SPORENjA oko obnove golubačkog kompleksa ne jenjavaju. Glas je ovog puta digao Viktor Paunović, vlasnik kafane "Viktor" koji tvrdi da dr Nebojša Mijović, predsednik Opštine Golubac, nije dao tačnu informaciju u tekstu koji smo objavili protekle nedelje o rekonstrukciji golubačke tvrđave. Mijović je, podsetimo, rekao da je Paunovićeva kafana nelegalno sagrađena i da mora da bude srušena.

- Nije tačno da je objekat izgrađen bez ikakvog papira. Imamo odobrenje Opštine Golubac - tvrdi Paunović. - Moji roditelji su za mene od opštine kupili plac od pet ari i sagradili objekat, uz odobrenje i saglasnost Opštine. Zgrada je sagrađena bez građevinske dozvole, jer nije postojao nijedan uređajni akt da bismo je dobili. To nije naša krivica. Opština nam je napismeno odobrila da gradimo na svom placu.

Paunović tvrdi da opštinska vlast još od 2009. godine pokušava da mu "otme plac i sruši legalno sagrađen objekat". Dostavio nam je i priznanicu na kojoj piše da je njegov otac platio 150.000 dinara za kupovinu pet ari placa. U ugovoru, koji smo takođe od njega dobili, međutim, piše da je zemljište u društvenoj svojini dato na trajno korišćenje Miliji Paunoviću za izgradnju vikendice. Kao što vikendica i kafana nisu isto, tako se razlikuju i kupoprodajni i ugovor o trajnom korišćenju.

- Posedujem nekretninu na najboljoj lokaciji, čija je vrednost enormno skočila zbog realizacije projekta uređenja golubačkog kompleksa. Uslove za kupovinu placa moji roditelji su ispunili - tvrdi Paunović. - Opštinska vlast, ipak, pokušava da ukloni našu zgradu bez ikakve naknade i plaćanja štete. Šest godina se sporim sa njima i plaćam advokate. Od tri spora jedan je skoro završen u moju korist, a dva su u toku.

Paunović optužuje odgovorne da ti predmeti završavaju u fioci, jer je opštinska vlast prekršila zakon.

- Bili su obavezni još 2003. da legalizuju ovaj objekat, kada je moj otac podneo svu dokumentaciju. I pored toga što imamo dokaze da je uknjižen na naše ime, utvrđeno je da se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Đerdap. To nije istina. Opština je prodala plac i uslovila moje roditelje da sagrade parking, kaptažu, rezervar za vodu, i sanitarni čvor sa četiri kabine za decu i turiste koji obilaze tvrđavu.

Paunović nam je sve objasnio, ali smo mi, ipak, pozvali Vladicu Buljbašu, načelnika Opštinske uprave Golupca, da čujemo i drugu stranu. On nam je rekao da je sporni plac sredinom devedesetih godina na korišćenje dobio Viktorov otac Milija za izgradnju vikendice.

- Nije dobio građevinsku dozvolu zbog toga što nije bilo planske dokumentacije - objašnjava Buljbaša. - Milija je u međuvremenu izgradio kafanu koja je radila mnogo godina. Opštinske vlasti su mu 2009. godine oduzele parcelu, jer objekat koji je sagradio nije priveo nameni. Vikendica i kafana nisu isto! Izdata je dozvola za rušenje nelegalno sagrađene zgrade, a Paunoviću je uzeta parcela. Rešenje o oduzimanju potvrdio je i drugostepeni organ, a to je Ministarstvo finansija. Rešenje o oduzimanju parcele je potvrđeno i u sudu i kao takvo uknjiženo.

Buljbaša napominje da se sporni plac nalazi u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Đerdap.

- Republička građevinska ispekcija donela je odluku o rušenju, ali se Paunović žalio komisiji Vlade Srbije - kaže Buljbaša. - Njegova žalba je odbijena, na šta je on podneo tužbu Upravnom sudu. I ona je odbačena, a donet je Zaključak o izvršenju. Upravni sud je prihvatio samo njegovu tužbu protiv rušenja toaleta i još nekoliko pomoćnih objekata. Sačekaćemo i da se taj proces završi. Radimo po zakonu i to nas usporava. Ne bežimo od toga da Paunoviću isplatimo naknadu ako sud tako odluči!


OTIMAJU PLAC?

Rekonstrukcija golubačkog kompleksa finansira se sredstvima Evropske unije, koja je za taj posao izdvojila 6,6 miliona evra. Ceo projekat nadzire austrijska razvojna agencija "Ada". Paunoviću nije bilo teško da otputuje u Beč kako bi saznao šta će se dogoditi sa njegovom kućicom.

- Primio me je izvesni gospodin David, koji je uključen u projekat - priča Paunović. - Pitao me je da li sam došao da se bunim, jer nisam zadovoljan sumom koju su mi platili za eksproprijaciju mojih nekretnina. On tvrdi da su dali novac za to. Rekao sam mu da meni niko nije ništa platio i da opštinska vlast pokušava da mi otme plac i objekat bez ikakve naknade. Bio je iznenađen. Nije mogao da veruje da su dali novac za otimačinu, šikaniranja i diskriminaciju.