Tajni dnevnik ustaše koji je koordinirao „pacovskim kanalima“

Boris Subašić

30. 11. 2013. u 21:27

Na crnom tržištu poverljivih dokumenta pojavila se arhiva Krunoslava Draganovića, zločinca i velikodostojnika iz NDH. U Hrvatskoj pripremaju teren da, pored Stepinca, bude uveden u red posvećenih

NA crnom tržištu poverljive dokumentacije pojavio se posle 36 godina šifrovani dnevnik, prepiska i zapisnici sa saslušanja Krunoslava Draganovića, jednog od najznačajnijih rimokatoličkih velikodostojnika Nezavisne Države Hrvatske. Reč je o zločincu koji je, paradoksalno, kao slobodan čovek mirno umro u SFRJ, naglašava istoričar prof. dr Veljko Đurić Mišina.

- Sad je otkrivena Draganovićeva beležnica u koju je od 1941. zapisivao bitne stvari i prilagao poverljivu prepisku. Jedan deo beležaka pisan je na latinskom, a deo je u šiframa - kaže dr Đurić.

On smatra da Draganovićeva dokumentacija potiče iz arhiva jugoslovenske ili hrvatske službe državne bezbednosti. Ona otkrivaju da je navodno hapšenje Draganovića donelo više koristi hrvatskim separatistima nego Jugoslaviji.

- Draganović je došao u Jugoslaviju 1967. godine, a iako je 1945. proglašen za ratnog zločinca dobio je posao profesora na katoličkoj bogosloviji u Sarajevu i diskretnu slobodu kretanja. U mestima koja je najčešće posećivao posle tri godine je buknuo Maspok, koji je u mnogo čemu imao izvor u ustaškoj ideologiji - navodi dr Đurić.

Draganović je u „kratkom životopisu“ naveo stotinak imena katoličkih sveštenika i institucija u Vatikanu, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Španiji, koje je koristio kao obaveštajne veze.

- Draganović bio višestruki špijun, sarađivao je s vatikanskom, engleskom, nemačkom, italijanskom i američkom tajnom službom i tako koordinirao „pacovskim kanalima“: sistemom kreiranja lažnih identiteta, skrivanja i organizovanja transporta nacističkih i ustaških glavešina uz pomoć Crvenog krsta, Karitasa i drugih katoličkih humanitarnih organizacija - navodi dr Đurić.

Istoričar ističe da se uključivanje britanskih i američkih obaveštajnih službi u ovaj prljavi posao mora posmatrati u kontekstu Hladnog rata, jer su oni nacisti i ustaše posmatrani kao korisni u potencijalnom sukobu sa SSSR.

- Arhivska građa ukazuje da je britanska tajna služba čuvala u samostanu Antu Pavelića, kao i da je američka služba znala za njegovo prebacivanje u Južnu Ameriku, uz podršku Vatikana - kaže dr Đurić.

U autobiografiji Draganović potvrđuje da mu je britanska veza u Vatikanu bila najvažnija.

- Uspostavio sam dobre veze s više važnih osoba diplomatskog sveta, s nemačkim poslanikom pri Vatikanu baronom Vajcekerom i njegovi savetnikom Fon Braunom. Najvažnija veza bila je ipak engleski ambasador u Vatikanu lord Osborn - zapisao je 1943. Draganović.

“SPASAVAO“ I ZLATO DRAGANOVIĆA nisu optuživale samo žrtve, već i dojučerašnji saborci iz ustaškog pokreta i ekstremnog hrvatskog klera. On se u biografiji brani od tih optužbi da je Hrvate iz logora za emigrante prodavo kao belo roblje. - Poznato mi je da sam često bio optuživan da prodajem ljude i pri tom zarađujem velike novce od 100 do 1.000 nemačkih maraka po posobi. Izjavljujem da mi je pred bogom i pred ljudima u toj stvari savest sasvim čista - zaklinjao se Draganović. Njega je emigracija optuživala da je opljačkao lavovski deo od 400 kilograma zlata iz Državne banke NDH.

