Starci izbeglice iz Krajine: Zar je ljudski ovako živeti

Boris SUBAŠIĆ

26. 07. 2013. u 08:20

U nekadašnjoj strmičkoj školi, sada izbegličkom centru, poslednje dane provode zaboravljeni Krajišnici. U rodnoj Krajini opet izbeglice

ROĐENA sam 1935. i nikada nisam nigde putovala iz svog sela, sve do avgusta 1995. Tad nas je na put poterala „Oluja“. Sa zbegom sam stigla sve do Kosova. Stavili su me u izbeglički centar u Lipljanu - priča starica Mika Kanazir (78) iz Mokrog Polja, stanar kolektivnog centra za izbeglice smeštenog u osnovnoj školi sela Strmica.

Pre rata ono je imalo je 1.334 stanovnika. Danas je sa manje od 300 žitelja najveće srpsko selo u okolini Knina. Samo petoro meštana su deca. Ona stasala za školu nastavu pohađaju u Kninu. Neisplativo je za tako malo đaka koristiti veliku i lepu školsku zgradu u Strmici.

Ona je sada poslednji dom Krajišnika koji su kao izbeglice napravili veliki krug po srpskim zemljama i vratili se u rodnu Krajinu, gde takođe imaju status izbeglica.

- Na Kosovu sam bila četiri godine - priča Mika. Pogled joj mutan i luta besciljno negde prema Dinari.

- Mnogo sam propatila od Šiptara, dolazili su da nam prete, jedan mi je gurao pištolj u oko. Pobegla sam iz Lipljana 1999. i stigla sve do Banjaluke. Lutala sam i radila po selima za koru hleba, dok sam mogla. Posle su me doveli da živim u učionici. Tu ću verovatno i umreti.

Trebalo bi da od hrvatske države dobija novčanu pomoć od pedestak evra mesečno, ali novac, kažu, kasni mesecima.

- Oni koji imaju pravo na topli obrok, dobijaju jedan mršav obed radnim danima, a vikendom samo hleb. Ko nema para, gladuje.

Stanari izbegličkog centra su uglavnom stari i bolesni. Zaboravljeni od svih. Njihovi spori koraci jezivo odjekuju akustičnim belim hodnicima, umesto dečje graje.

Ravnodušno slušaju krajiško ojkanje koje odzvanja iz crkvene porte na brdašcetu iznad škole. Po livadama su parkirani automobili s tablicama država, od Srbije do Švajcarske. Njima Krajišnici dolaze jednom godišnje iz egzila, da se vide na „Sijelu Tromeđe“. Niko ne svraća kod zemljaka izbeglica.

Starica Mika ne želi da ide na „Sijelo Tromeđe“. Kaže da nema ni novac za ulaznicu, ni razloga za pesmu.

- Jedina mi je želja da me Bog što pre uzme. Molila sam ljude koji nam daju ovo malo hrane od koje živimo, da mi prekrate muke. Oni kažu, ne može, nije ljudski. Pitam ih, zar je ljudski ovako živeti - grca starica.

Vodi nas u svoju sobu, nekadašnji kabinet, gde je sva njena imovina. Smeštena je u nekoliko malih kartonskih kutija.

- Da mi dobre komšije nisu dale tanjir i kašiku, ne bih imala ni iz čega da jedem - kaže Mika Kanazir.

Po hodniku se kao sena vuče njena jedina prijateljica, Milka Mileusnić iz Starog Sela kraj Otočca. Njenu porodicu je „Oluja“ iz Like odnela u Banjaluku.

- Muž mi je ostao tamo, zakopan u tuđoj zemlji. Sa sinom invalidom sam došla ovde. Obećali su da će nam obnoviti miniranu kuću. Ali samo do prve ploče. Nekada je imala dva sprata - uzdiše Milka Mileusnić.

SMRT REŠAVA STATUS RAT u Hrvatskoj zvanično je okončan pre 18 godina. Uprkos tome u najmlađoj članici EU još 565 osoba, uglavnom Srba, ima status izbeglica i nalazi se u kolektivnim centrima. - Čekaju da pomremo. Tako će naš status biti rešen - kaže starica Mika Kanazir.

Sin joj je, kaže, otišao na gradilište pre skoro mesec dana. Brine za njega, jer je invalid, slabovid je.

