Karađorđev dud propada

J. ILIĆ

27. 04. 2017. u 17:40

Spomenik prirode u Smederevu, star tri veka, sve teže odoleva vremenu. Na "Fejsbuku" pokrenuta neobična inicijativa za zaštitu stabla

Карађорђев дуд пропада

Foto: N. Živanović

Dud star oko tri veka, pod kojim je 8. novembra 1805. godine, turski zapovednik Muharem Guša predao ključeve Smedereva Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka, nakon oslobađanja grada, jedini je živi spomenik u Smederevu. Iako je pod zaštitom kao spomenik botaničkog karaktera, sve teže odoleva godinama, a ozbiljnije inicijative kako da se očuva još nema.

Predaja ključeva je bila svečana, jer su Turci ostavili Srbima mnogo topova i municije, a Karađorđe im je dozvolio da izađu iz Smedereva sa vojnim častima i sitnim oružjem, i lađama odu niz Dunav u Vidin, u Bugarsku.

Procenjuje se da je ovo stablo staro između 250 i 320 godina. Prvi put je zaštićeno Rešenjem Zavoda za zaštitu prirode i naučno proučavanje prirodnih retkosti novembra 1959. godine.

Zbog nevremena je, pre tri godine, jedna grana polomljena, a da istu sudbinu ne bi doživeli i drugi delovi vremešnog duda, poduprt je metalnim cevima.

Po mnogima, ova znamenitost zaslužuje više. Tako je na Fejsbuk-stranici "Pružimo ruke našem dudu" pokrenuta neobična inicijativa.

- Dud je simbol sa mnogo značenja. Trenutno ga drže metalne cevi da ne padne, a ideja je da umesto njih grane duda drže "naše ruke" odnosno da se izvajaju muška i ženska ruka koje bi pridržavale grane Karađorđevog duda - navedeno je na ovoj stranici.

Ova inicijativa bi tek trebalo da zaživi, ali o njoj će svoj sud prvo morati da daju i nadležni. Karađorđev dud je u nadležnosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Nedavno je, međutim, dud dobio niži stepen zaštite. Naime, na osnovu Zakona o zaštiti prirode, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pokrenulo je postupak zaštite Spomenika prirode "Karađorđev dud".

Stručnim nadzorom u 2016. godini utvrđeno je da više ne ispunjava kriterijume za svrstavanje u zaštićena područja od velikog značaja, na kojima je bila zasnovana opštinska odluka o proglašenju zaštite 1995. godine. Postupak zaštite prirodnog područja pokrenut je 30. decembra prošle godine, kada je Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio studiju Gradskoj upravi grada Smedereva, kao nadležnom organu.

Sprovedeno je ponovno vrednovanje i kategorizacija, pa je na prostoru Spomenika prirode "Karađorđev dud" utvrđen režim zaštite trećeg stepena.


SPOMENIK VOŽDU

Malo je poznato da je u Smederevu pre više od šezdeset godina bila pokrenuta inicijativa da se podigne spomenik vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu Petroviću.

Predlagano je da se spomenik podigne na Karađorđevom brdu, odakle je on sa ustanicima napadao Turke u varoši, pored duda ispod kog je primio ključeve Smederevskog grada ili pored kuće u kojoj je Praviteljstvujušči sovjet zasedao u vreme Prvog srpskog ustanka. Ovaj predlog nije realizovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Nenad

27.04.2017. 23:33

Kako da se ne osusi kada je poplocano sve oko njega. Da bu odmakili 1-2 metra beton i ploce od stabla pomoglo bi. JKP ni da okopa oko njega.

Милена

28.04.2017. 01:03

Смедерево је последња престоница средњовековне Србије и прва престоница нове Србије. Заслужило је да добије споменик и мудром Деспоту и неустрашивом Вожду! А Смедеревску нахију, која је обухватала и део Војводине, погрешно и тенденциозно називамо "Београдски пашалук".

СРБИН

29.05.2017. 20:32

Само ми невреднујемо своје,чак је за време комунизма био значајнији споменик него сада,срамота!!!!