Navedeni Ernest fon Vajceker se do 1947. krio u Vatikanu od suda za ratne zločine zbog saučesništva u masovnom deportovanju Jevreja. Kad je izašao osuđen je na sedam godina zatvora, ali je pomilovan i pušten posle samo nekoliko meseci. Njegov sin Rihard fon Vajceker, bio je prvi predsednik ujedinjene Nemačke. Vajcekerov savetnik fon Braun (brat nacističkog naučnika, kasnije direktora NASA Vernera fon Brauna) postao je kasnije nemački predstavnik u UN.

Preko vatikanskih diplomata Draganović je održavao veze i sa hrvatskim ministrima u jugoslovenskoj kraljevskoj vladi u Londonu. To potvrđuje pismo od 13. septembra 1944. najverovatnije Juraju Šuteju, ministru u vladi Tito-Šubašić. On jugoslovenskom ministru šalje i fotografije u svešteničkoj odeći i civilu s molbom da mu „radi hrvatske stvari“ nabavi engleski pasoš viziran za odlazak u Ameriku.

Draganović šalje i upozorenje dr Ivanu Šubašiću da nipošto ne dozvoli vraćanje zemlju Srbima proteranim iz „Hrvatske, Slavonije i Srema, najužeg životvornog područja Hrvata“

- Nipošto se ne smijemo prevariti i nazad obećati zemlju i time samo produžavati akutnost srpskog pitanja u hrvatskim zemljama. Treba hladno i polagano postupati, a ako u izvanrednim slučajevima treba davati odšetu neka onda bude u budućnosti - naređuje Draganović.

Njegova želja se delimično ostvarila, Brozov režim je doneo zakon o zabrani povratka Srba prognanih iz NDH u socijalističku Hrvatsku. Bio je to direktan nastavak Draganovićevog rada u Zavodu za kolonizaciju NDH, koji je od 1941. na zemlju oduzetu od Srba i imanja Srpske pravoslavne crkve u Sremu i Slavoniji naseljavao Hrvate iz BiH.

On je u NDH u praksi primenio tezu s kojom je doktorirao na Papskom institutu za istok. Ona tvrdi da Srbi na području Hrvatske i BiH ne postoje, već da je reč o „popravoslavljenim“ Hrvatima. U Pavelićevoj državi je Draganović odmah postao član Verske komisije za prelaznike na katoličku veru, koja se bavila pokrštavanjem one trećine Srba koji nisu bili određeni za ubijanje ili progonstvo.

- U Hrvatskoj se trenutno pažljivo izrađuje obimna doktorska teza o dobrotvornom radu profesora Krunoslava Draganovića. To je verovatno uvod u proces beatifikacije, uvođenje u red posvećenih, pored Stepinca. To dokazuje da je Draganović jedan od najuticajnih ljudi u hrvatskoj kulturi - smtara dr Đurić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (44)

dejan

30.11.2013. 22:41

hrvati stalno negiraju da je njihova drzava naslednik ndh. medjutim to u praksi stalno pobijaju. npr sa davanjem penzija ustasama iz 2sv. rata. monogo je i drugih pokazatelja. ne mislim da je to lose za srbe jer stvari najzad izlaze na cistac. a to bi trebalo da upotrebe i u hagu za dokazivanje genocida odnosno njegovog kontinuiteta. da ne spominjem i navijanje na stadionima.

sMile

01.12.2013. 07:35

@dejan - Preokupirani ste ustasama, oni se borili za Hrvatsku, a nazalost i Srbi se borili za Hrvatsku,, Najvece borbe u drugom svetskom ratu su vodjene izmedju Srba Cetnika i Srba Partizana, kokali se do besvesti,,!! a sta reci na to,,?? ali je izgleda sladje pisati o Titi, Ustasama, Belogardejcima,, itd,,!! ;-))

e

01.12.2013. 10:39

@dejan - E moj šiptar, pa i vi ste se kokali između sebe. Koliko je samo nelojalnih šiptara pobijeno 1999. godine od strane UČK,,?? ;-))

BAKIR

30.11.2013. 23:04

U ovo vam nebi povjerovao ni moj sin od 8 godina. hhahahah, pa sta je ovo, i sta je bilo kad se je autor ovog clanka probudio.

