Golubac: Ruše mu kafanu, ostavljaju toalet

D. MATOVIĆ

11. 12. 2015. u 20:12

Viktor Paunović optužuje vlast opštine Golubac da mu otima očevinu samo zato što je u ekstrazoni: Imamo odobrenje da gradimo na placu. Opština: Nisu dobili građevinsku dozvolu

Голубац: Руше му кафану, остављају тоалет

Ugostiteljski objekat Viktora Paunovića kraj golubačke tvrđave

SPORENjA oko obnove golubačkog kompleksa ne jenjavaju. Glas je ovog puta digao Viktor Paunović, vlasnik kafane "Viktor" koji tvrdi da dr Nebojša Mijović, predsednik Opštine Golubac, nije dao tačnu informaciju u tekstu koji smo objavili protekle nedelje o rekonstrukciji golubačke tvrđave. Mijović je, podsetimo, rekao da je Paunovićeva kafana nelegalno sagrađena i da mora da bude srušena.

- Nije tačno da je objekat izgrađen bez ikakvog papira. Imamo odobrenje Opštine Golubac - tvrdi Paunović. - Moji roditelji su za mene od opštine kupili plac od pet ari i sagradili objekat, uz odobrenje i saglasnost Opštine. Zgrada je sagrađena bez građevinske dozvole, jer nije postojao nijedan uređajni akt da bismo je dobili. To nije naša krivica. Opština nam je napismeno odobrila da gradimo na svom placu.

Paunović tvrdi da opštinska vlast još od 2009. godine pokušava da mu "otme plac i sruši legalno sagrađen objekat". Dostavio nam je i priznanicu na kojoj piše da je njegov otac platio 150.000 dinara za kupovinu pet ari placa. U ugovoru, koji smo takođe od njega dobili, međutim, piše da je zemljište u društvenoj svojini dato na trajno korišćenje Miliji Paunoviću za izgradnju vikendice. Kao što vikendica i kafana nisu isto, tako se razlikuju i kupoprodajni i ugovor o trajnom korišćenju.

- Posedujem nekretninu na najboljoj lokaciji, čija je vrednost enormno skočila zbog realizacije projekta uređenja golubačkog kompleksa. Uslove za kupovinu placa moji roditelji su ispunili - tvrdi Paunović. - Opštinska vlast, ipak, pokušava da ukloni našu zgradu bez ikakve naknade i plaćanja štete. Šest godina se sporim sa njima i plaćam advokate. Od tri spora jedan je skoro završen u moju korist, a dva su u toku.

Paunović optužuje odgovorne da ti predmeti završavaju u fioci, jer je opštinska vlast prekršila zakon.

- Bili su obavezni još 2003. da legalizuju ovaj objekat, kada je moj otac podneo svu dokumentaciju. I pored toga što imamo dokaze da je uknjižen na naše ime, utvrđeno je da se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Đerdap. To nije istina. Opština je prodala plac i uslovila moje roditelje da sagrade parking, kaptažu, rezervar za vodu, i sanitarni čvor sa četiri kabine za decu i turiste koji obilaze tvrđavu.

Paunović nam je sve objasnio, ali smo mi, ipak, pozvali Vladicu Buljbašu, načelnika Opštinske uprave Golupca, da čujemo i drugu stranu. On nam je rekao da je sporni plac sredinom devedesetih godina na korišćenje dobio Viktorov otac Milija za izgradnju vikendice.

- Nije dobio građevinsku dozvolu zbog toga što nije bilo planske dokumentacije - objašnjava Buljbaša. - Milija je u međuvremenu izgradio kafanu koja je radila mnogo godina. Opštinske vlasti su mu 2009. godine oduzele parcelu, jer objekat koji je sagradio nije priveo nameni. Vikendica i kafana nisu isto! Izdata je dozvola za rušenje nelegalno sagrađene zgrade, a Paunoviću je uzeta parcela. Rešenje o oduzimanju potvrdio je i drugostepeni organ, a to je Ministarstvo finansija. Rešenje o oduzimanju parcele je potvrđeno i u sudu i kao takvo uknjiženo.

Buljbaša napominje da se sporni plac nalazi u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Đerdap.

