Praunuka Živojina Mišića otvara stranice porodičnog albuma

Boris Subašić

20. 07. 2014. u 20:45

Vojislava Šipka, praunuka Živojina Mišića, otvara stranice porodičnog albuma i priča o vojvodi i njegovim sinovima. Nesporazumi velikog vojskovođe i dinastije

VOJVODE Živojina Mišića političari i dinastija za koju je ratovao setili bi se samo kad je trebalo vaditi kestenje iz vatre. Posle bi ga gurali u izolaciju. Sličnu sudbinu imala su i trojica njegovih sinova. O dvojici starijih, herojima ratova 1912-1918. posle Drugog svetskog rata nije smelo da se govori jer su ostali verni kralju i otadžbini. Najmlađi sin Vojislav, komunista-idealista, stradao je kad Titovoj propagandi više nije bio potreban za pridobijanje Srba, kaže mr Vojislava Šipka, praunuka vojvode Živojina Mišića.

- Potpukovnik Radovan Mišić umro je u zarobljeništvu. Majora Aleksandra Mišića streljali su Nemci 1941. kao jednog od vođa ravnogorskog ustanka. Deda Vojislav bio je u partizanima, hapsio ga je Gestapo, a završio je na Golom otoku - kazuje Vojislava Šipka.

Ona je čuvar preostale zaostavštine vojvode i njegovih sinova, koje nema mnogo.

- Deo baštine izgoreo je u kući u Struganiku koju su 1941. do temelja spalili Nemci. Odlikovanja i rukopis memoara pradede Živojina moja prabaka Lujza predala je Maršalatu posle oslobođenja. To se desilo pod čudnim okolnostima, kada je išla da moli da joj ne oduzmu stan u kome je živela s ćerkom, snahama i njihovom decom - kaže Vojislava Šipka.

U ĆOŠKU MUZEJA VOJISLAVA Šipka danas brine o mnogobrojnim unucima i čim malo stasaju vodi ih u Vojni muzej. - Nažalost, odlikovanja pradede Živojina još uvek stoje u ćošku muzeja. Moji unuci se čude, kao što smo se ranije čudili ja i moja deca, zašto vojvoda Mišić, koji je toliko dao za Srbiju, do danas nije nikada dobio odaju kakva je ona posvećena Titu - pita se vojvodina paraunuka.

Porodične priče kazuju da je vojvodi, junaku šest ratova, najteže bilo na Krfu, gde su ga 1916. u izolaciji držali regent Aleksandar i Nikola Pašić. NJegova krivica bila je u tome što se 1915. u Peći usprotivio povlačenju vojske i civila preko Albanije. Tražio je da se prihvati odlučna borba s Austrijancima i Bugarima. Posle albanske golgote Francuzi su Mišiću nudili komandu nad grupom armija na Zapadnom frontu, a srpski državni vrh oduzeo mu je sve komandne dužnosti.

- Živojin je još na Krfu i ja predviđam da će tamo i ostati do svršetka rata. Mišić treba da bude kažnjen za njegovu drskost što je tukao Austrijance i tako se proslavio da je ceo svet o tome govorio. E to je doista bio bezobrazluk s njegove strane i to treba kazniti. A još više nanovo je mislio da ih bije i predložio ofanzivu u Peći da spase svoju otadžbinu - ironično je pisala Lujza Mišić.

Tek kad je 1916. počela neprijateljska ofanziva. savezničke linije su se zatresle i kod Mišića je došla delegacija nudeći mu položaj načelnika Glavnog štaba. Vojvoda je tražio samo nepravedno oduzetu komandu nad Prvom armijom. Vođena Mišićevom devizom “U smrt, samo ne stajati” ona je zaustavila ofanzivu i naterala na povlačenje bugarsku vojsku. Bila je to repriza događaja posle Drinske bitke 1914. godine. Tad je Mišić u Mionici lično zaustavio rasulo iznurene srpske vojske i uprkos negodovanju Vrhovne komande, povukao je, odmorio i reorganizovao. Posle nekoliko dana u Kolubarskoj bici, do nogu je porazio Austrougare. Kad je 1918. trebalo probiti Solunski front, opet su zvali Mišića, ali ni posle dobijenog rata vojvoda nije postao miljenik vlasti. NJegov sin Vojislav opisao je mučnu scenu iz 1919. kad je regent Aleksandar vojvodu nazvao neznalicom u vojnim pitanjima.