Radovan

01.12.2013. 02:03

@BAKIR - E moj Bakire, za par godina niko nece verovati ni da je 400 hiljada Srba isterano iz Hrvatske 90-ih godina, a celi svet zna da je to istina, isto kao sto i ti to znas.

sMile

01.12.2013. 07:31

@BAKIR - Radovane,, Radovane@ i ja znam da si pogresio,, ?? 4 miliona Srba je isterano iz Hrvatske,,!! heheheheee,,!! ;-))

Radovan

01.12.2013. 12:54

@BAKIR - Vidis moj Bakire kako to pocinje. Prvo se kao zeza s tim, a na kraju ce biti kao da je Radovan to izmislio.

Bas smo mi neki lepi narod

30.11.2013. 23:07

Lepo, u nas nije bilo kleronacionalista,svestenika u saradnji sa okupatorima, nije bilo izdajnika , nije bilo pete kolone.Jedini smo se u Evropi zajednickim snagama suprostavili okupatoru tako da nam je danas Srbija jedinstvena ,lepa ,napredna i u ekonomskom prosperitetu.Cvrc Milojka.

Dusan

30.11.2013. 23:27

Sta da dodam, a da to vec ne znamo? Katolicka crkva (citaj: Vatikan) je zdusno pomagala sve slocince iz Drugog Svetskog rata i omogucavala ustasama da posle izgubljenog rata prebegnu, najcesce u Juznu Ameriku. Oni nikada nisu kaznjeni za svoje monstruozne zlocine.

Spiridon S.

30.11.2013. 23:29

"Brozov rezim doneo zakon o zabrani povratka Srba prognanih iz NDH u socijalisticku Hrvatsku.."slican zakon je postojao za prognane Srbe sa Kosova,isto od dragog nam i nikad prezaljenog Joze..austrougarskog kaplara..

Srbizacija

01.12.2013. 10:58

@Spiridon S. - Po velikosrpskoj ideologiji Hrvatima prijeti biološki nestanak.Da se to ne dogoditi Hrvati to spriječavaju.

Jugoslava Pravdic

01.12.2013. 00:22

Zato, narode Srbije, pisite i potpisujte se, trazite vase, prijavite sve ovo u Hag, i UN, te da nam se isplate sve ostete i da se pvrati ta zemlja i ovo od 'Oluje" da se vrati narod. Nemacka se ujedinjavala dok je Jugoslaviju rasturala. Pa, zar nije vise svima jasno da se Nemacka vratila na mala vrata.

sMile

01.12.2013. 07:29

@Jugoslava Pravdic - Fala Bogu,, zivela Nemacka, Amerika, Engleska, sa njima u savez a ne sa balkanskim primitivcima,,!! dovidjenja,,!! ;-))

Miro Markovic

01.12.2013. 01:14

Istina izalzi na svetlost dana. Jos jednom Tito se prikazuje I dokazuje kao najveci zlocina protiv Srba dok ga "njegovi Srbi" cuvaju u "Kuci cveca" u Beogradu. Vostini Servijo, pevali su ustanici pod Karadjordjem, ali su svi oni odavno otisli Bogu na istinu. Ovo sto je sada ostalo od Srba, pisi - propalo.

PanicusVulgaris

01.12.2013. 01:18

I kako se dogodilo da ovaj mracnjak nesmetano dodje u Jugoslaviju i jos dobije posao profesora? Uvijek sam bio totalno jugoslovenski orijentisan i protiv svakog nacionalizma, ali kad izbiju na vidjelo ovakvi slucajevi covjek ne moze a da makar ne razmisli o teorijama da je poratna Jugoslavija bila antisrpska, i da je obilato pomagala separatiste, ustase i ostale naciste.

