Na Marsu postojao okean veličine Atlantika

Tanjug

07. 03. 2015. u 00:30

Analizirajući njenu atmosferu, istraživači su zaključili da je crvena planeta izgubila 87 odsto svoje vode u svemiru

На Марсу постојао океан величине Атлантика

Na Marsu je pre 3,5 milijardi godina postojao ogroman okean veličine Atlantika, zauzimao 19 odsto površine Marsa, a na pojedinim mestima njegova dubina je bila više od 1,6 kilometara, navode naučnici Američke svemirske agencije u studiji objavljenoj u časopisu Science.

Poređenja radi, Atlantik zauzima 17 odsto površine Zemlje.

Analizirajući njenu atmosferu, istraživači su zaključili da je crvena planeta izgubila 87 odsto svoje vode u svemiru.

Na Marsu je nekada bilo toliko vode da je cela planeta mogla da bude prekrivena njome, i to na visini od 137 metara.

Naučnici, međutim, veruju da je voda formirala veliki okean koji se protezao polovinom severne hemisfere Marsa, te da je na pojedinim mestima njegova dubina iznosila više od 1,6 kilometara.

Imajući u vidu njegovu geologiju, taj deo planete se odavno smatra kao najpogodnije mesto za postojanje okeana.

"Naša studija pružna dobru procenu vode koja se nalazila na Marsu", kazao je Heronimo Vilanueva, istraživač NASA Centra za svemirske letove Godard, u Grinbeltu, u državi Merilend.

"Zahvaljujući ovoj studiji, možemo bolje da razumemo istoriju vode na Marsu", dodao je on.

Najnovija procena zasniva se na veoma detaljnim proučavanjima obične vode koju čine jedan atom kiseonika i dva atoma vodonika (H2O) i teške vode u kojoj jedan atom deuterijuma zamenjuje jedan atom vodonika (HDO).


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Komentator

07.03.2015. 06:58

Kako je Mars izgubio 87% svoje vode? Zašto ne nastave objašnjenje i postave to logično pitanje? Neće zato što je jedini logičan odgovor da se Marsu dogodilo nešto dramatično usled čega je promenio svoju orbitu. To bi onda potvrdilo priče Stewarta Swerdlowa da je davno došlo do sukoba vanzemaljskih civilizacija oko Marsa i planete Maldek koji je uništen u blizini Marsa usled čega je Mars izgubio orbitu i otišao dalje od sunca. Od Maldeka je danas ostao pojas meteorita između Jupitera i Marsa.

alex miles

10.03.2015. 04:22

@Aleksandar - A odkud su onda i od strane koga pretoceni popovi kojih na Marsu u ona vremena nije bilo. Da bude gore, u svetom pismu nema ni reci o postojanju popova.

alex miles

08.03.2015. 04:46

@Goran - Ma ajde, i baba Mari se snilo da je na tom okeanu bog vozio barke i lovio ribu da nahrani Evu. Sve ode u propast. Nema vise ni okeana, a ni boga, a za Evu ne znam.