SJENICA - Kanjon reke Uvac između Sjenice i Nove Varoši, koji mnogi nazivaju srpskim Koloradom i carstvom beloglavog supa, privlači sve više turista iz Srbije, bivše Jugoslavije i iz celog sveta. Kako ističe koordinator rendžerske službe Mesko Rebronja, samo poslednjeg vikenda maja osim više stotina domaćih turista Park prirode "Uvac" posetilo je i nekoliko desetina stranaca.

- Imali smo goste iz Indije, Rusije, Nemačke, Švajcarske, Španije... Oduševljeni su netaknutom prirodom, beloglavim supom, uklještenim meandrima, Ledenom pećinom, ambijentom. Ko jednom sve ovo vidi i doživi, poželi da opet dođe, a na nama je da budemo što bolji domaćini u čemu do sada u potpunosti uspevamo - ističe Rebronja.

Prema rečima Anastazije Kulikove koja je na Uvac došla iz Rusije, lepote Uvca je gledala na televiziji i prosto se zaljubila. Toliko sam oduševljena, posebno krstarenjem kanjonom i posetom Ledenoj pećini, da ću sigurno doći i idućeg leta sa prijateljima iz Rusije.

- Živim u Nemačkoj i već odavno krstarim bivšom jugoslovenskim republikama, videla sam mnogo lepih mesta, ali Uvac i okolina su nešto najlepše što sam videla - iznosi svoje utiske Jovana Vilova, poreklom iz Niša.

Opštine Sjenica i Nova Varoš poslednjih godina veliku pažnju poklanjaju turizmu, koji bi u budućnosti mogao da bude vodeća privredna grana ovog kraja. Predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović naglašava da u iskorišćavalju turističkih potencijala očekuju i značajniju pomoć Vlade Srbije.