Juznoprugas

01.12.2013. 03:07

Sustina teksta je da je kranje vreme da BIA pocne da se bori protiv neprijatelja Srbije i primeni neke metode UDBE koja se ponekad borila u SFRJ protiv ustasa i njihovih agenata!Italijanska mafija je kidnapovala i gepekovala Draganovića u Italiji i prebacila ga u Sloveniju, a SDB ga prosledila u Beograd. Tek kada BIA postane prave Srpska DB.Bez uticaja Jugoslovena i Crnogoraca.Onda ce poceti da kaznjava i plasi unutrasnje i spoljne neprijatelje Srbije koji su se nakotili kao glodari!

sMile

01.12.2013. 07:26

@Juznoprugas - Srbima ne treba DB niti BIA, dovoljni ste sami sebi, a mi Albanci cekamo i gledamo , sta ce da se desi,,!! ;-)) Najveci vuk Srbinu je sam Srbin, kroz istoriju ste sami sebi jamu kopali, nisu to radili mi Albanci, Ustase, Balije,, vama neprijatelj ne treba,, Klanovi Obrenovica i Karadjerdjevica se pobili, Cetnici i Partizani se pobili, Nacionalisti i Demokrate se pobili, Naprednjaci , Mafijasi, Kriminalci, Tajkuni,,itd. pojescete sami sebe,,?? dovidjenja,,!! ;-))

partizanovac Skoplje

01.12.2013. 08:00

Tako treba, svaki dan pisite ovakve vesti. Neka se zna ko treba da se stidi i zavuce u misju rupu, iako se sada vec zavukao u ......... EU.

Hrvoje

01.12.2013. 11:01

@partizanovac Skoplje - Ko se treba stiditi? Reći ću samo dvije riječi: Vukovar , grad koji ste skašili i pobili ranjenike; Srebrenica, masakrirana bosanska sirotinja

Bgd

01.12.2013. 11:35

@partizanovac Skoplje - Vukovar i Srebrenica ni na koji način ne mogu da se porede sa vašom sramotama zvanim Jasenovac, Gradiška, Jadovno, glinska crkva, jame po Lici i Hercegovini, Kozarom i mnogim drugim mestima gde ste zatirali sve što ima predznak srpsko.

Ra$a

01.12.2013. 12:09

@partizanovac Skoplje - "Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде" J.Дучић

nevena

01.12.2013. 15:23

@partizanovac Skoplje - Bgd@ NISTA se ne moze uporediti sa njihovim zlocinima. cak su ih i Nemci molili da budu manje brutalni, jer to sto su radili NIKADA u istoriji nije vidjeno.

из главе

02.12.2013. 07:25

@partizanovac Skoplje - po naređenju Antiše Markovića a uz komandu Kadijevića, Adzića, Tusa, Jurjevića, Broveta, Farkaša...baš su Srbi krivi... problem Balkana je što se medijski zločini satanizuju, a istiniti zločini skrivaju i zaboravljaju

nece moci

01.12.2013. 09:30

istorija se ponavlja, prirodni tok stvari je da NDH ide u nemacki savez zvani EU, a Srbija da ide u ruski savez zvani Evroazijska unija.

zoran

01.12.2013. 10:05

bolje da rade svoj posao casno jer je hitnost velika a situacija ozbiljna i alarmantna,nas ima vrlo malo oko 7000000 miliona. ali oni leti drze sladoled vitrine na adi a zimi tezge po ulicama

Hrvoje

01.12.2013. 10:57

Draganović je Hrvat iz Orašja. Doktorira je u Rimu 1935. Bio je profesor u Sarajevu prije rata. Za vrijeme rata bio je u Rimu i nije nikakav zločinac niti ustaša. U sklopu Vatikanske diplomacije imao je odlične odnose sa Britancima i Amerikancima. Po njihovom nalogu skupljao je izuzetno važnu građu o komunističkim zločinima. Otet je u Trstu 1967. i prevezen u Beograd. Pušten je na zahtijev Britanaca. Mišini savjetujem da se manu"pacovskih šifrovanih kanala" a prime se Srebrenice.

