Obnova Golubačke tvrđave gotova do kraja septembra

Tanjug

04. 01. 2018. u 23:20

Obnova Golubačke tvrđave biće završeni do kraja septembra, u aprilu će biti otvoreno spoljno utvrđenje, a kompletna tvrđava biće otvorena za posetioce od marta ili aprila 2019.

Обнова Голубачке тврђаве готова до краја септембра

Golubačka tvrđava / Foto Tanjug

GOLUBAC - Obnova Golubačke tvrđave biće završeni do kraja septembra, u aprilu će biti otvoreno spoljno utvrđenje, a kompletna tvrđava biće otvorena za posetioce od marta ili aprila 2019. godine.

Direktorka Tvrđave Golubački grad Iskra Maksimović ističe da je tokom 2017. Golubac imao 61.000 posetilaca, ali da zapravo turisti nikada nisu imali mogućnost da uđu u samu tvrđavu iz bezbednosnih razloga.

Ona je u izjavi Tanjugu rekla da će donji deo - takozvane Dunavske kule i plato biti dostupni svim posetiocima, dok će kule 6 i 7 - odbrambene kule na obroncima planine biti pristupačne samo pojedinim kategorijama, ali će se potruditi da ih ostalim turistima približe uz pomoć savremene tehnologije.

Vizitorski centar u podnožju tvrđave zadržaće funkciju koju ima sada - levi blok je kafeterija koja će biti upotpunjena terasama, dok u desnom bloku ostaju info desk, suvenirnica i izložbena postavka sa arheološkim nalazima pronađenim u Podgrađu tvrđave koji pružaju opštu sliku svih civilizacija koje su živele na tom prostrou.

Maksimović kaže da planiraju i da Palata bude muzejski prostor, ali da im predstoji da osmisle koncept izložbe pošto je mnogo predmeta pronađeno koji svedoče o životu u tvrđavi. Manja izložba će biti i u prvoj kuli pored ulaza.

Na Golubačkoj tvrđavi od 2014. godine izvode se kompleksni konzervatorsko-restauratorski radovi uporedo sa arheološkim istraživanjima, a cilj je, prema rečima arhitekte Dragoljuba Todorovića, da tvrđava bude kompletno dostupna posetiocima što do sada nije bio slučaj zbog samog terena na kome se nalazi, ali i magistralnog puta koji je prolazio kroz nju.

Veliki deo poslova je, prema rečima Todorovića, završen, ali predstoji dosta toga da se uradi na spoljašnjem i priobalnom delu utvrđenja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mihailo Vuković

05.01.2018. 15:23

Ne tako davno , Golubac su posećivale desetine hiljada ribolovaca svake godine . Pored prelepe prirode , bio je zagarantovan i ulov . Sada je ta poseta gotovo zamrla . Obala se zasipa otpadom iz kamenolom i zarasta u korov . A gde se može prići obali , nalaze se mnogobrijne ribarske mreže nekoliicine alasa . Da i ne pominjem da je i riba neuporedivo manje zbog krivolova strujom .

Steta bivsi Golupcanin

05.01.2018. 18:18

Golubac je oduvek bio neka vrsta polumrtve varosice.Po rusenju starog nisu nikada izgradili novi bioskop ili dom kulture.U ovih poslednjih dvadesetak godina Golubac nema ni jednu prodaju nekretnine sto samo po sebi dovoljno govori. Kada se prodje glavnom a i jedinom ulicom necete nikog sresti od ljudi pa cak nema ni macaka ili pasa. Potpuno avetinjski grad.A ta tvrdjava nece biti gotova ni za pet narednih godina.Zivi bili pa videli.

Golubac

06.01.2018. 08:24

A šta je sa prethodnim rokovima? Bile su sve pare obezbeđene (1.760.000 evra) i ugovoreno da tvrđava bude završena do aprila 2016. Pare su potrošili, a nisu uradili gotovo ništa, jer je izvođač bio nesposoban, a Austrijskoj razvojnoj agenciji i Iskri Maksimović je bilo važno samo da se izvuku pare. Onda su 2016. Austrijska razvojna agencija i ministar turizma rekli da su obezbedili još 800.000 evra i da će tvrđava biti završena do kraja 2017. Sada je rok proleće 2019. i koliko je to još para?

Rupa bez dna

06.01.2018. 21:22

@Golubac - Koliko je para? Poslednje što je ministar Ljajić pominjao je dodatnih 2,1 miliona evra da se završi tvrđava. Ukupno je to 1.760.000 + 800.000 + 2.100.000 = 4.660.000 evra! To je posao, brate: produžiš rok za dve godine i utrostručiš pare! Zato su uklonili autorku projekta, jer nije htela da muva sa projektom i parama. Zato su uklonili konzervatorski nadzor,jer nije dozvoljavao da se dodaju lažne količine. Zato su uklonili članove upravnog odbora preduzeća, koji su postavljali nezgodna pitanja.

Staklena palata

06.01.2018. 19:25

Da li ce biti izgradjena staklena palata despota Stefana Lazarevica, o cemu su Novosti pisale pre pola godine? Mislim da se tekst zvao STAKLENI ZID NA TVRDJAVI. Tada smo citali da je upravo ova direktorka Iskra Maksimovic trazila da zidovi budu od stakla, kako bi se dobilo vise svetla za izlozbu. Znamo iz clanka da se autorka projekta Marija Jovin veoma bunila protiv tog staklenog zida i da je pisala ministru da se radi o "koruptivnom uticaju gradjevinske mafije". Sta je sa tim na kraju bilo?

ana

12.01.2018. 13:03

Baš me zanima ko će i koliko biti prvi okrivljeni za pljačku donacije i katastrofalnog načina rada na tvrđavi. Za sada svi uživaju zadovoljni rezultatima prolaznog vremena. TRKA U PLJAČKI JOŠ TRAJE.