Kneginja posle sedam decenija kod kuće

V. Crnjanski Spasojević

30. 06. 2014. u 16:03

Kneginja Jelisaveta i knez Aleksandar Karađorđević sutra u vili „Crnogorka“. Crnogorska ambasada preseliće se u Čakorsku 2, a konzulat u Knez Mihailovu ulicu

KNEGINJA Jelisaveta i knez Aleksandar Karađorđević, deca namesnika kneza Pavla i kneginje Olge, prema pravosnažnom i izvršnom rešenju Agencije za restituciju, trebalo bi 1. jula da uđu u vilu „Crnogorka“, u Užičkoj 1, saznaju „Novosti“.

Takav dogovor postignut je sa Vladom Crne Gore, čija ambasada je poslednjih decenija koristila ovu vilu, a pregovori su tekli u prijateljskoj atmosferi. Kako tvrde izvori „Novosti“, vlade Srbije i Crne Gore potpisale su 17. juna Sporazum o reciprocitetu, po kom će razmeniti nepokretnosti. Ambasada Crne Gore ubuduće će biti smeštena u Čakorskoj 2, a konzulat na samom početku Knez Mihailove, u srcu Beograda. Dok se ne useli u Knez Mihailovu, konzulat će privremeno koristiti pomoćnu zgradu na imanju kneginje Olge koje je vraćeno njenoj deci.

Ovih dana kuću u Užičkoj, nekadašnjoj Rumunskoj 1, posetio je i Nikolas Balfur, sin kneginje Jelisavete, inače arhitekta, koji živi u Londonu. On je početkom godine u britanskoj prestonici otvorio bolnicu za pripremu trudnica za porođaj i oporavak posle njega. Zato je i došao da pogleda imanje kneginje Olge i lično se uveri da li bi eventualno i na njemu mogla da se izgradi zgrada ili rekonstruiše neka od postojećih za slične namene. Naravno, ako bi za to dobio saglasnost kneza Aleksandra. Jer, on i sestra dele majčino nasledstvo po pola.

Kneginja Jelisaveta, inače, kako nam je neformalno potvrdila, planira da priredi veliki prijem u čast ulaska na svoje imanje. Prijemu će, pored sina i ćerke Ketrin Oksenberg, kao i članova šire porodice, prisustvovati visoki zvaničnici vlada Srbije i Crne Gore i gosti iz inostranstva.

Agencija za restituciju je prvostepeno rešenje o vraćanju vile „Crnogorka“ donela još u junu prošle godine, na osnovu zahteva koji su naslednici kneza namesnika podneli 8. novembra 2012. Rešenje je postalo pravosnažno krajem prošle godine i od tada traju pregovori da se Crnogorcima obezbedi adekvatan smeštaj u Beogradu.

Ova vila ima 875 kvadrata sa dvorištem površine 6.845 kvadrata, mali bazen, mozaike i fontane. Vilu je kupila kneginja Olga u martu 1940. godine, sa željom da se ona i knez Pavle, kada prestolonaslednik Petar postane punoletan, presele u dvorac na Brdu kod Kranja, a da ovde borave kada su u Beogradu. Porodica je, inače, pre odlaska iz zemlje živela u Belom dvoru, gde je kneginja Jelisaveta rođena i provela prve četiri godine života. U okviru istog kompleksa, u Starom dvoru, živela je udovica kralja Aleksandra, kraljica Marija, sa sinovima Petrom, Tomislavom i Andrejem.

Kneginja Olga je bila kćerka princa Grčke i Danske i Helene Vladimirovne od Rusije. Raspolagala je imovinom velike vrednosti, koja joj je, kao i ostalim članovima dinastije, oduzeta 2. avgusta 1947. Vilu je kupila od Beogradske zadruge, a imanje se sastojalo od parcele 181 sa zgradom, dvorištem i vrtom, i parcele 180 sa vinogradom na Topčiderskom vencu. Svih 14.354 kvadrata plaćeno je u ono vreme 3,7 miliona dinara. Posle rata u „Crnogorki“ je neko vreme živeo visoki funkcioner Edvard Kardelj, a potom je zgradom upravljao „Dipos“ i dao ju je 1994. na korišćenje zvaničnoj Podgorici.

Princeza Jelisaveta posetila ju je prvi put početkom devedesetih, posle povratka u zemlju nakon pola veka izgnanstva.