- U ruševini nema ni struje ni vode. Ni hrane. Bojim se za njega. Ne javlja se. A obećao je da će se vratiti po mene. Vratiće se sigurno - uverava više samu sebe, nego nas, starica.

Grupa izbeglica iz Krajine u Krajini sedi na ulazu strmičke škole i ćuti.

- Nemamo šta više da pričamo. Sve je rečeno - procedio je, digao se, okrenuo nam leđa i otišao niz dvorište sredovečni zapušten muškarac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Kole

26.07.2013. 08:25

Eh ti nezahvalni ljudi. Zar ne znaju da smo sada svi deo predivne EU i da je Hrvatska ponovo bratska i predivna? Zaboravite nacionalizam, verujte u bratstvo i jedinstvo opet. Napred u napredak s vodjom!

Zivorad-Zil

26.07.2013. 08:44

Jadni ljudi,tuzna je ovo prica,ni krivi ni duzni njihov zivot je unisten.Gde su ostali Krajisnici po belom svetu,da im neko pomogne?Da su ostali sa Hrvatima bolje bi im bilo tad,svako mora da se prilagodi sa onima s kim zivi pa makar crni Cigani.Sta imaju od patriotizma?Nekom rat a nekom brat.Imali smo svoju drzavu,da su samo malo popustile usijane glave,danas bi bili konfederacija,u Eu,ali nije odgovaralo Milosevicu,hteo je sve il nista,a onda umro prirodnom smrcu a ostavio pustos za sobom...

4c

27.07.2013. 12:47

@Zivorad-Zil - Ne lupaj Zivorade.Kakav Milosevic?Ocito da nemas iskustvo,kakvo imaju Srbi koji su zivjeli u Hrvatskoj,tako da nije bitno ko je bio ,bezvrjedni predsjednik Srbije,nama bi se desilo isto,jer su oni to zacrtali 40ih

BG011

26.07.2013. 08:51

Da se ja pitam, dok god postoji bar jedan srbin koji ovako zivi u Srbiji, ni jedan pripadnik drugih naroda ne bi imao pravo na zaposlenje i platu, obrazovanje, zdravstvenu zastitu, penziju, stambeni i poslovni prostor i ustedjevinu. Morali bi da dele sudbinu sa nasim narodom.

dalmatinac

27.07.2013. 21:09

@BG011 - Tvoj komentar je i proveden na Kosovu pa vidi do ;ega je dovelo.Ova jadna starica je samo posljedica a uzrok je na Gayimestanu

Danny

26.07.2013. 09:23

kroati i kroati i zivot sa njima isto ti je kao ziveti u nekoj celiji na golom otoku,ecropa ovo sve gleda i svi su na starni kroata,e kroati kroati oce li vas gospod kazniti ikada za vasa zlodela klanja

Samo srbin

26.07.2013. 09:24

Zamolio bih Novosti da organizuju akciju pomoci ovim ljudima i ako ima neki ziro racun da se uplati pomoc. Tesko jeste ali braco i sestre ako damopo dinar ili euro bice upisano kod boga za ove nase ljude. Hvala unaprijed.

GALEB BIJELI

26.07.2013. 13:51

@Croata - CROATA- ja ću Vam odgovoriti: prije Oluje su imali školu(a vidi se na slici ulaz) kakve se ne bi postidjeli u sred Splita! Kako? Znamo mi u Hrvatskoj jako dobro.Pa otišli do Kosova,pa prošli,sama priča kako.Ali tamo nisu bili "ugroženi".

darko

26.07.2013. 17:24

@Croata - A čudno bi bilo da si bilo šta drugo pitao.Ako ti već ljudskosti manjka (generelno svima Vama) dođite kod nas da vidite kako žive nesrbi i da li imaju problema.Humanost se stiče rođenjem i vaspitanjem a ne ulaskom u EU.

вук

27.07.2013. 23:16

@Croata - Pre kukavičkog iskaljivanja gubitničkih frustracija, pod okriljem NATO, nad starcima, ženama i decom, koje slavite kao ratnu pobedu, bilo je povampirenje ustaškog naci-fašizma, separatistički banditizam zagrebačke vrhuške, terorističke akcije protiv srpskog življa. Zatim je usledilo saterivanje u mišju rupu ustaškog bašibozuka od strane šačice Martićevih milicionera, odakle ste cvileli o srboćetnićkoj agresiji sve do '95...