TRAGEDIJA U VOZU DOK je Vojislav Mišić ratovao s partizanima, bolesnom devetogodišnjem Živojinu bilo je sve gore. Iako je tražio da dečak ode na operaciju u Rusiju, partijski vrh je 1945. naredio da ga pošalje u Zagreb.
- Zagrebački lekari otvorili su lobanju i rekli da spasa nema, da je reč o raku mozga. U vozu prema Srbiji dečak je izdahnuo na rukama majke. Dala je sve što je imala sprovodniku voza da ne izbaci Živojinovo telo napolje - kazuje Vojislava Šipka.

- Šta ja znam a šta ne znam Vi ste mogli da ocenite za vreme rata - odgovorio je Mišić smešeći se.

- Vojvodo, Vi niste zahvalni, Vi ste zaboravili šta sam ja za vas sve učinio - oštro je uzvratio Aleksandar.

- To što Vi mislite da ste meni učinili i to što sam ja dobio od Vas, to ćete Vi dobiti natrag! A moje zasluge meni niko nije dao, već sam ih zaslužio sam. Prema tome, niko mi ih ne može oduzeti - odbrusio je vojvoda.

Zatim je izvadio sat i tabakeru iz džepa i dao ih ađutantu:

- Odnećeš ovo u Kancelariju dvora i odvesti konja pa ćeš kazati: sat, tabakeru i konja, vojvoda Mišić je dobio u ratu, pa pošto ih nije zaslužio, on ih vraća darodavcu! - zabeležio je vojvodin sin mezimac Vojislav.

Roditelji su odlučili da njihov petanestogodišnji sin napusti vojnu karijeru kad se kroz haos revolucije 1917. vratio iz Rusije, gde je bio u kadetskom korpusu. Zahvaljujući očevom ugledu školovao se u Engleskoj i diplomirao agronomiju. Posle rata je kao levičar-idealista u selu Aleksandrovu kod Kumanova kupio imanje na kome je radio rame uz rame sa seljacima koje je prosvećivao. Ubrzo po formiranju zajedničke države vojsku su napustila i njegova braća, karijerni srpski oficiri s mnogo odlikovanja za hrabrost. Potpukovnik Radovan i major Aleksandar sukobili su se sa novim pretpostavljenima, dojučerašnjim oficirima austrougarske vojske.

- Radovan je bio rođeni ratnik. Kao 16-godišnji gimnazijalac pobegao je 1904. od kuće u Makedoniju da se kao četnik bori protiv Turaka. Od 1912. do 1918. on i njegov mlađi brat Aleksandar zajedno su se borili u elitnoj konjičkoj diviziji - priča Vojislava Šipka.

I Aleksandar je pobegao iz gimnazije u - Rusiju, u vojnu akademiju. Vratio se uoči Prvog balkanskog rata. Otac je hteo da ga ostavi kod kuće u Beogradu, ali Aleksandar je krišom otišao u Vranje.

- Od lakše ranjenih zaostalih ili zalutalih vojnika Aleksandar je prikupio četu i stavio se na čelo ove neobične jedinice. Pred samu Kumanovsku bitku on je, tog jutra, prvi ušao u Kumanovo i oslobodio sve taoce iz tamošnjih zatvora - zabeležila je njegova sestra Anđelija Mišić.

Pred Drugi svetski rat Radovan je pozvan da predaje na vojnoj akademiji u Foči. Nije hteo da ostavi svoje golobrade kadete. Interniran je i umro u zarobljeništvu. Aleksandar Mišić je postao jedan od vođa ravnogorskog ustanka.

- Jedne mračne kišne noći posle kapitulacije Jugoslovenske vojske, između 10. i 11. maja 1941, došao je pukovnik Draža Mihailović u Struganik gde je znao da će zateći moga muža, majora Aleksandra Mišića, u kući njegove majke, udove vojvode Živojina Mišića. Prve reči Dražine bile su: “Aleksandre, ti i ja ćemo podići treći srpski ustanak, učinićemo sve da narodu olakšamo ovo robovanje i da se mi stari solunci ne obrukamo. Borićemo se do kraja - zabeležila je Milena Mišić, Aleksandrova udovica.

U kuću Mišića u Struganiku dolazile su kolone oficira i vojnika da se ponovo stave na raspolaganje otadžbini. U istoj kući održan je i sastanak Mihailović - Tito. Komunističkog vođu koga je Draža oslovljavao s “tavarišć” misleći da je Rus doveo je Vojislav Mišić, tada komandir partizanskog odreda.

- Do dolaska engleske misije, kao i pre dolaska Titovog, odnosi između dražinovaca i partizana nisu bili ni neprijateljski ni zategnuti - zabeležila je Milena Mišić.

Nemačka kaznena ekspedicija je 6. decembra 1941. opkolila Struganik i Ravnu goru. Aleksandar Mišić je zarobljen i streljan 17. decembra. Nemci su do temelja spalili kuću.