STVARI NA ČUVANJE

Stvari Ambasade Crne Gore, na osnovu postignutog sporazuma, još neko vreme će ostati u Užičkoj 1, dok se potpuno ne adaptira Čakorska 2 za useljenje, koje se očekuje vrlo brzo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

LAKI

30.06.2014. 17:47

@Mali Perica - nije trebalo otimati pa ne bi bila prinudjena da trazi ono sto joj pripada da joj se vrati.da li pravno mislite da je to uredu?

guy evelin

30.06.2014. 16:39

,,vilu je kupila olga 1940 ... ,, odkale? jel znjala jecam po ceo da pa od toga zaaradila? ili je hranila svinje i krave? ili je kopala rudnike? i mojima su prevo ustase pa i komunisti oteli 600 hektara zemlje i spalili dve kuce pa nikom nista, vazno da se ova gospodja od 70 godina sva namzala i zategla, potrosilo se zlato pa opet pijavice na grbacu naroda

Ivka

30.06.2014. 17:37

@guy evelin - Odakle, kažeš? Valjda je kraljica trebala tebi da položi račune, kada je kupovala vilu 1940.

Miladin

30.06.2014. 17:02

nemam ni trunku postovanja prema aristokratiji bilo cije zemlje. Sve je to zaradjeno i oteto od mucnih seljaka, i siromasnih gradjana, i na ljudskoj nesreci dihgnuto. Kao i aristokratija Engleske, Sveske itd. Francuska burzoaska revolucija i komunizam su bili samo pokusaji da se to izmeni, i pruzi sansa ljudima koji rodjenjem ne upadaju u tih 0.0001%. I strahota, opet ih ima i dalje.....

Borislav

30.06.2014. 18:31

@Miladin - Meni se čini da vi neznate čitati dobro. Zar niste pročitali da je raspolagala imovinom velike vrednosti, koja joj je, kao i ostalim članovima dinastije, oduzeta 2. avgusta 1947. Vilu je kupila od Beogradske zadruge, a imanje se sastojalo od parcele 181 sa zgradom, dvorištem i vrtom, i parcele 180 sa vinogradom na Topčiderskom vencu. Svih 14.354 kvadrata plaćeno je u ono vreme 3,7 miliona dinara. Kako onda možete tvrditi da je to oteto od bilo koga? Sramite se i vi i istomišljenici.

tim

30.06.2014. 22:07

@Miladin - Nije oteta nekretnina nego novac kojom je ta nekretnina kupljena. Posle I svetskog rata su izdate ratne obveznice za koje tajno tvrdilo da nece biti naplative pa su drasticno izgubile na vrednosti. Kralj Aleksandar ih je pokupovao i kasnije prodao po nominalnoj vrednosti jer je "vest bila lazna". Tako se obogatio a i Srbija mu je bila mala pa je zeleo i stvorio veliku Jugoslaviju bratskih naroda i narodnosti. Posledice osecamo i danas a kao zahvalnost nazvan je najlepsi bulevar u Beogradu

Jordan

30.06.2014. 17:10

Zasto su 17.juna ove godine Vlada Srbije i Crne gore potpisale sporazum o razmeni nepokretnosti. Kakva razmena nepokretnosti. Nije valjda da smo im sada mi opet dali na besplatno koriscenje vilu u toj Cakorskoj ulici umesto ove nazovi "Crnogorke". Mi veliku cenu placamo u Crnoj Gori za zakup zgrade u kojoj je u Podgorici smestena na sa Ambasada a Crna Gora kod nas dobija besplatno sve. Kakvo oni polazu pravo na tu vilu nazvanu §Crnogorka" jel to zbog Peka Dapcevica koji je osvojio 1944. Dedinje.

Побјешњели Максо

02.07.2014. 07:42

@Jordan - Дух и (не)дело комунистичког генерала Дапчевића ће нас још дуго пратити и спотицати. Све док се само не ослободимо и повратимо. Сви срби да се сложе и умноже и да нас Бог види.

Vitez

30.06.2014. 17:11

Potraži Jelisaveta i to u Sloveniji, što samo Srbija sve da ispoštuje. Ali Vaš otac je bio legenda i najmudriji Karađorđević i neka Vam je sa srećom.

Vitez Joca sa podvezicom

30.06.2014. 18:04

@Vitez - U čemu je bio legenda,time što je kupovao slikePa to može bilo ko ako ima para.Dar je novac zaraditi a potrošiti to može samo div, junak.Najmudriji Karadjordjevći,opet u čemu?Time što je vruć krompir,u vidu nadolazećeg drugog svetskog rata,želeo predati nekom drugom.Svom mladjanom sinovcu,kao regent.Petar,mlad,ne iskusan,okružen razno raznim avanturistima samo ne patriotima.Knez Pavle je posedovao samo ljubav prema umetninama.A prema otadžbini ne bi se reklo,jer je zdimio,baš kao i mnogi drugi.

