Francuska i Nemačka ne odustaju od nastavka pregovora Beograda i Prištine: Berlin šalje emisare iz Bundestaga?

D. M.

ponedeljak, 06. 07. 2020. u 09:00

Француска и Немачка не одустају од наставка преговора Београда и Приштине: Берлин шаље емисаре из Бундестага?

Emanuel Makron i Angela Merkel Foto AP

Moguće posete nemačkih zvaničnika tokom narednog perioda
ZVANIČNI Berlin, zajedno sa Parizom, intenzivno radi na nastavku dijaloga Beograda i Prištine, a kada će dve strane ponovo sesti za pregovarački sto, moglo bi da bude jasnije do kraja ove nedelje. Prema nezvaničnim informacijama, za naredne dane u planu je dolazak nemačkih zvaničnika u Beograd i Prištinu, ali sastav te delegacije i tačan datum posete još nisu utvrđeni.

Kako tvrde naši izvori, u diplomatskim krugovima se spekuliše da bi Berlin kao "emisare" mogao da pošalje neke od poslanika Bundestaga. "U igri" je i Peter Bajer, koji je i izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo, a pominje se čak i dolazak nemačkog šefa diplomatije Hajka Masa.

Iz Berlina, koji je 1. jula preuzeo i predsedavanje EU, stižu poruke da se Nemačka zalaže da se dijalog nastavi što pre. Neki okvirni plan koji trenutno figurira je da se najpre dve strane sastanu u Parizu, na samitu koji je započet Berlinskim procesom, a kojem bi prisustvovali i francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel. Kao mogući termini ovog sastanka pominju se 10. i 17. jul.

Nakon samita u Parizu trebalo bi da bude organizovana i nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Dijalog je u zastoju od 8. novembra 2018. godine, kada su se poslednji put predstavnici dve strane sreli u sedištu EU.

S druge strane, prema nekim najavama, put u Beograd i Prištinu planira i specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Ričard Grenel, ali ni ova poseta još nije zvanično potvrđena.

Sagovornici "Novosti" veruju da Grenel sigurno neće ostati bez odgovora na to što je sastanak predstavnika Beograda i Prištine, koji je zakazao za 27. jun u Beloj kući, "miniran" objavljivanjem optužnice za ratne zločine protiv predsednika privremenih institucija u pokrajini Hašima Tačija.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže nam da očekuje agresivniji nastup Nemačke kada je reč o dijalogu:

- Plašim se samo da pritisci Berlina neće biti usmereni na onu stranu koja pravi problem i koči dijalog, a to je Priština, već će "udariti" na Beograd. Nemci su evidentno nezadovoljni, jer su očekivali da Beograd bude mnogo popustljiviji, posle prevare sa Briselskim sporazumom, Srbija je povukla ručnu i nije više spremna da pravi ustupke. Zapad i dalje nije sazreo kada je reč o odnosu prema Kosovu i ne shvata da nema dogovora bez ispunjavanja makar dela srpskih interesa. Oni i dalje pod kompromisom podrazumevaju našu kapitulaciju, a na to Srbija nije spremna.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku očekuje da će Nemačka, pošto je Zapadni Balkan stavila među pet prioriteta svog predsedavanja EU, sigurno imati značajnu ulogu u nastavku dijaloga o KiM, bilo direktno ili preko specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka:

- Kakva će biti koordinacija Berlina sa SAD i Grenelom, videćemo uskoro, jer sastanak u Vašingtonu nije otkazan, već je odložen. Pitanje je i ko će sa kosovske strane voditi pregovore nakon objavljivanja optužnice protiv Tačija. U svakom slučaju, već u toku ovog meseca bi mogao da se očekuje sastanak dveju delegacija.

BOLTON U ZAVADI SA TRAMPOM

BIVŠI savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da pitanje "korekcije granice" i "razmene teritorija" u okviru dijaloga Beograda i Prištine 2018. nije bilo njegova ideja:

- Lideri Kosova i Srbije su to tražili. Ovakva ideja dočekana je sa gnušanjem od strane Nemačke, Zapadne Evrope, ali i u pojedinim delovima Balkana - rekao je Bolton.

Ambasador Ričard Grenel je prošlog meseca izjavio da je ideja o razmeni teritorija potekla upravo od Boltona.

- Očigledno je da je Bolton u zavadi sa Trampom i da gleda da mu naudi koliko god može. Ako Tramp izgubi, Bolton bi mogao da profitira - smatra Dragomir Anđelković.






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Prellee

06.07.2020. 09:15

Mislim da su oni svoju sansu prokockali 2013 godine.Nisu se nametnuli kao mentori da nešto mogu uraditi.Razvaljivati 1999 godine su mogli, bili su jedinstveni, a onda i 2008 su sve priznali jer je bilo protiv Srbije.Kad je protiv interesa Srba, vrlo brzo se dogovore.

Vatro Marx

06.07.2020. 10:34

Srpskoj vladi neka bude jasno da Berlín iParis hoce po svaku cijenu da Srbija posadasnjim granicama priznaje Kosmet.Saetanci Berlín i Parizom, je samo gubljenjevremena, to i oni znaju da Srbin Kosmet svoju svijetinju neda ni slucajno.

Posmatrač iz Nemačke

06.07.2020. 11:41

Ta "kooperacija" Angele Merkel sa Makronom za Srbe na Kosmetu ne sluti na dobro. Oboje su odani prijatelji Šiptara što nije ni čudo jer su oni u obe zemlje glavni snabdevači tržišta drogom. Šiptari i "pravi" Albanci zahvaljujući ogromnim prihodima od droge su u stganju da "debelo" plaćaju svoje lobiste kako u Evropi, tako i u SAD. Ako ništa drugo, Srbija bi morala još žešće da sprečava tranzit droge kako bi ako ništa drugo, bar malo iz osvete prema Nemcima i Francuzima, poremetili tržište

Zoki

06.07.2020. 13:34

Fašistička nemačka,ne prekraja granice kada uzima od Srbije i daje teritorije Albancima,ali ako se treba dati Srbiji to je odmah varnica koja će zapalitiBalkansko bure baruta.Pa zapalite ga već jednom,majku vam švapsku

Nikola Kostić

07.07.2020. 09:35

Idemo švabe,čekamo vas! Vi bre nikako da se opametite! Vreme je da vas raspametimo!