Vojislav se vratio u Beograd, gde je ostavio suprugu i dvoje dece u stanu s majkom Lujzom i sestrom Anđelijom. Vojvodina udovica je prodavala sve što je imala da bi negovala bolesnog unuka Živojina.

- Gestapo je 1943. uhapsio deda Voju, odveo ga u logor na Banjici i stavio na spisak za streljanje. Spasla ga je neustrašiva baka Lujza. Kad su došli Rusi i partizani, deda Voja je otišao s njima na Sremski front. Istovremeno mu je sva imovina nacionalizovana i konfiskovana - kaže Vojislava Šipka.

Vojislav Mišić je kasnije bio svedok na procesu protiv generala Draže Mihailovića, ali ubrzo je i sam uhapšen. NJegovi sapatnici sa Golog otoka pričali su da je bio podvrgnut najtežim torturama jer je bio sin vojvode Mišića.


NEZAHVALNA OTADŽBINA

SEĆANJA vojvode Mišića objavljena su tek 1969. kad mu je podignut i prvi spomenik. Skromnu bistu u Struganiku nije finansirala država već stari ratnici. Vojvodina praunuka recitovala je tad pesmu koju je Vojislav Ilić mlađi ispevao u čast vojvode:

Ovde, gde u neznan sve zasluge odu

a najlepše delo nepriznato bude,

Otadžbini ti si pružio slobodu

A ona ti pruža - pregršt svoje grude!


POBEDE I PENZIONISANJA

PUKOVNIKA Živojina Mišića, briljantnog vojnika, ovenčanog srpskim i ruskim ordenjem posle ratova s Turcima 1876-1878. prvi put su nasilno penzionisali 1904. zaverenici koji su doveli na vlast Karađorđeviće, jer su smatrali da je on naklonjen Obrenovićima. U vrema aneksione krize 1908. vojvoda Putnik, načelnik štaba Vrhovne komande, zahtevao je da se Mišić vrati u vojsku, da bi zajedno napravili plan odbrane od Austrougarske. On se u Vrhovnu komandu vratio u civilu, jer je prodao uniformu, misleći da mu je karijera završena. Početkom Prvog balkanskog rata Živojin Mišić se nalazio na položaju pomoćnika načelnika štaba Vrhovne komande i bio je desna ruka generala Radomira Putnika. Uprkos blistavim uspesima, politička klika ga 1913. ponovo penzioniše.

- Mučki, bez obaveštenja javnosti, kao plod partijske ćudljivosti, i kao žrtva ministarskog saveta, odsečen je od vojničkog stabla i bezočno stavljen u penziju đeneral Živojin Mišić - pisao je časopis “Pijemont” od 20. septembra 1913.

Pred samo izbijanje Prvog svetskog rata, Mišić je reaktiviran i ponovo postavljen za pomoćnika načelnika štaba Vrhovne komande. Srbija se branila po njegovim planovima iz 1908. godine.

Zabranjeno prenošenje i kopiranje delova ili celog teksta bez odobrenja redakcije Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Milos Simovic

20.07.2014. 21:06

Zivim u inistranstvu i dok sam na odmoru pozeleo sam da posetim Vojni muzej na Kalemegdanu! Postavke u u vojnom muzeju su kao da je 1948god. Sramota je da nema gotovo nista o Nemanjicima,o nastanku srpske drzave, o prvom svetskom ratu, o slavnim vojvodama i slavnim bitkama iz tog perioda,o Kolubarskoj bici gotovo da ima par recinica...ali zato ode o drugi Titi su ode i hvalospevi i mnogim odajama..pa ima vise licnih stvarni i vise se pise o nekom generalu Gosnjaku nego o vojvodi Misicu! SRAMOTA

Miro Markovic

21.07.2014. 07:56

@Milos Simovic - @Milos Simovic. Tito je mrtav. KPJ vise ne postoji. Ali, postoje bivsi komunisti, koji su vesto postavili svoje sinove na sva mesta u danasnjoj vladi i privredi. Jos uvek sede u otetim vilama na Dedinju i sirom zemlje. Odrzavaju "Kucu cveca" kao hram. Vesto su se prekrecili i prilagodili 'demokratiji".Lustraciju zlocina njihovih oceva nece nikako da puste kroz Skupstinu. Pogledaj ko se oprostio od Jovanke Broz.Njen sestric, pomocnik ministra Dacica. Da li ti je sada sve jasno?