Posmatrac

30.06.2014. 18:34

Pohlepi Karadjordjevica, a pogotovu Jelisavete, nema kraja. Jasno se vidi sto se dovukla ponovo do Srbije. Sramota.

alex miles

01.07.2014. 06:22

@Posmatrac - da posmatrac, popovi je dobro naucise, te postade alava poput njih. Sta ces, bice da je urodjeno !

bane

30.06.2014. 18:53

Ove krvopije samo traze,a zaboravise onu sitnicu [Srpko zlato koje su njihovi pokrali],kada ce to da vrate,ili smatraju da je tako sto rade normalno i da bi Srbija morala da bude ponosna sto je pokradjena od njihovih predaka i sto je ovi i dalje kradu uz saglasnost vlastodrzaca danas.

da da

30.06.2014. 19:23

Ona Karadjordjevic a ko su Nikolas Balfur i Katrina Oksenberg jer se tako cuva loza,jel i mi to treba da podrzimo.

Vido'je

30.06.2014. 21:42

@da da - .Све сами коментари титових дупелизаца!А јеси ли ти платио тај стан у коме живиш када су те довели у Београд.А што се тииче имена, па ви титоичићи сте отерали оне који сада још увек са муком врачају своје, па су се нормално удавали и женили тамо где су били у изгнанству.А ти или ти твоји родитељи, када сте дошли у Београд, шта сте донели са собом?У чије и на чије сте ви дошли? То није отето, јел'да?Срам вас било!.

SRBIN CG

01.07.2014. 01:08

@da da - A zasto tvoj neko ne povede narod u slobodu? Slavno su nas vodili u borbi za slobodu i krvlju placali to sto su bili najveci Srbi od svih nas...Sram te bilo komunjaro jedna! Sve da se vrati slavnoj dinastiji!!!!!

ja

30.06.2014. 20:30

strasno je koliko je gneva i pakosti prema kraljevskoj porodici... izvinuli smo se svima koji su nas satirali i hodali po ovoj planeti, a za svoje od boga dane samo je pljuvacka ostala... pa nije ni cudo sto nas bog stalno kaznjava u crkvama i manastirima pustara, na televiziji fukara Boze oprosti i pomiluj nas.

из главе

30.06.2014. 20:48

kod komentara dominiraju titoističke "činjenice" i filozofija, mutir'o gen, šta ćeš ...daleko od toga da su današnji Karađorđevići idealni (anglo-servilnost, podržavanje eu puta, podržavanje svakoj vlasti radi ličnih materijalnih interesa...), ipak mislim da bi kritika trebala da bude usmerena da se aktivno uključe u sabiranju Srbstva, jer takvi smo, kakvi smo, drugih nas nema, moramo ostaviti potomstvu nešto.

vlada

30.06.2014. 20:50

Bože, baš je zaslužila! Tako sam srećan, dodje mi da im dam i NAŠU tročlanu garsonjeru, makar za KUCU!?

Gorica

01.07.2014. 14:02

@vlada - Kakva je to troclana garsonjera ? Mora da si imao velike zasluge kad ima tako egzotican naziv !

Miodrag D. Jovanović

30.06.2014. 21:13

Pročitavši većinu komentara, konačno sam shvatio da našem narodu nema spasa! Pomoću komunjarskih lagarija, polupismenim srbima je definitivno ispran mozak i oduzeta svaka mogućnost za zdravorazumsko rezonovanje. Odsustvo elementarnih moralnih nazora samo je potvrda gore navedene konastatacije... Zbilja žalosno!

Sivcan

01.07.2014. 14:19

Toliko sam srecan zbog princeze i princa da se bojim da ce mi oci iskociti od srece!Jadna sirotinja neka pase travu a bogati neka su jos bogatiji.Demokratija.

4c

02.07.2014. 09:41

@Sivcan - Ima se,moze se................ i prijem za bjelosvjetsku elitu ce te platiti,pa odrzavanje objekata i jos kojesta,ali nije to nista budite sretni sta imate kraljevsku familiju,mnogi nam zavide, ima da poludimo od srece hahahhaaa,uskoro vracaju tvornice radnicima,samo jos malo,malo sutra hahhaaa