Otadžbina okupila Karađorđeviće

V. MIJATOVIĆ

15. 05. 2013. u 16:48

Posmrtni ostaci kraljevića Andreja, poslednjeg Karađorđevića sahranjenog u inostranstvu, stigli u Beograd. Patrijarh: Kada za života nisu mogli u domovinu, bar neka njihovi zemni ostaci ovde počivaju

ZA života rasejani po čitavom svetu, Karađorđevići su najzad, bar u smrti, zajedno u svojoj zemlji. Dočekom zemnih ostataka princa Andreja prenesenih u sredu u kraljevsku kapelu na beogradskom Dedinju, zaokružena je priča o vraćanju članova kraljevske porodice koji su bili sahranjeni širom sveta u zemlju iz koje su potekli i kojom su vladali.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima kraljevića Andreja u sredu su na beogradskom aerodromu dočekali članovi porodice Karađorđević među kojima su bila i njegova deca prinčevi Vladimir i Dimitrije i princeza Lavinija sa svojim sinom Lukom Pričardom Levijem. Dočeku su prisustvovali i profesor Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije, i episkop hvostanski Atanasije. Kovčeg najmlađeg sina kralja Aleksandra i kraljice Marije su do kapele na Dedinju ispratili mladići u šumadijskim narodnim nošnjama.

Pomen u kraljevskoj Kapeli Svetog Andreja Prvozvanog služio je patrijarh srpski Irinej.

- Sticajem istorijskih prilika, Karađorđevići su morali da napuste domovinu i da žive kao stranci s velikom tugom što nisu u svom narodu, otačastvu, pored svetinja za koje su njihovi preci prolivali krv i darivali život - rekao je patrijarh. - Princ Andrej jedva da je i zapamtio dom o kome je sigurno maštao sa željom da se ponovo nastani u njemu. Karađorđevići su došli u svoj dom koji im je otac podigao, na koji imaju puno prava da u njemu žive. Njihov dolazak obradovao je srpski narod, koji smatra da, kada Karađorđevići nisu za života mogli u svoju otadžbinu, barem njihovi zemni ostaci da u njoj počivaju.

Princ Aleksandar Karađorđević kazao je da je danas ispunjeno zaveštanje kralja Petra koji je ostavio amanet da se svi Karađorđevići vrate u Srbiju.

- Ispravljena je istorijska nepravda, mozaik Srbije je sklopljen, a time i njen identitet i legitimitet i ona sada hrabro korača u budućnost, poštujući svoje pretke i njihova prava - rekao je prestolonaslednik.

Tačka na nesreću dinastije kojoj je posle Drugog svetskog rata bio zabranjen povratak u otadžbinu biće stavljena 26. maja na Oplencu kada će na državnoj ceremoniji biti sahranjeni kralj Petar Drugi, njegova majka Marija, žena Aleksandra i brat Andrej. U oktobru prošle godine na Oplencu su, uz prisustvo državnog vrha i nekoliko hiljada građana sahranjeni knez Pavle, knjeginja Olga i knežević Nikola koji su do tada počivali u Lozani. Oni su prvi Karađorđevići čija su tela ekshumirana i vraćena u Srbiju. Za ceremoniju 26. maja poslato je 2.500 pozivnica za zvanice iz čitavog sveta. Očekuje se dolazak predstavnika kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije kao i carske dinastije Japana.

USPEŠAN BIZNISMEN

Kraljević Andrej rođen je 26. juna 1929. godine u Sloveniji na Bledu, a preminuo je 7. maja 1990. godine u Irvinu u Kaliforniji. Nakon progonstva kraljevske porodice 1941. godine, diplomirao je matematiku na Kler koledžu na Kembridžu i izgradio uspešnu karijeru brokera za osiguranja.

Imao je tri braka - prvi sa princezom Kristinom od Hesa, kćerkom princa Kristofa od Hesa i princeze Sofije od Grčke i Danske, drugi sa princezom Kirom od Leiningena, kćerkom princa Karla od Leiningena i vojvotkinje Marije Kirilovne od Rusije, a treći sa Milicom Anđelković, u narodu poznatu kao Mici Lou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Miro Markovic

15.05.2013. 17:22

Da nije bilo Djordja Petrovica i njegovih potomaka, kao i Milosa Obrenovica i njegovih potomaka, Srbija bi danas bila jos uvevk pod turisko-muslimanskim ropstvom. Pravoslavni Srbi se raduju da je clanovima slavne dinastije Karadjorjevica odata dostojna posta pri prenosu njihovih zemnih ostataka u nasu zemlju Srbiju. Srbi su srecni da se Karadjordjevicima omoguci mirno pocivanje u njihovoj porodicnoj grobnici, koja se nalazi u kripti crkve Sv. Djordja na Oplencu u srcu Sumadije i dusi Srbije.

slobodan

15.05.2013. 21:11

Nije tacno jos 8 karadjordjevica je sahranjeno u inostranstvu i to Poleksija (Austrija)Karadjordjevic najstarija sestra Petra I , Helena Karadjordjevic kcerka Kralja Petra I (francuska),Aleksa sin vozda Karadjordja i stric karlja petra I (sahranjen u Moladaviji)njegov jedini sin Djordje sahranjen u (Austriji) njegovi sinovi Aleksa(Svajcarska) i Bozidar (Francuska) Hristofor sin princa tomislava (Skotskoj)

marajci

19.06.2013. 13:47

@slobodan - Pa dobro covece, o cemu ti pricas? Naravno da se zenski potomci nece sahranjivati u Srbiji. Te zene su nekad udale i imale svoje porodice. Kraljica Marija sahranjena je u Srbiji, jer je bila zena kralja Aleksandra iako je bila rumunska princeza, po toj tvojoj logici bi je trebalo vratiti u Rumuniju. Za ove ostale ne znam, mozda si u pravu.

Zoran1

15.05.2013. 21:15

Lepo je da su Karadjordevici vraceni u svoju zemlju ali kada ce Tita vratiti nazad u njegovu zemlju?

Miro Markovic

16.05.2013. 06:25

Dobro dosao kuci svojoj I nasoj, kraljevicu Andreja! Srbi se raduju da je cela tvoja porodica najzad na okupu. Hvala svevisnjem Bogu. Njegova pravda je preovladala sve nepravde.

Upitach

16.05.2013. 22:27

Uopšte nije "zaokružena priča" - šta je sa Natalijom Obrenović, prvom srpskom novovekovnom kraljicom ? Ona i dalje počiva daleko od svoje domovine.

4c

17.05.2013. 04:56

kad bi vodili brigu o zivima ko sta vodite o mrtvima........dje bi nam bio kraj

Sofokle

17.05.2013. 11:56

@4c - Okupili su se da uzmu zlato iz Titovog sefa,ono sto je Toma uzeo na crno bez advokata.35 kg.Mada jos imaju od onog sto su odneli iz stare Jugoslavije oko 45 tona