Jelena

21.07.2014. 07:57

@Milos Simovic - Upravu ste Milose apsolutno..postavke u vojnom muzeju su u najmanju ruku cudne! Veca i obimnija postavka je o seljackoj buni nego o Kosovskoj bici..kao da je vojni muzej,muzej drugog svetskog rata i muzej o Titu i partizanima!!! Na primer nema reci o Toplickom ustanku,o odbrani Beograda i kao da se stide slavnih vojvoda iz prvog svetskog rata pa su napisali po jednu recenicu u njima!! Narod koji se stidi svoje istorije i svojih slavnih licnosti i ne zasluzuje nikakvu buducnost

Srki

21.07.2014. 08:30

@Milos Simovic - Pa druze Simovicu, Srbiju i vode potomci 48-osmasa. Nista se ne cudite

Spasavaj se ko može

05.11.2015. 14:14

@Milos Simovic - Posle godina života u inostranstvu, došao sam u Beograd i tom prilikom grupno posetio Stari i Beli dvor na Dedinju. Onaj što je grupu vodio i objašnjavao značaj raznih predmeta po odajama, ove je skoro na svakom mestu dovodio u vezu sa Titom. "U ovoj fotelji je Tito sedeo, ovde je spustio ruku, na ovu sliku je bacio pogled, ovo mu je bila najdraža pepljara... i sve u tom stilu i u kući Karadjordjevića. Na kraju smo posetili i grob Titove ljubavnice, sahranjene na placu Karadjordjevića.

Јабре

21.07.2014. 00:10

Хвала несмртном војводи за све што је учинио за наш народ ! Не треба држава ништа да му даје ништа није ни хтео, то да је служио свом народу и одбранио му слободу и право на постојање то је част вреднија од свега на овом свету !

Dule Los Angeles

21.07.2014. 04:51

Vojvoda je bio bistrog uma i nepokolebljiv. Susta suprotnost politicarima.Bio je najboli Vojnik u Svetu toga vremena.Kralj Aleksandar je-"kao sa uma sisao",govorio je njegov lekar.Bolesljiv,usamljen,nikom nije verovao. Imao je jako nisko misljenje o-Srbima. Brata,prestolonaslednika je strpao u ludnicu,da bi se docepao krune.Ipak,bio je -plitkog uma. Zato su ga masoni lako nagovorili da "trampi"Srbiju za Jugoslaviju. Vojska na celu sa Misicem,i Pasic(u pocetku)su bili-protiv.Vojvoda -do kraja.

из главе

21.07.2014. 07:03

стидимо се дивова, клањамо се протувама, зато имплодирамо, духовно, демографски, територијално, имовински

Djoka

21.07.2014. 10:01

@Zbogom Juzni Tok - Ti Heroji su ti omogućili, da danas možeš pisati jekavski budalaštine kao u znak zahvalnosti,što to ne činiš na madjarskom,nemačkom ili italijnskom jeziku!Eto kako!

Spanulis

21.07.2014. 10:12

@Zbogom Juzni Tok - Srbija je onolika koliko treba da bude i te pobede i te junake Srbija je radjala UVEK,ali UVEK u odbrambenim ratovima!!!! Mi nismo za razliku od nekih ,,susjeda" nismo bili saradnici raznoraznih okupatora,nacista,Hitlera,nismo imali Jasenovac gde su ljudi ubijani na najuzasnije nacine da su se i sami Nemci cudili...zlocine kakve su pocinili ljudi koji govore nasim jezikom a medju kojima je bio drug Tita u Macvi su nesto najuzasnije sto se desilo u ljudskoj istoriji!

Milan

21.07.2014. 10:18

@Zbogom Juzni Tok - Srbija nije mala sve dok ima jednog Misica,Stepu Stepanovica,Bojovica,Putnika,Karadjordja,hajduk Veljka,cara Lazara,sve Nemanjice i mnoge,mnoge druge velikane..to narod koji se dici ustastvom,Tompsonom nikada nece shvatiti

Srki

21.07.2014. 08:29

Da se slusalo Misica, ne bi bilo Juge. No Karadjordjevic je mora slepo da izvrsava naredjenja engleza koji su ga doveli na vlast, a to je odvelo Srbe u propast. Kasnije, za okretanje prema Nemackoj je dobio metak u Francuskoj

Jovana

21.07.2014. 08:29

Ne znam sta da mislim. Vojvodin unuk je svedocio protiv Draze Mihailovica. Nemam vise reci. Ustvari, najbolje je onima koji su jos cetrdesetih i pedesetih godina otisli iz Srbije, a mi ovde placamo i dan danas danak zbog ovakvih slucajeve kada unuk proslavljenog srpskog vojvode staje na stranu tada nepoznatog coveka-Broza koji je unistio njegov narod. Nemam vise reci za nas Srbe. Mi samo tumaramo cas ovamo cas onamo. Nama nista nije sveto.