Prle

01.12.2013. 11:15

@Hrvoje - bravo Hrvoje, a sada nam još reci ko je po tvom svjetonazoru bio Alojzije Stepinac.

gagom

01.12.2013. 11:37

@Hrvoje - Хрвоје - И није те срамота у исти контекст ставити измишљени злочин у Сребреници и спашавање злочинаца одговорних за смрт стотина хиљада невиних деце,жена,стараца...широм твоје монструозне државе?!

Zupan

01.12.2013. 11:28

Ono sto je vazno, o K. Draginicu pisalo se jos prije raspada SFRJ-tako da nije nepoznat javnosti. Svestenik koji je radio za "Hrvatsku stvar" i najvaznije je kao sto je neko vec naveo stalno pisati i pisati i objavljivati o zlocinima i poganstvu ovih "ljudi" koji su bili spremni da unistavaju citave narode i njihovu bastinu i zatiru istoriju i cine falsifikate. Samo pisati i pisati i iznositi cinjenice bez lazi.

gagom

01.12.2013. 11:33

Јел то има изненађених,међу Србима?!То како су "Срби" необавештени и још се чуде како то да (к)римокатоличка црква такве ликове попут Драгановића,приказује као "посвећеног",је за стручну анализу психијатара?!

falsifikator

01.12.2013. 12:22

Upravo zavrsavam drugi deo sifrovanog dnevnika popa Krunoslava; ocekujem da se otkrije i pojavi na crnom trzistu poverljivih dokumenata vec oko Nove godine.

Radovan

01.12.2013. 12:40

@falsifikator - M sta se tu ima falsifikovati covece? Englezi, Italijani, Amerikanci... su znali za to od pocetka, a jos pre30-40 godina pocelo se i javno pisati o tome. To su stvari koje su jos odavno poznate svima, samo se vi jos tesite sopstvenim lazima! Ali nije ovo ni pola mise sta cete tek jos saznati o vasim junackim delima..

zoks

01.12.2013. 12:42

Sta se cudite braco Srbi?I dokle cete da se cudite?Pa ovome ustasi je Tito i komunjare srpske sa sve hrvatskim i slovenackim dozvolile da dodje u tadasnju Jugoslaviju!Doveli su ga da siri bratstvo i jedinstvo! Eeee,jadni i zaludjeni Srbi nikada se pameti dozvati necete!Vazno je da drzite "kucu cveca"nasred Srbije,Beograda!

Hrvoje

01.12.2013. 13:38

I za kraj, bilo bi zgodno da Mišina potraži neko pismo kakvog istočnobosanskog paroha Srpskom partrijarhu iz 91. u kojem opisuje i osuđuje pokolje nad Muslimanima tog kraja.

Radovan

01.12.2013. 14:49

@Hrvoje - Za kraj cete na nasu veliku zalost povuci tuzbu. Srbija ni u kom slucaju nebi trebala da povlaci tuzbu za genocid iako smo trenutno u nepovoljnoj situaciji. A Srbima u Hrvatskoj treba da se vrate sva kolektivna prava koja su imali. Tek onda bi mogli da razgovaramo kao ljudi mada cisto sumnjam da je sa vama moguce tako razgovarati.

Timocanin

01.12.2013. 15:29

@Hrvoje - Hrvoje -" Nema vere koja greh opere, oni koji okaljaju prste dzaba da se klanjaju i krste"

GALEB BIJELI

04.12.2013. 16:47

@Hrvoje - RADOVAN - ma kakvu nepovoljnijem položaju? Kako, kad se hrvastska tužba ne zasniva na ničemu.Kolektivna prava imat ćete priliku dati u Preševu,Bujanovcu i Medvedji.

Mihailo Krunić

01.12.2013. 15:55

Ovo nije ništa novo. Koliko sam puta u svojim komentarima pisao da su takozvane demokratske zemlje, sada članice NATO pakta, odmah poslije završetka II svetskog rata, organizovano iz Jugoslavije odvodili ustaše i druge ratne zločince sa ciljem njihove upotrebe u korist tih država. I dan danas ima još živih zločinaca, ali ih je zub vremena proredio.