac.Zna li iko odgovor na ovo pitanje?

Vid

07.03.2018. 14:34

Pogledajte samo kojiko je američkih pilota spašeno od strane srpskih pokreta otpora a koliko od strane ustaša.Valjda će vam biti jasno ko je ko.

Srboljub

29.03.2018. 11:33

@Vid - Američki piloti, sećamo ih se po dobru. Amerika, naš večni prijatelj.