- Republička građevinska ispekcija donela je odluku o rušenju, ali se Paunović žalio komisiji Vlade Srbije - kaže Buljbaša. - Njegova žalba je odbijena, na šta je on podneo tužbu Upravnom sudu. I ona je odbačena, a donet je Zaključak o izvršenju. Upravni sud je prihvatio samo njegovu tužbu protiv rušenja toaleta i još nekoliko pomoćnih objekata. Sačekaćemo i da se taj proces završi. Radimo po zakonu i to nas usporava. Ne bežimo od toga da Paunoviću isplatimo naknadu ako sud tako odluči!


OTIMAJU PLAC?

Rekonstrukcija golubačkog kompleksa finansira se sredstvima Evropske unije, koja je za taj posao izdvojila 6,6 miliona evra. Ceo projekat nadzire austrijska razvojna agencija "Ada". Paunoviću nije bilo teško da otputuje u Beč kako bi saznao šta će se dogoditi sa njegovom kućicom.

- Primio me je izvesni gospodin David, koji je uključen u projekat - priča Paunović. - Pitao me je da li sam došao da se bunim, jer nisam zadovoljan sumom koju su mi platili za eksproprijaciju mojih nekretnina. On tvrdi da su dali novac za to. Rekao sam mu da meni niko nije ništa platio i da opštinska vlast pokušava da mi otme plac i objekat bez ikakve naknade. Bio je iznenađen. Nije mogao da veruje da su dali novac za otimačinu, šikaniranja i diskriminaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Zoran

12.12.2015. 00:23

Unistavaju svakog ko zasmeta a nije njihov kakva deovina,ocevina...gaze preko zivih ljudi!!! Ne daj se Viktore u Strazbur tuzi bandu ukrali su ti nadnoknadu od stranih investitora i jos hoce da te sruse i uniste zivot ne daj!!!

ana

12.12.2015. 10:42

@Zoran - Gospodin David je bio iznenađen a da li bi bio iznenađen da je u njegovoj zemlji neko izgradio vikendicu i poljski nužnik a potom istu pretvorio u kafančinu i kaptirao javnu česmu za potrebe te svoje tvorevine u neposrednoj zaštićenoj okolini spomenika od izuzetnog značaja za njegovu zemlju. Ovo što se radi u Golupcu je velika sramota iznose se laži o razlozima zakašnjenja, o kvalitetu projekata prikrivaju mahinacija, štiti damping izvođač i krije namerno usporavanje izvođenja radova.

Nije tacno Ana

13.12.2015. 16:08

@Zoran - U Golupcu su na vlasti ljudi koji i ne zive u Golupcu.Slazem se da ovo sto se radi u Golupcu je velika sramota ali za opstinske cinovnike koji su nesposobni i lenji.Nije njima stalo do Golupca nego do ocuvanja svojih fotelja.A o renoviranju stare tvrdjave je suvisno i govoriti.I ko je kriv za sve? Opstina i njen predsednik sve je to na teritoriji opstine Golubac a ne u Turskoj.Ne moze se nadzor vrsiti iz Beograda ili neke kafane, nego stalnim prisustvom na gradilistu.

nasa posla

12.12.2015. 17:25

Opstina da odmah isplati ovog coveka i pod hitno ocisti ovo ruglo kraj tvrdjave...samo se blamiraju glupiraju, Golubac se na osnovu turizma odrekao fabrike cementa koja je mogla da napravi industrijski bum u ovom "zaboravljenom " delu Srbije, sad kad imaju istorijsku sansu da se u turizmu visoko vinu, golupcani propadaju jer ih vode pajtasi sa kafanskog stola. Tu se nezna ko sa kim pravi koaliciju ali cilj je svima isti: sto vise u vlastiti dzep !!

Arhitekta

13.12.2015. 08:37

Vlada Republike Srbije je osnovala preduzeće da upravlja tursitičkim prostorom tvrđave Golubački grad. Preduzeće ima Skupštinu u kojoj su predstavnici četiri ministarstva, Turističke organizacije i opštine Golubac - 9 ljudi. Ima i direktora. Ima i advokata. Zar nije posao ovog preduzeća da uredi prostor koji mu je poveren na upravljanje, uključujući i sređivanje imovinsko-pravnih odnosa? Ovde neko ne radi svoj posao. Projekat revitalizacije tvrđave je propao zbog neodgovornog upravljanja.

Očevina

15.12.2015. 19:51

"Viktor Paunović optužuje vlast opštine Golubac da mu otima očevinu"!!! Hahaha, pa ovo je humoristički deo GOLUBAČKE AFERE. Viktorova očevina se u katastru vodi kao vlasništvo Republike Srbije. Mutno, mutno...