коста

21.07.2014. 09:13

Ваљда ће ово прочитати неко из врха власти, цивилне или војне, свеједно, и начинити пут до куће-музеја Живојина Мишића. Скоро сам ишао с породицом у Струганик, у кућу-музеј војводе Живојина Мишића, срамота и за општинску власт и за српску власт али и за војне власти што не направе пут који води његовој кући.

Miladin

21.07.2014. 09:56

Besmrtni vojvoda iz valjevskog kraja, gde su svi veliki ustanci zapocinjali..... Gde se Sumadija sudara sa Kolubarom. Ko nije posetio vojvodinu kucu, predlazem da izdvoji vreme i ode.

krle - dron

21.07.2014. 12:43

O ponasanju Karadjordjevica o svemu sto je srbijansko netreba trositi reci,ovo je jedan detalj u masi koji potvrdjuje da se 1903- srbiji nikada nije smela dogoditi,dodjose je iskljucivo zanimala vlast i pohlepa za jos vecom vlascu u nekoj velikoj drzavi yu- ,1903- srbiji je izmaknut tepih zivota ispod nogu posle cega se sunovratila u bespovratni ambis gde je u krvi komadana i mentalno zlostavljana od prokletih komunjara do dana danasnjih,Apis je prodajuci veru za veceru unistio srbiju.

Dule Los Angeles

21.07.2014. 17:11

@krle - dron - Apis je bio najveci Srbin toga vremena,i bio je jedan od oko 100 zaverenika. Organizator i verovatni ubica,je kapetan Masin,brat."kraljice" Drage.Njen muz-major Masin,je ubijen po naredbi kralja Milana a sa znanjem kralja Aleksandra. I Milan je bio u ljubavnoj vezi sa"crnom udovicom" Dragom,i vrsio je veliki preitisak na "Sasenku",da je se oslobodi. .Posle zestokih svadja oca i sina,Milan je napustio Srbiju,a ona je postala"kraljica". Kraljicu je Narod mrzeo,jer nije mogla da rodi-naslednika.

krle - dron

22.07.2014. 11:12

@krle - dron - Apisa su za velikog srbina isfabrikovali dodjosi jer su tada ziveli u zabludi da srbijanci treba da svi izginu da oslobode bosnu,Obrenovici su tu imali jedini meru kao i kod oslobadjanja od turaka,znaci vrhunski rad glavom za ono vreme,a prica da je Masin brat organizator je sa kvantasa,sto ?? da mu nije bivsi Masin bio ljubavnik pa je zeleo osvetu.O Milanu nije jos nista originalnog napisano,uradio je veliki posao za polozaj srbije u becu ,zato su englezi i platili Apisa,rat se pripremao...

ranko75

01.02.2015. 07:20

Aleksandar dao Misicu Konja,sat i tabakeru, a posle smatrajuci da mu je mnogo dao to mu nabija na nos,pa mu ovaj poklone vratio.To govori da je Aleksandar bio los covek.Jedino sto je uradio dobar gest prema rusima iz zahvalnosti ruskom caru Nikolaju II,te primio ruse koji su izbegli od komunista i dao im dobre uslove,ali unutar zemlje nije bio kapacitet.Jugoslaviju on da vodi nije umeo, i niko drugi soim Tita ne bi umeo.Zato se je i raspala.

Кантор

05.11.2015. 13:54

@ranko75 - Александар је табакеру која је била његово власништво поклонио, а Тито је нађену златну табакеру Александра поклонио свом потчињеном, тамо неком партизану. Како је тек Тито је тек био мућак кад је поклањао претходно од других отето. И нова власт се отимачина није одрекла, па где год може да примени комуниустичке прописе задржавања отетог, она то великодушно спроводи. Тито је умео да води земљу мецима у чело, батинама у ОЗНИ и пљачкању. И то је за тебе успешно вођење државе несрећниче.

Dragan

13.06.2019. 13:21

Odličan članak iz Novosti,istina na videlo.Vojvoda Mišić je bio pravi srbin,svi veliki ljudi u Srbiji loše prolaze,samo bitange i liferanti uspevaju.Bio je protiv albanske golgote i ujedinjenja sa hrvatima,da su ga poslušali sada bi možda bili velesila na Balkanu sa 30 miliona srba,ali nažalost teško pored Engleske.Slava svim junacima,stižu naši sa istoka,nadam se da će Sunce slobode i prosperiteta od 2021 u Srbiji zasijati mnogo jače....